Reactie: Nou ja, we lezen, o.a. in deze rubriek, al jaren hoe onbekwaam ons management is. Dit is de zoveelste duit in 't zelfde zakje. Zet dus maar bij al het andere vuil, zou ik zeggen.
Ik ben benieuwd naar dat onderzoek waar je naar verwijst. Kun je een link sturen, want in mijn ervaring als HR development manager zijn het juist de managers die het meest geïntereseerd zijn in bijscholing en is de interesse op werkvloer minimaal (ja, wij betalen de opleidingen gewoon en ik moet er niet aan denken de mensen zelf de opleidingen te laten betalen).
Daarbij, ik zou het geweldig vinden als ons top-management niet zou kunnen mailen, dat zou toch gauw een paar uur per dag schelen.
Reactie: Wat vinden jullie van de trend om als vrouw in een hoge positie extra testosteron in te nemen? Deze trend was een tijdje geleden vrij sterk in Amerika.
Reactie: Bang voor de baas zijn hoeft niet als de feedbackstijl er een is waarin geen lange tenengevecht ontstaat. Feedback in de 2e persoon enkelvoud werkt dit gevecht :( meer in de hand. (jij bent....jij doet...) Praten vanuit de ik-vorm met objectieve waarneming van de dingen die ik terug wil geven als feedback, is een goede ingang en onderhoudt de onderlinge afstemming.
De angst voor de baas kan ook reeel zijn gezien de reputatie en echte vervelende ervaringen. Ik wordt uitgenodigd om kritisch te zijn en vervolgens blijkt dit toch niet gewaardeerd te worden in woord en daad. Helaas is ook dit een realiteit. Er zit een uitdaging in het goed te leren geven van feedback en ook om dit te leren ontvangen. Geef elkaar een eerlijke kans en kijk wat daar voor goeds uitkomt. Dat is respectvol.
Reactie: Het artikel ''Bang voor de baas'' begint een beetje merkwaardig met de stelling: Recht door zee en NIET BANG EEN BLAD VOOR DE MOND TE NEMEN,...'' daar waar dat GEEN blad voor de mond nemen zou moeten zijn.
Enfin zo vroeg in de ochtend 't zal niet echt opvallen.
Groeten Harie Mommers
Reactie: Hierboven in het artikel staat duidelijk, dat vrouwen het zelf moeten willen en dan door moeten zetten.
De aangehaalde mail, in het artikel kort samengevat geeft aan dat vrouwen het vaak zelf in stand houden. De volgende statement van Cisca Dresselhuys onderstreept dat:
''Er valt aan Nederlandse vrouwen in theorie heel weinig te emanciperen'', zegt Cisca Dresselhuys, feministe van het eerste uur, in haar villa in Hilversum. ''De opleidingsgraad van vrouwen is duizelingwekkend verhoogd. Maar vermeerdering van kennis vermeerdert smart. Vrouwen kunnen meer, willen meer, stellen meer eisen en lopen dan met hun neus tegen een muur. Het is nog steeds dat moederschap. Dat zal ’t altijd blijven. Tegenwoordig hebben vrouwen eerst gestudeerd, dan veroveren zij een plek op de arbeidsmarkt, wat heel verstandig is, en dan voelen zij de hete adem van de biologie in de nek. En dan zijn ze tóch zo lankmoedig of nonchalant dat ze vaak alleen opdraaien voor de zorg voor de kinderen.''
Het is m.i. niet alleen de zorg voor de kinderen.
Het zit 'm ook in de voorbeelden van de moeders.
Het zit 'm ook in de loopbanen van vrouwen dus bij de werkgevers.
Als we de emancipatie een stap verder willen laten maken, dan moet er wellicht iets bij de vrouwen zelf veranderen en dat is dat doorzettingsvermogen en waarschijnlijk ook de noodzaak om zelfstandig te willen zijn.
Part-time werken door overwegend de vrouwelijke partner lijkt in Nederland heel gewoon en zelfs logisch.
Vaak zie je na een echtscheiding bij de vrouw wel de noodzaak ontstaan om fulltime te gaan werken en als de relatie met haar ex zakelijk wordt vanwege alimentatie en kinderen zie je wel dat vrouwen voor zichzelf opkomen.
Juist daarom ook:
Houdt het niet mede in stand!
Reactie: Ik haal aan: ''Om als (vrouwelijk?) leider succesvol te zijn geven juist androgene kenmerken de doorslag'' en ''Er bestaat dus geen perfecte combinatie tussen leiderschap en geslacht!''
Als dat zo is hoe verklaren de onderzoeken die jullie lezen dan dat er zoveel mannen in de top zitten?
Reactie: de ontslag van Donner moet eerst versoepeld worden zodat hij ontslagen wordt voordat hij zijn zin krijgt. Ik vind het een krankzinnige plan die alleen ouderen en critische werknemers en vaak zwangere vrouwen gaat raken. En vooral mensen die geen ja knicken.
vriendjespolitiek en slijmpolitiek neemt dan toe om je baan te mogen behouden. Donner neem ontslag en laat dat voor wat het is.
Reactie: Op zich wel herkenbaar, maar wat ik mis is het vertrouwen in de professional. In hoe er in het bovenstaande stuk over medewerkers wordt gesproken, herken ik geen professionals. Professionals zijn mensen die zich identificeren met hun beroep en een interne drive hebben.
Hoe meer je deze mensen aanspreekt op hun professie, hoe beter het resultaat zal worden. Natuurlijk zitten ook hieraan grenzen en zijn er uitzonderingen te noemen.
Reactie: Klinkt goed: ontslag, inkomensterugval, aflossing van hypotheek enz. niet meer kunnen betalen en dus dezelfde ellende veroorzaken als in de US actueel is.
Het sociaal vangnet geeft stabiliteit aan de samenleving maar dat is kennelijk onwenselijk momenteel.
Reactie: Misschien toch een moeilijk verhaal voor mannen?
Iets krijgt pas inhoud als je bereid bent de inhoud ervan tot je te nemen; het verhaal diskwalificeren als inhoudsloos onderstreept de stelling dat er een ''mannen''- en een ''vrouwen''-denken bestaat. Het verschil laat zich niet wegpoetsen door te doen alsof het niet bestaat.
Het tegenovergestelde, het benadrukken van de eigenschappen die vrouwen minder ongelijkwaardig t.o.v. mannen maken, is m.i. meer van hetzelfde.
Respect is naar mijn mening nog altijd het sleutelwoord, respect voor het zelf en voor de ander. Of dat nu een man is, of een vrouw, doet niet ter zake. Elk heeft eigenschappen en kwaliteiten, wanneer gevoed door goede intentie en motivatie zal dit altijd de omstandigheden waarin ze worden gebruikt ten goede komen.
Zaak is dus om niet naar de verschillen te kijken. Daarmee benadruk je alleen maar het ego, dat beperkt is.
Het is juist belangrijk om je te realiseren dat we ieder een rups zijn, met de potentie om een vlinder te worden. En is dat nu juist niet de kern van ons wezen, om onszelf tot volledige ontplooiing te kunnen brengen?
Reactie: Er hangt nog een andere waarheid achter. Vrouwen zijn en worden in Nederland nog steeds zo opgevoed en dat gaat lang duren ook.
Gelukkig zijn er steeds meer werkende moeders, die hun onafhankelijkheid borgen, ook al is part time werken in die zin niet genoeg. Een dochter van een parttime moeder, die op een of andere manier een circusact heeft gevonden, waarmee ze haar man full-time laat werken, zelf het huishouden en de extra's voor de kinderen regelt ziet haar moeder dit alles doen.
Bij een groot experiment over de hele wereld werden jongens en meisjes in een lokaal gelaten waarop wat gekleurde klei met vormpjes lag. In de ruimte waren twee tafels.
De meiden bleven keurig vormpjes uitsteken en netjes ordenen en maakten er geen bende van, terwijl er bij de jongens van alles gebeurde, tot aan smaaktesten en werpactiviteiten toe.
Na een termijn van 20 minuten hadden de jongens het materiaal voldoende getest en ze gingen een voor een naar buiten, waar ze lekker gingen voetballen.
De meiden zaten vrijwel zonder enig sociaal contact te kneden en te werken. Niemand had het hun gezegd en ze gingen door tot ze moesten stoppen.
De aard van het beestje.
Reactie: Het is dus al bijna zover....voor 10-15 jaar terug had ik het erover dat bij het steeds meer opvoeren van de druk dat het tot dit soort constructies zou kunnen komen.
Je had de reacties op die uitspraak eens moeten horen
Vroeger zij de baas....Zeg Piet als je die opleiding volgt dan wordt je meer waard voor het bedrijf en je maakt promotie en wij betalen het
OK zei Piet die niet vies was van wat meer geld
Dus iedereen blij.
Vandaag de dag is het al dus bijna zover dat je een schop krijgt (met als argument plots alle vooroordelen)als je niet op eigen kosten en in eigen tijd bepaalde kennis verwerft.
Uit onderzoek onder management lagen blijkt dat DIE juist het minst geneigd zijn tot bijscholing....dus diegeen die het juist verkondigen in het naaperij gepraat.
En dan hebben we het maar helemaal niet over de top bazen waarvan een deel (naar het schijnt volgens onderzoek)nog niet een mailtje kan versturen laat staan een computer bedienen.
Maar wel roepen naar de werknemer