zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

Hoe komen wij van een onmogelijk reïntegratietraject af?

Anita Kerssens   |    |  3 juni 2009
Reactie: Waar iedere ondernemer met personeel dat ziek wordt mee te maken krijgt is de Wet Poortwachter. In het kort zegt die wet dat de werkgever verantwoordelijk is om de zieke werknemer weer aan het werk te krijgen. Bij de eigen organisatie of een ander bedrijf. Sinds deze Wet draait u als werkgever ook zelf voor de kosten van arbeidsongeschikte werknemers op. Dankzij die wet hebben al heel veel ondernemers de slogan ''Reïntegratie, dat regelen we zelf!'' Zij hebben zich verenigt in een Poortwachtercentra. Omdat collega-ondernemers in hetzelfde schuitje zitten ligt samenwerking voor de hand. Als communicerende vaten: waar de een (een gekwalificeerde werknemer) haalt, daar brengt de ander (een vacature).
Hoe beter het netwerk in zo’n situatie, hoe beter het resultaat.

Een groot ondernemersnetwerk is ontstaan in een groot aantal Poortwachtercentra. Het Werkgeversforum verbindt de Poortwachtercentra tot een landelijk netwerk. Een regionaal centrum, met landelijke aansluiting brengt bedrijven bij elkaar, helpt en ondersteunt bij trajecten van werk naar werk. Dergelijke trajecten kunnen ook voor u gedaan worden omdat er zeker een Poortwachtercentra bij u in de buurt is. Zij helpen als onafhankelijke tussenpersoon uw personeel van werk naar werk. Ook prefentief. Kijk op www.poortwachtercentrum.nl

 

Zijn functiebeschrijvingen eigenlijk wel nuttig

Alexander   |    |  3 juni 2009
Reactie: Nog één reactie ...
Ik ben het wel met je eens, het vraagt een heel andere manier van werken en besturing van het werk.
En dat bereiken we niet met het loslaten van functiebeschrijvingen en vaste beloningsverhoudingen (de middelen).
In de praktijk vraagt dit het zo inrichten van organisaties dat ze ''klein'' blijven met vergaand delegeren van bevoegdheden en een sturing op inspiratie of visie in plaats van doelstellingen en targets.
En daarin denkt het management (en haar medewerkers) van veel organisaties toch echt nog behoorlijk Tayloriaans, mét de bijbehorende instrumenten.
Maar de tijd zal het leren; als andere organisatievormen echt effectiever zijn dan verdringen die de GM's van deze tijd wel.
 

Zes tips voor een goede nachtrust

s   |    |  3 juni 2009
Reactie: Geen tijd. Blijkbaar heb jij ook tijd om te reageren. Hummm 13.06 moet je geen luchpauze houden ?
 

Zes tips voor een goede nachtrust

Geen tijd   |    |  3 juni 2009
Reactie: ik snap niet dat iedereen tijd heeft om dit forum vol te spammen, zoek werk als moderatere bijvoorbeeld, of doe gewoon je job
 

We krijgen geen RSI meer, maar worden hoogsensitief

Kars   |    |  3 juni 2009
Reactie: De meerderheid lijkt bang te zijn voor erkenning van HSP omdat er dan wellicht mensen zijn die er misbruik van maken door ''maatschappelijke verantwoordelijkheid'' te ontlopen. Nou dan erkennen we het toch niet? Alleen dan ook niet lopen miepen als veel HSP'ers zichzelf over de kop werken en vervolgens symptomen gaan vertonen van ziekten die wel medisch erkend zijn in de DSM-IV. Dat is namelijk een risico bij langdurige overbelasting van HSP'ers. Nou ja, dan kunnen we ze wel weer volstoppen met medicijnen of wegstoppen in klinieken. Volgens mij heet zoiets 'struisvogelpolitiek' en kost dat altijd nog veel meer dan oprecht aandacht schenken aan de situatie die er nu eenmaal is. Ik denk dat de focus van de meeste HSP'ers wel goed ligt: luisteren naar signalen van lichaam en geest bij mogelijke overbelasting en gebruik maken van de fijnere zintuigen om de omgeving te behoeden voor mogelijke misstappen.
 

Zes tips voor een goede nachtrust

Nederhorst   |    |  3 juni 2009
Reactie: Er zijn zeker nog tips toe te voegen: Zo min mogelijk electra in de slaapkamer. Zo min mogelijk geluid en licht in de slaapkamer, zorg ook dat uw bedbodem geruisloos is.
 

Loyaliteitsmythe: uw klant als wandelend reclamebord

Michel   |    |  3 juni 2009
Reactie: Beste Pieter,

Bedankt voor je reactie. Ik heb geweldig veel respect voor Jos burgers. In dit geval schrijven wij over hetzelfde onderwerp, maar trekken andere conclusies. Dus is er wel een verschil hoor.

Michel
 

FTE reductie met de kaasschaaf of zijn er betere alternatieven?

Ankie Straathof   |    |  3 juni 2009
Reactie: Te vaak heb ik gezien dat de kaasschaafmethode gebruikt wordt. Simpelweg omdat het ogenschijnlijk de makkelijkste oplossing is. De analyse van de impact blijft achterwege. Met alle gevolgen van dien. Wat me nog meer stoorde was de visie die miste. Slechte resultaten impliceert acteren. Nog beter was het als die voorkomen waren, maar goed.
Toch als je besluit voor een reorganisatie te gaan, dan moet je ook opnieuw je strategie, je businessplannen en je route bepalen. Op basis daarvan weet je ook welke afdelingen de komende periode de meest essentiele rol spelen. Daarnaast moet je ook heel gericht prioriteiten en budgetten vaststellen.
Het stoort mij als dit ontbreekt, het is een disrespect richting de medewerkers en een misperformance richting je bedrijf. Ik heb een aantal reorganisaties mogen managen en wat je altijd moet beseffen is dat je wel met je mensen te maken hebt. Je kapitaal! Als directie moet je daarom ook in dat soort tijden zelf de spiegel voor durven houden. Had ik dit kunnen voorkomen, moeten wij niet afslanken, is mijn rol straks nog nodig! Als voormalig directielid moet ik constateren dat we dat soort vragen vaak vermijden. Mijns inziens onacceptabel.
 

Hoe komen wij van een onmogelijk reïntegratietraject af?

M Brands   |    |  3 juni 2009
Reactie: Het passend werk dat aangeboden is, is dit geschikt bevonden door het UWV? Dit kun je door het UWV laten toetsen. Wat je zou kunnen doen bij weigering van passende arbeid, is in ieder geval het opschorten van het salaris. Dit zal wel kenbaar gemaakt moeten worden aan de werknemer d.m.v. een aangetekend schrijven en een kopie per seperate post.Dit ben je ook verplicht om te doen. Hier wordt ook naar gekeken bij een beoordeling door het UWV. Soms stagneert de re-integratie door een verschil van mening tussen u en de werknemer of omdat er behoefte is aan een deskundig oordeel over de uitvoering van het plan van aanpak. Dan kun je een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV. De kosten hiervan zijn 50 euro. Dit kan door zowel werkgever als werknemer aangevraagd worden. In ieder geval is het erg belangrijk dat alles goed geregistreerd wordt. Alle contactmomenten en acties! Verder zijn er nog legio mogelijkheden, zelfs ontslag hoeft niet uitgesloten te worden!
 

Tien basisprincipes voor geloofwaardigheid

Wim J   |    |  3 juni 2009
Reactie: Ik mag zeggen dat dit zeer goed omschreven is. En erg bruikbaar ook. Ga zo door hier heeft iedereen wat aan.

Vriendelijke groet.
Wim Hoogerbrugge
 

Loyaliteitsmythe: uw klant als wandelend reclamebord

Pieter   |    |  2 juni 2009
Reactie: Beste Michel,
Regelmatig volg ik jouw beschrijvingen; de meeste snijden hout; ook nu weer met de ''mond-tot-mond-reclame''; echter kwam ik wel heel veel van hetzelfde tegen uit het boekje van Jos Burgers, No Budget Marketing!
''Want wat is nu geloofwaardiger: een voorgekookte reclameboodschap of mond-tot-mondreclame van een oprecht tevreden klant?''
Kijk nou eens: Ik doe ook aan mond-tot-mond-reckame!
gr
Pieter Mäkel
 

Zes tips voor een goede nachtrust

Matras   |    |  2 juni 2009
Reactie: Wat ook een slechte nachtrust kan geven is electrosmog!
Lees er mee over op onze site:http://www.healthfoam.com/elektrosmog.php
 

Groen relatiegeschenk is goed voor milieu en voor gever

relatiez   |    |  2 juni 2009
Reactie: Persoonlijk kennis maken met de top van alle nederlandse relatiegeschenk bedrijven?

RelatieZ: de beurs voor relatiegeschenken en kerstpakketten (9 en 10 september 2009, Jaarbeurs Utrecht) heeft elk jaar een keur van specialisten met customized producten. Wat u de gelegenheid geeft om zelf te beoordelen of een artikel aan uw kwaliteitseisen voldoet.

Want hoe vaak kwam het niet voor, dat het artikel van uw keuze er op het plaatje geweldig uitzag, maar een tegenvaller bleek toen u het in handen kreeg?

RelatieZ is om die reden dan ook ieder jaar weer the place to be voor wie op zoek is naar een exclusief relatie- of eindejaarsgeschenk!

www.relatiez.nl

 

`Uitzendkracht moet sociaal vangnet krijgen`

matras   |    |  2 juni 2009
Reactie: Inderdaad helemaal mee eens
 
< vorige 1319 1320 1321 1322 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10