Reactie: De arrogantie die de huidige jeugd heeft hadden wij ook toen we jong waren. Het is mijn generatie geweest (55+) die alle heilige huisjes heeft gesloopt en vervolgens de kinderen onvoorstelbaar heeft verwend. Ze moesten het immers beter krijgen dan wij.
Nu weten we dat een frm deel van de normen en waarden van onze grootouders en ouders zo slecht nog niet was.
Ook beginnen we nu te zien dat ''groep'' building heel belangrijk is voor later. Daar had ik het eerder al over.
Probleem is dat de huidige generaties feitelijk niets meer weten. Ze leren een paar techniekjes, en daarmee heeft de aap het kunstje geleerd denken ze. En wij, de ouderen, steunen ze daarin ook nog met een buitengewoon gedetailleerde wetgeving en een enorm pak stadaardisatie en normstellingen in elk vakgebied. Ze hoeven dus niet meer na te denken. Ze hoeven alleen maar te weten WAAR het staat. Althans dat denken ze.
Wij, de ouderen, zijn nu nog aan het bewind. We zouden natuurlijk zo verstandig kunnen zijn om heel veel van die buitengewoon gedetailleerde en daarmee tegelijkertijd verlammende wetgeving af te schaffen nu we nog aan de macht zijn.
Daarmee verliezen we dan tegelijkertijd twee generaties, waarvan slechts een beperkt aantal mensen voldoende creatief is om boven te komen drijven. Moeten we wel gelijk ook ons onderwijssssysteem terug hervormen naar iets dat mensen niet alleen competenties aanleert, maar ook gedragsregels, omgangsvormen en gedragsethiek in eeng roep en ten opzichte van eeng roep. Dat is heel conservatief, maar wel nodig
Reactie: Dank voor een goed stuk, ik ben het er helemaal mee eens. Ik vind de elevator pitch wel een goede oefening om mensen helder te laten formuleren wat ze nou doen en wat hun doel is. Ik gebruik de oefening met succes in een workshop over subsidieaanvragen schrijven voor wetenschappers. Zij weten vaak niet kort en bondig op te schrijven waarom hun onderzoek belangrijk is. Mede dankzij uw boek ''offertes die scoren'' laat ik ze zien dat een subsidieaanvraag vergelijkbaar is met een offerte.
Reactie: Donner zegt dat mensen ouder worden en dat zij ook maar langer moeten doorwerken. Inderdaad worden mensen ouder, maar zeer zeker niet gezonder! Dus doorwerken tot je 67 jaar is geen oplossing. Vraag het maar aan de zorgverzekeraars.
Reactie: En dan kunnen we het begrip ''werkende moeder'' achter ons laten. Ooit van het begrip ''werkende vader'' gehoord? Persoonlijke anekdote: 2 universitaire titels, 12 jaar management carriere, zwanger, en de vraag van werkelijk iedereen krijgen: blijf je werken, en zoja hoeveel. Man heeft ook management carriere, krijgt die vraag van NIEMAND. Zie hier de zogenaamd moderne tijd waarin we leven. Er is nog veel te doen :-). Dus vrouwen: vooral niets van aantrekken. Zoals Plato al zei: Ik ken geen zekere weg naar succes, maar wel één naar zekere mislukking: Het iedereen naar de zin willen maken.
Ik ben het met je eens dat alles met elkaar samen hangt. Ook helemaal eens met je afsluitende zin. Het is nu slechts wachten op een kabinet dat wel wat durft te doen.
Reactie: Share naar oa. Facebook. Linkedin, Twitter, Delicious etc.
Zie voor voorbeeld genoemde Black Snapper site.
(Indien share optie niet op home te zien is klikken op 'Read on' en de button verschijnt met alle share opties. Naar mijn mening zijn de bovenste 4 op dit moment het meest van belang.
Reactie: ik ben er eentje van de 'generation jones' (dat zijn diegenen die weer net tussen de babyboomers en de generationX vallen, zo rond de 50 - heb ik ook nog maar pas gehoord - soit = off topic), en het verbaast me helemaal NIX dat er zo over de jongere generatie 'managers' gepraat wordt.
Ten eerste is het nogal merkwaardig dat mensen tegenwoordig manager worden na een opleiding en evt. wat stages, zonder enige ervaring op de werkvloer. Dat dat van onder naar boven op weerstand stuit lijkt me niet meer dan logisch, dat dat van het omhooggevallen 'boven' dan weer afgereageerd wordt op onder is misschien te begrijpen, maar daarom nog niet goed te praten.
Het probleem is structureel, iedereen wordt aangepraat dat hij manager, sectormanager of afdelingshoofd is om het moreel hoog te houden, terwijl het uiteindelijke werk dan uitbesteed/geoutsourced wordt aan (nu nog) lage-lonen-landen, of aan via oost-europese uitzendbureaus ingehuurd uitvoerend personeel, zodat de NL-beroepsbevolking op een gegeven moment alleen nog maar bestaat uit een 'dienstensector' die elkaar aan het werk houdt, maar die met de steeds kleiner wordende wereld (vanwege internet, steeds betere transportmogelijkheden etc.)zichzelf uit de markt prijst en een volstrekt onterecht zelfvertrouwen aan de dag legt.
Mensen die nog het lef hebben op het snotneus-gehalte te wijzen worden zo gauw mogelijk weggesaneerd, er van beschuldigd dat ze de aow-premies en pensioengelden opsouperen, en de wijzende vinger vergeet daarmee voor het gemak hun eigen (tot nu toe) gespreide bedje. Dat is gebrek aan respect, en dat proef je door de hele samenleving.
Dat die generatie een zware tijd tegemoet gaat is wat anders, maar dat valt niet op te lossen door te doen alsof je het zelf allemaal hebt uitgevonden op een managementsopleiding.
Reactie: Hallo B,
Je hebt gelijk dat het te maken heeft met de werkloosheidsuitkering, maar hoe je het went of keert ook met de AOW bekostiging. Want zij die werken betalen belasting waaruit de AOW wordt bekostigd! Realiseer je verder dat wanneer de AOW omhoog gaat dat vooral mensen in een uitkeringssituatie het kind van de rekening zullen gaan worden. Het opvoeren van de AOW leeftijd zal dus ontegenzeggelijk van invloed zijn op de werkloosheiduitkeringen (maar ook de ziektekostenverzekering) van de komende jaren, waardoor er een nieuwe verdeelsleutel moet worden ‘gevonden’ of (waarschijnlijker) zal er door de overheid op de duur en de hoogte van de uitkeringen worden gekort (en zal er nog verder op de zorg worden bezuinigd). Zo zie je alles ‘hangt aan elkaar’. Met dank aan een - naar mijn mening - plichten ethisch verzakende overheid.
Reactie: Werkgevers die werknemers > 50 jaar met een ww uitkering aannemen krijgen een subsidie. Heb inmiddels zo een oudere medewerker (schreef een open sollicitatiebrief) mogen binnenhalen (werkgevers willen idd helaas liever jongere medewerkers). Met deze subsidiemaatregel als extra is besloten geen vacature te plaatsen voor de functie die vrij kwam en het met deze man te proberen (E 6.500 per jaar gedurende de 1ste 3 jaar). Hij heeft wel iets meer tijd nodig gehad om zich aan te passen maar met het juiste arbeidsmoraal zeker een aanwinst voor het bedrijf. Ben bezig met een 2de 50 plusser aan te nemen. Ook een zeer gemotiveerde en prima vent!
Reactie: Het is niet opmerkelijk dat in de laagste prijsklasse de meeste verkopen hebben plaatsgevonden: de doelgroep voor deze woning is starters en deze kopers laten over het algemeen geen woning achter. Het is veel te vroeg om van een herstel te spreken
Ik denk dat je absoluut gelijk hebt dat we 55+'ers aan het werk moeten houden en weer krijgen. Dat heeft echter niet zoveel te maken met de bekostiging van de AOW. Dat heeft eerder te maken met de bekostiging van werkloosheidsuitkeringen, dat is iets heel anders. Ook deze mensen vergrijzen en worden straks dus ook onderdeel van het probleem.
Ik ben er sterk voor om het niet ''iedereen voor zich zelf'' te laten zijn. Dit probleem moeten we dus met zijn allen oplossen. Hoe langer we daarmee wachten, hoe groter het probleem, hoe meer er op de schouders terecht zal komen van de jongere generaties. In mijn ogen is dat een zeer slechte en vooral zeer oneerlijke ontwikkeling.