zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Slimmer werken, veel meer productiviteit

14 juli 2009 - Bij bedrijven die aan ‘Slimmer Werken’ doen ligt de productiviteitsgroei negen procentpunt hoger dan bij bedrijven die dat niet doen. Ook zijn technologische- en productinnovaties effectiever als ze gecombineerd worden met ‘Slimmer werken’.

Dat blijkt uit onderzoek van EIM, in opdracht van het Innovatieplatform onder 650 MKB bedrijven met vijf tot 250 medewerkers. Alexander Rinnooy Kan, lid van het Innovatieplatform: "Wij zijn zeer verheugd met de resultaten van dit onderzoek. Al jaren zeggen we als Innovatieplatform dat slimmer werken loont maar iedereen keek dan een beetje wazig. Met ‘Slimmer Werken’ bedoelen wij proces- en organisatorische innovaties waarbij werkgevers en werknemers gezamenlijk tot een betere aanpak van het werk of het productieproces komen." Grote kansen
Mede Innovatieplatformlid Melek Usta: "Vooral veranderingen op het gebied van interne werk- en taakverdeling, arbeidstijdenmanagement lonen. Hierbij valt te denken aan zaken als taakroulatie en flexibel roosteren." Alexander Rinnooy Kan: "Hier liggen dus echt kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Op basis van het onderzoek schatten wij schatten dat wanneer tien procent van de MKB bedrijven aan ‘Slimmer Werken’ gaat doen, dit een meetbaar effect zal hebben op de totale productiviteitsgroei van Nederland van vier tot negen procentpunt extra groei. Actuele ervaringen uit het Duitse Noordrijn-Westfalen staven dit." Usta: "En de potentie in ons land is groot, zo blijkt uit het onderzoek. 60 procent van de MKB bedrijven heeft de afgelopen jaren nog geen acties ondernomen op het vlak van ‘Slimmer Werken’. De succesfactor is samendoen; ‘Slimmer Werken’ gebeurt in samenspraak met werkgever en werknemer om vernieuwingen op te zetten en uit te voeren. Dan nemen ook winstgroei en omzet toe." 

Gedwongen verandering

Juist nu wil het Innovatieplatform ‘Slimmer Werken’ bevorderen. De economische recessie dwingt ondernemers te veranderen en opnieuw naar de bedrijfsprocessen te kijken. Dikwijls vanuit het oogpunt van kostenbesparing en omzetverhoging. Het selecteren, ontwikkelen, behouden en optimaal inzetten van medewerkers blijft echter van essentieel belang om ook op de lange termijn te kunnen overleven (als kenniseconomie en met een afnemende beroepsbevolking). Het Innovatieplatform wil ´Slimmer Werken´ inzetten om bedrijven te helpen sterker uit de crisis te komen. Er zijn daartoe mogelijkheden omdat uit het onderzoek van EIM blijkt dat de prioriteit van sociale innovatie niet lager is geworden door de crisis. 

Samenhangend programma
Het Innovatieplatform wil dat er een samenhangend programma ‘Slimmer Werken’ komt gericht op MKB bedrijven. Aan NCSI en Syntens is gevraagd een uitvoeringsplan op te stellen. Loek Hermans, voorzitter van MKB-Nederland en bestuurslid van Syntens, benadrukt het belang van de betrokkenheid van enkele branches hierbij. "We moeten inzetten op branches waar de potentie groot is." Anja Jongbloed, bestuurslid van FNV Bondgenoten en bestuurslid van het NCSI, geeft aan dat bij werknemers meer vakmanschap benut kan worden. "Werknemers hebben veel kennis en ervaring om aan te geven hoe zij hun werk slimmer kunnen uitvoeren."

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Terug naar het vroegere normaal is geen optie, streef daarom naar een beter normaal
 Werkrelaties onder druk tijdens de coronacrisis?
 Aantal werkende studenten zonder uitzicht op contractverlenging verdubbeld
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Slimmer werken, juist nu!'
 Meer productiviteit? Neem de huishoudelijke taken van uw mensen over
 Paniekvoetbal zet rem op productiviteit
 Vijf feiten over productiviteit op de werkvloer
 
 
reacties
 
John  |   | 
14-07-2009
 | 
10:02 uur
'Inzetten op de branches waar de potentie het grootst is'. Als je Goldratt gelezen hebt, weet je dat daarna de problemen (achterstanden) bij achterblijvers alleen maar groter worden. Vergeet niet dat bij die haperende toeleveranciers juist veel winst te halen is. Wie pakt de bal nu eens echt op?
Ad de Beer  |   | 
20-07-2009
 | 
07:33 uur
@John
de bedrijven die het de afgelopen jaren allemaal ''op zijn beloop'' lieten, plukken daar nu de vruchten van. Nu actie ondernemen kan, als ze nog bestaan, nog wel, maar komt per definitie te laat.
Meer dan één jaar geleden nog schreef ik dat je het dak moet repareren als de zon schijnt, wie dat toen voor kennisgeving aannam, zit nu met de lekken, die moeilijker te dichten zijn.
Maar het kan nog steeds, mail me maar.
wouter jansen  |   | 
9-08-2009
 | 
11:26 uur
Slimme ondernemers weten allang dat er veel te verdienen valt door management en medewerkers de ruimte te geven de werkprocessen klantgericht te organiseren.Een kwestie van intern ondernemerschap en continu verbeteren).
Diegenen die het doen zijn vaak de koplopers binnen een sector of branche. Afkijken en imiteren mag en is in deze zelfs aantrekkelijk. En je kunt er morgen mee beginnen en het kost niets. Je moet het echter wel als leiding van een bedrijf willen,durven en kunnen.Zie ook www.samenondernemen.nl
Jan Jaap Folmer  |   | 
15-07-2010
 | 
09:48 uur
Het lijkt een beetje een open deur. Slimmer Werken of Het Nieuwe Werken is bezig een grote vlucht te nemen, waarbij flexibiliteit binnen de bedrijven toe zal (moeten) nemen, maar waarbij ook in toenemende mate van ZP-ers (zelfstandige professionals) gebruik gemaakt zal worden. Bedrijven moeten wel meer open staan voor verandering/verbetering, samenwerking en innovatie (=groei) en inderdaad flexibele arbeidskrachten (ook extern, de ZP-ers) in willen zetten. Inderdaad een belangrijke rol voor de brancheverenigingen.
wouter jansen  |   | 
15-07-2010
 | 
14:45 uur
Jan Jaap,
Branchevereningingen moedigen momenteel innovaties wel aan voorzover ze er enig benul van kunnen hebben. Nu de subsidiestromen opdrogen zal iedereen meer op eigen kracht moeten koersen. Het zou uitermate slim zijn je als zelfstandige professional scherp te profileren als onderdeel van een netwerk. Alleen is ook maar alleen en daar houden grotere bedijven niet van. Zie voor een groepsprofilering van een netwerk bijvoorbeeld de website www.bi-groep.nl

Wouter Jansen

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
B2B Marketing Trendrapport 2020: Verbinding zoeken met online klant
Ontdek hoe B2B-marketeers verbinding zoeken en vinden in tijden van corona en laat je inspireren door de 25 conclusies en 6 learnings die houvast geven om de marketing van jouw organisatie te verbeteren.
Download het rapport
Lees verder
Managers onderschatten cyberdreigingen massaal
reacties
Terug naar het vroegere normaal is geen optie, streef daarom naar een beter normaal (1) 
Zakelijk vastgoed daalt in 2021 met zes procent in waarde  (1) 
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro (1) 
Nederlanders schelden erop los (tegen chatbots) (1) 
Drie toepassingen voor digitalisering in kantoor ‘na corona’ (1) 
Een op de drie jongeren heeft door corona studie/werkplannen aangepast (1) 
Eén op de drie beleggers: maatschappelijk beleggen moet deels verplicht worden (1) 
top10
Wees extra alert op verdachte telefoontjes
Over hittegolven, Corona en het klimaat: een andere kijk op de kwestie
Netto maandsalaris van Nederlander met modaal inkomen stijgt met 45 euro
Drie toepassingen voor digitalisering in kantoor ‘na corona’
COVID-19 voedingsbodem voor geopolitieke risico’s
Financieel verantwoordelijke weet niet wat belastingplannen Prinsjesdag betekenen voor bedrijf
VGM-eisen voor VCA 2017/6. 0-certificering bij veel bedrijven nog onbekend
Drie all-in-one oplossingen bij digitale werkruimtes
Coronacrisis heeft traditionele rolpatronen niet veranderd
Werknemer krijgt toegang tot corporate data via persoonlijke apparaten
meer top 10