zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

Man is eerder werkloos dan vrouw

Kelly   |    |  10 augustus 2009
Reactie: Even over de kop ''man is eerder werkloos dan vrouw''. Het was bij mij (inmiddels vrouw) inderdaad een heel gedoe, en toen was het nog niet eens crisistijd ;-)
 

Bedrijfsuitje: een ontspannende of juist risicovolle onderneming?

Sewnandan Vijay   |    |  10 augustus 2009
Reactie: BEDRIJSUITJE.
Een bedrijfsuitje zie ik juist in het kader van teambuilding en saamhorigheid. Een bedrijfsuitje is niet bedoeld om zich zodanig te gedragen en te pieren waaien dat je eigen collegas afkeer aan je krijgen en erger nog dat er zich ongelukken voordoen maar dat er een juiste attitude aan de dag wordt gelegd. Hoe kan het anders wanneer we stellen dat Attitude een integratie is van kennis, vaardigheid en gedrag. Als verantwoordelijke, volwassene is het ondenkbaar dat tijdens een bedrijfsuitje, mensen zich op een dusdanig manier verongelukken dat ze arbeidsongeschikt raken. Dan is het niet van toepassing bij, wanneer op weg naar plaats van bestemming, in het verkeer, een ongeval zich voordoet.
Je hebt ook anderen die de bedrijfsuitjes moe zijn en zich anders opstellen. een reden hiertie is het geroddel op de werkvloer. Je doet mee aan zo een activiteit en de eerstvolgende werkdag is een bepaald vertoning tijdens het uitje een hot item op de werkvloer en een geroddel van je welste.
 

Eigen bedrijf beginnen gemakkelijker voor WW'ers

Eigen Bedrijf   |    |  10 augustus 2009
Reactie: Ik vind het goed dat ze mensen in de WW stimuleren tot ondernemerschap.

Dat deze mensen in de WW zitten wil niet zeggen dat ze lui zijn en op deze manier kunnen ze ook de werkgelegenheid stimuleren.

Ga zo door!
 

Salesblog: Dump verliesgevende klanten

Michel   |    |  10 augustus 2009
Reactie: Beste Thomas,

Ik denk dat het verstandig is om dit zo onopvallend mogelijk te doen. Zelf zou ik er de voorkeur aangeven om dit op individueel niveau te doen (indien mogelijk). Als dat niet mogelijk is, denk ik aan het benoemen van bepaalde klantgroepen en per groep het commerciële beleid invullen.

Met shockeren loop je het risico wat Marco Hendrikse in zijn reactie vermeld: veel negatieve berichten via bepaalde websites.
 

Jonge zakenvrouw zoekt aandacht met diep decolleté

Julie   |    |  10 augustus 2009
Reactie: Wat mij opvalt zijn al de reacties van mannen en vooral vrouwen die zeggen hoe oppervlakkig dit alles is ...
We leven in de 21e eeuw. Waarom zouden vrouwen zich moeten verstoppen om iets of wat serieus genomen te worden?!
Te veel bloot is uiteraard niet nodig, maar een beetje decolleté moet zeker kunnen!

 

‘Hoge hakken moeten verboden worden’

learn   |    |  10 augustus 2009
Reactie: Geweldig waar ze allemaal wel niet tijd voor hebben om zich mee bezig te houden.. laten we dan beginnen met het roken te gaan verbieden.. kom op zeg!
 

Salesblog: Dump verliesgevende klanten

Thomas   |    |  10 augustus 2009
Reactie: Vraagje van een beginnende ondernemer:
als je opteert voor de optie hogere prijzen of extra kosten, is het dan goed om deze groep klanten er te van verwittigen op voorhand, of is het meer aangewezen om dit plotseling te doen?
Maw, tijd laten om te denken, of ''shockeren''?

Groeten

Thomas
 

Slimmer werken, veel meer productiviteit

wouter jansen   |    |  9 augustus 2009
Reactie: Slimme ondernemers weten allang dat er veel te verdienen valt door management en medewerkers de ruimte te geven de werkprocessen klantgericht te organiseren.Een kwestie van intern ondernemerschap en continu verbeteren).
Diegenen die het doen zijn vaak de koplopers binnen een sector of branche. Afkijken en imiteren mag en is in deze zelfs aantrekkelijk. En je kunt er morgen mee beginnen en het kost niets. Je moet het echter wel als leiding van een bedrijf willen,durven en kunnen.Zie ook www.samenondernemen.nl
 

Bedrijfsuitje: een ontspannende of juist risicovolle onderneming?

R Wit   |    |  8 augustus 2009
Reactie: Beste Lex,

Ter info: het woord bedrijfsuitje staat voor de toko ook wel het bedrijf.
Dan neemt het bedrijf ook het risico aangezien je ook op je bedrijf bent verzekerd voor letselschade in elke hoedanigheid. Dit buiten beschouwing als dit door eigen grove nalatigheid gebeurt. Eens kijken hoe leuk jij het zal vinden als je op uitkeringsniveau terrecht komt doordat het ZOO leuk is om mee te doen en dat het goed is voor de teambuilding. Dat heet manipulatie, en niet meedoen is buiten je team vallen. Teambuilding is bedrijfsgerelateerd en dan neemt het bedrijf die verantwoording.

Succes met overdekt dammen ( kan je van leren hoe je 10 zetten vooruit moet denken zonder ook nog van het bord afgeveegt te worden.)
 

Maak u op voor een stortvloed aan sollicitanten

Ton   |    |  7 augustus 2009
Reactie: Helemaal mee eens Bert! Mooi neergetikt!

Het is wel verstandig om bij die mindsetting, realistisch te blijven maar dit is inderdaad de beste instelling die je kunt hebben. Er is altijd wel een keuze te maken en keuzes kunnen je hele levensloop beïnvloeden. Je moet dus niet bang zijn om weloverwogen keuzes te maken.
Zo heb je invloed op je leven.
 

Boeman 2.0

Ton   |    |  7 augustus 2009
Reactie: Hoi Rob,

Ik kan me wel wat voorstellen bij je kritische opmerking over het manipuleren. Het klinkt erg negatief en het wordt ook vaak zo gebruikt door managers.
Ik heb altijd graag als ik gezien wordt als eerlijk en oprecht.

Manipulatie maakt vaak gebruik van angstgevoelens. Dat vind ik dus geen goede insteek. Je kunt m.i. beter mensen aanzetten tot het nemen van keuzes. Wellicht is dat ook een vorm van manipulatief gedrag maar indien dat oprecht en integer gebeurt dan kun je elkaar altijd recht in de ogen blijven kijken en elkaar helpen en constructief met elkaar samenwerken voor hetzelfde doel. Of met wederzijds respect afscheid nemen van elkaar.
Daarnaast vind ik ook dat een bedrijf primair een veilige werkkring moet bieden voor zijn personeel. Het is onwenselijk dat je personeel altij weer bang is om zijn bron van inkomen te verliezen. Duidelijkheid is dan beter dan onnodige angst om mensen te porren om te presteren. Gelukkig wordt lang niet altijd zo gemanipuleerd maar ik ken wel genoeg bedrijven die dit wel doen, ze vernietigen kapitaal door verloop onder het personeel en door het bevorderen van een kultuur die een verstandige werkgever niet nastreeft. Uiteindelijk draait het allemaal om geld en winst. Angst en pressie, wijzen vooral op kortzichtig managen.
Juist die bedrijven hadden prijzen in de kast staan wegens goed personeelsbeleid merkte ik...heel bizar.
De top had volgens mij ook totaal geen benul wat er dieper in de organisatie allemaal speelde. Blind vertrouwen in het middenkader is wat dat betreft niet slim. Uiteindelijk komen de slechte resultaten na een paar jaar bovendrijven en zijn er weer organisatie adviseurs nodig om de kultuur proberen te veranderen. Er is dus een bepaalde samenhang tussen directie's die blind vertrouwen op hun management en eigenlijk alleen kijken naar resultaten, managers die resultaten moeten behalen van hun directie en die makkelijk, snel, behalen door dwang en pressie. Het gevolg is een verdeeld functioneren van de ledinggevenden. Die hebben immers de keuze het spel mee te spelen of zich ertegen te verzetten. Wie zich verzet brengt zichzelf meestal in gevaar. Uiteindelijk heeft dat zijn invloed op de werksfeer en kultuur, de prestaties, de kwaliteit, ziekteveruim en het verloop enz. Na een paar jaar zijn de eerste effecten merkbaar en komen de ledinggevenden en het personeel duidelijk in gevaar. Die krijgen namelijk de zwarte piet toegespeeld van de managers in de middenlagen. Er worden mensen opgeruimd en de teugels worden aangehaalt er ontstaat dus nog meer pressie, onzekerheid en onvrede. Er zullen mensen uit eigen beweging vertrekken en lastposten worden opgeruimd door de manager, ongeacht of deze goed presteren op zich. Uiteindelijk zakt het kaartenhuis in elkaar en moet een adviesbureau de oplossing brengen. Vaak met matig succes omdat deze vaak uitsluitend info halen uit de managers, die eigenlijk het probleem veroorzaakten. Inmiddels is er ook niemand meer die kritisch durft te zijn of openlijk durft te spreken.
Eigenlijk heeft de directie zelf gezorgd dat deze situatie ontstond. Manipulatief gedrag ontstaat dus vooral in een situatie waarin, niet openlijk gecommuniceerd wordt en waar de directie blind is geworden en managers vrij baan hebben en resultaten moeten behalen.

Wat je dus nodig hebt als bedrijf is iemand die van buiten de organisatie, gaat kijken wat er aan de hand is in opdracht van de directie en die genoeg voeling heeft met organisaties en processen om te achterhalen wat er echt speelt, zeker in de lagere lagen van de organisatie en de werkvloer zelf en dat ook duidelijk kan communiceren. Grotere bureau's krijgen dat meestal niet boven water, dat is inherent aan hun werkwijze.

groet,

Ton
 

Spiritualiteit scoort

spiritualiteit-meid   |    |  7 augustus 2009
Reactie: ''Terwijl het aantal aanhangers van de gangbare godsdiensten in de Westerse wereld afneemt, schromen adverteerders niet om in hun reclame religieus getinte motieven te verwerken.''

Dat lijkt me niet meer dan logisch. Hoe minder 'heilig' het wordt, hoe makkelijker het te gebruiken is voor louter commerciële doeleinden.

Maar toch vind ik het een mooie ontwikkeling. De reclamewereld reflecteer tenslotte wat er bij mensen omgaat, dus dat is een goed teken. En tegelijkertijd haalt het spiritualiteit uit het zweverige verdomhoekje. Als je kijkt naar de Happinezz of zelfs bodhi.tv, dan zie je dat spiritueel echt iets hips is. Dat heeft natuurlijk ook weer z'n nadelen (dat je een boeddhatasje hebt, betekent nog niet dat je je echt spiritueel ontwikkelt), maar laten we het bij het positieve houden :)
 

Het is tijd voor job rotation!

Brigitte   |    |  7 augustus 2009
Reactie: Helemaal in de stijl van Frank...een gezonde kijk in een klare en duidelijke taal.
Ik heb er plezier in zijn artikels te lezen en ben ook volledig akkoord met de opmerking van
Ton!
 
< vorige 1269 1270 1271 1272 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10