Reactie: Albert,
Ik ben het eens met misbruik van het communicatiemiddel internet. En dat er een hoog gehalte van in MSN en mogelijk ook YouTube zit. Toch zou ik dit soort moderne middelen niet direkt achter slot en grendel zetten.
MSN is een nieuwe manier van communiceren, snel schakelen, nieuwe woordjes en een nieuw publiek. En ja, het neemt een hoop kapacitetit van het netwerk. Maar men heeft de kapacitetit van het netwerk opzettelijk krap gezet. Want .... ja hoor, krapte bepaalt de prijs.
MSN maakt een bedrijf ook gevoeliger voor invloeden van buiten en daarbij hoort een goede gedragscode.
YouTube biedt voornamenlijk amusement, maar er worden steeds meer toepassingen gevonden. Zo kun je er produktpresenaties vinden, maar ook instruktiefilms hoe iets te doen. Tja, alles verbieden betekent ook alles uitsluiten, ook de goede dingen.
Dus ik kies toch wel weer voor een goede gedragscode.
Reactie: igenlijk moeten we hier een beetje om zuchten. He is nu eenmaal mens eigen meer te nemen dan men krijgt toegereikt. Het antwoord is bijzonder eenvoudig.
ls men in dienst is van een werkgever/opdrachtgever dan dient men zich voor die in dienst te stellen. Privé en zaken dienen wat dit betreft gescheiden te worden gehouden. Toegegeven, soms kan er een noodzaak bestaan een moment te nemen om iets privé te regelen, telefonisch wel te verstaan. Wanneer dit ontaard in ontregeling zoals in het artiken beschreven dan kan men de 'kraan' gewoon dicht draaien en is men van het hel probleem verlost.
Reactie: Ht is niet zo heel erg verwonderlijk dat met name de drie tot vier grootsten van Nederland een deplorabele naam hebben. Deze organisaties worden gekenmerkt to weinig inlevingsvermogen naar de klanten toe laat staan de kennis en kunde te kunnen leveren op dit vlak.
Hier dient dan ook nog te worden opgemerkt dat er vaak sprake is dat derde partijen namens dezen werken binnen het kader van wurgcontracten en men kan zich een heel reeel beeld maken van de huidige situatie. Het outsorcen naar landen zoals Maleisie, Pakistan of India zal ook niet zo snel soelaas bieden wanneer men kwaliteit verwacht. Immers, alleen de internationale organisaties zijn overwegend engelstalig en daar zit dan ook nog een bottle neck.
De vragende bedrijven willen graag voor een dubbeltje op de eerste rang zitten gezien de tendering die wordt afgesloten en de waarde van die tendering. Hier bestaat de uitdrukking;''If you pay peanuts, you'll get monkeys.'
De problematiek is nu eenmaal niet nieuw en elke twee jaar ongeveer wordt dezelfde slogan weer herhaald. Wanneer men iets extra voor juist beheer neer wil tellen zal zien dat men door de bank genomen goedkoper uit is per saldo. Dit besef dient dan wel op het niveau van het CFO door te dringen en anders moeten de toeleveranciers hier eens iets aan gaan doen. Communicatief dan wel te verstaan.
Reactie: Wel fijn als we over inhoud blijven praten :). Ik ben ICT-deskundige en beweer ook dat alles om de mensen gaat. Als ik cijferaars tegen kom krijg ik de kriebels. Wat als er eens wat meer omhoog gerekend wordt in plaats van omlaag. Wat als we de mens in ons bedrijf kunnen opwaarderen, wordt dan ons bedrijf meer waard, voller, rijker ? Wat als ik niet steeds achter de foutjes aan moet maar ieder in ons bedrijf neemt verantwoording voor wat er gebeurt ?
Ja, voor mij is het people's management echt het belangrijkst en hoort tot ieders taak.
Reactie: Van harte bedankt voor uw reacties. Hieronder volgt mijn toelichting:
Mw. Pasch:
Ik ga niet in op de ethische aspecten van DM. In principe zijn de gereedschappen neutraal. Je kunt ze voor goede- en verkeerde doeleinden inzetten.
Dhr/mw Vos:
Soms gedraag ik me niet respectabel. Klopt. Overigens zet ik mijzelf in het artikel ook te kijk. Deze expert gaf zelf pittige kritiek.
Zo langzamerhand weet ik zelf ook wel dat wanneer ik kaats, ik de bal moet terugverwachten. Als je daar niet tegenkunt moet je je gedachten niet openbaar maken. In dit geval heb ik overigens geen namen genoemd. Vond ik wel zo kies. Dus zou het iedereen kunnen zijn. De rest van uw verhaal vind ik heel herkenbaar én professioneel.
Ad de Beer:
Wij hebben al vaker leuke discussies gehad. Ik stel je reacties altijd op prijs. Je zegt het volgende:
De marketing experts moeten ook eens gaan beseffen dat de klant van vandaag een heel andere klant is als de klant van gisteren of enkele decennia terug.
Daar ben ik het slechts ten dele mee eens. Die basismotivatoren zijn van 'alle tijden'. Zoveel is twintig jaar nu ook weer niet op de schaal van de evolutie. En hoe verklaar je dan het (zo lijkt het)toenemend aantal mensen dat zich laat oplichten? Wellicht schrijf ik binnenkort een artikel over overtuigingstechnieken. Wil je hierover meer lezen? Dan is het boek 'Invloed' van Cialdini een echte aanrader. Daarin lees je ook hoe je je kunt wapenen tegen bedriegers.
Pas als je goed kan opkomen voor je eigenbelang, kan je goed opkomen voor de belangen van anderen.
Hij/zij die alleen anderen helpen, maar zichzelf overslaan, maken een karikatuur van zichzelf.
''Dat je jezelf niet kent, ligt voornamelijk aan jezelf. Daar is aan te werken door veel zelfreflectie en luisteren naar wat er ligt achter wat de mensen zeggen.''
ben ik het dus fundamenteel oneens. Als je daarover meer wilt weten is het jubileumnummer van Psychologie Magazine (mei 2007) een échte aanrader. Daarin wordt haarfijn uitgelegd waarom op zoek gaan naar jezelf zo'n lastige, zo niet onmogelijke, missie is. Het blad beschrijft o.a. tien psychologische effecten die ons zelfbeeld vertekenen.
Reactie: Hoi Ton.
Ik volg deze blog met interesse, er is inhoud. Een tijdje terug heb ik eens de vergelijking gemaakt met tuinieren.
Mopperende niet-medewerkers zou ik een plaatsje geven achteraf in mijn tuin. Zo van : als het beter met je gaat, dan zie we verder.
Interesse is iets wat men kan leren.
- 1. door het voorbeeld te geven.
- 2. door interesse aan te wakkeren
- 3. door interesse te vragen
Probleem : het is erg trendy om de problemen bij anderen op hun bordje te leggen, het liefst laat je dat doen en blijf je zelf aan kant staan. Is het vuur te laag. doe je er schepje bovenop. Lekker een konflikje maken.
Zeg elkaars eens wat je fijn zou vinden.
OR werk pays off als je het juiste evenwicht weet te vinden. En wordt dankbaar naar jezelf. Oftewel leg de tevredenheid over je werk niet bij een ander neer.
Word je dan populair ? Nee, maar dan maar beter niet in de OR.
Werk in de OR is als eerste werken aan je eigen ontwikkeling. Daarbij hoort onderscheid leren maken in allerlei zaken. Eigenbelang hoort daar ook bij.
Toch raar vindt je niet? Dat je aan de ene kant OR-werk ondankbaar, maar wel leuk en interessant noemt. Maar aan de andere kant aangeeft, dat als de meeste OR-leden hun werk serieus nemen ze hun carrière daarbij op het spel zetten.
Naar mijn mening is er dan een schijn- medezeggenschap binnen het bedrijf.
Veel erger is het nog, als je eigen collega's als beste stuurlui aan wal, hun roeptoeter aan zetten. Zodra ze wat moeten doen, trekken ze al bleek weg.Dus gebrek aan inhoud en geen goede onderlinge relaties, geeft ondergronds gedrag en verdeeldheid binnen het bedrijf.
Reactie: Ik was gisteren op de Performa, dat heet de vakbeurs voor HRM te zijn.
Op deze beurs, die overigens zwaar tegenviel, was weer een veelheid aan ICTer aanwezig, allemaal met de meest mooie schermen en de meest mooie beloftes.
Maar als je eens met die mensen gaat praten dan blijken ze echt bijna niks af te weten van HR, ze braken onzin uit waar iedere HR professional echt zeer vreemd van opkijkt.
En dan gaan ze over om de echte HR professional te vertellen dat geen verstand hebben van het vak waar ze al 30 jaar in actief zijn, waarin ze zijn gepromoveerd, waarover ze wekelijks een column schrijven op een gerenomeerd weblog en waarover ze diverse artikelen en boeken hebben geschreven.
Niet één keer, diverse keren!
En dat doen de ICTers niet alleen bij de HR discipline, ook van de andere disciplines weten ze meer dan de vakmensen met jaren ervaring.
Zijn ze echt zo slim en ben ik echt zo dom (vrij naar Van Gaal)?
Reactie: Grappig om te zien dat dit onderzoek middels internet is gedaan en niet mondeling. Internet speelt overigens in op 'mond op mond reclame' Deze reclamevorm speelt veelal tussen mensen die elkaar kennen. Precies zoals dat gebeurt bij viral marketing waar mensen de boodschap van de adverteerder doorsturen naar vriend of collega om verschillende redenen: iemand mee laten delen in een emotie, in een kans of een voordeel of er is prake van een tip/advies. Ben benieuwd of in het onderzoek ook deze relatief moderne technieken zijn onderzocht. De mogelijkheden zijn nog lang niet benut en inspelen op de ervaring van consumenten met het produkt of de dienst en daar vrienden in mee laten delen (advies geven) biedt nog voldoende kansen als je dat maar aansprekend brengt. 'Tell a friend' maar dan leuker.
In mijn artikel spreek ik over de werkende mens, als kernactiviteit. De werkende mens valt onder HR. Dus HR is in mijn ogen, leading binnen elke organisatie. Uw conclusie is inderdaad juist: binnen elkt bedrijf, draaid alles om mensen en de resultaten die zij halen.
Ik merk dat u geen raad bij zelrealisatie nodig hebt. U hoeft alleen maar u zelf te bedanken!
Reactie: De emails die de Postcode loterij bijna dagelijks stuurt zijn voor mij in ieder geval eerst aanleiding geweest om ze te verzoeken daarmee te stoppen en toen dat, ondanks een bevestiging van hen toch gewoon doorging heb ik al mijn loten opgezegd, wat weer tot een stortvloed van mailtjes leidde. Ik vind dat net zo irritant als spam. En iedere keer weer een belofte waarmee je via een omweg weer een extra lot blijkt te hebben gekocht, bah!
Werkt direct mail, mogelijk, maar dan alleen vanwege de wet van de grote getallen, net als spam dus.
De marketing experts moeten ook eens gaan beseffen dat de klant van vandaag een heel andere klant is als de klant van gisteren of enkele decennia terug.
Ik weet dat er veel mensen zich kapot ergeren aan direct mail en dat vaak ongeopend in de papiercontainer mikken. En al die E-mails, ook de gevraagde, irriteren gewoon bij 80% van de mensen. En dat is niet goed voor het imago. Een negatief image, mensen die negatieve over je bedrijf praten, dat maak je met DM nooit meer goed