zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Investeerders verleggen aandacht van wind en zon naar biomassa

4 augustus 2010 - Internationale investeerders verleggen hun aandacht van wind- en zonne-energie naar biomassa. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van KPMG naar fusies en overnames in duurzame energie. Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat het aantal transacties in duurzame energie in de eerste drie maanden van dit jaar met 245 procent is toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2009.

Het aantal transacties steeg van 61 in 2009 tot 150 in de eerste drie maanden van dit jaar. De waarde van de transacties nam toe van 8,8 miljard dollar in 2009 tot 14,4 miljard dollar dit jaar, een stijging van 163 procent. De meeste transacties vonden plaats in de zonne-energie, de grootste deals werden gerealiseerd op het gebied van windenergie. Fusie
Van de 250 onderzochte bestuurders die actief zijn op het gebied van duurzame energie overweegt 90 procent de komende achttien maanden een fusie of overname. Hierbij gaat de aandacht in toenemende mate uit naar biomassa. Bijna 40 procent voorziet een fusie of overname in biomassa, gevolgd door zonne-energie met 36 procent en wind op land met 35 procent. 

Azië
Vooral investeerders in Azië geven aan te zullen gaan investeren in biomassa, constateert Hans Bongartz, segmentleider Duurzame Energie bij KPMG. Bongartz: "Zij zijn duidelijk op zoek naar de volgende wereldwijde trend in duurzame energie. Het voordeel van biomassa is dat het indien de brandstof voor de installatie langjarig verzekerd is, potentieel hogere rendementen biedt dan andere vormen van duurzame energie." 

Stabiele bron
Een goede biomassa centrale is als stabiele bron van energieopwekking optimaal inpasbaar door utilities in hun totale productiecapaciteit en kan grotere schaalvoordelen realiseren dan bijvoorbeeld een windpark. En de warmte die de verbranding oplevert kan weer worden gebruikt door naburige gebouwen, waardoor aanvullende inkomsten worden gegenereerd. In Europa en dus ook in Nederland zie ik deze ontwikkeling overigens op dit moment nog niet. Europese bedrijven geven zon en wind op land aan als nog steeds de belangrijkste gebieden voor acquisities en investeringsprojecten. 

Reële prijsverwachting
Het aantrekken van de wereldwijde fusie- en overnamemarkt in duurzame energie is volgens Bongartz het gevolg van het feit dat verkopers een meer reële prijsverwachting hebben dan een jaar geleden en dat kopers nu wel deals willen doen. Bongartz: "Toch is het aantal kopers nog beperkt als gevolg van de, nog steeds, geringe hoeveelheid beschikbare kapitaal. Hoewel een meerderheid van de investeerders vorig jaar nog optimistisch was dat de beschikbaarheid van financiering zou verbeteren gedurende 2009, concludeert de helft van de bedrijven nu dat het het afgelopen jaar eigenlijk nog moeilijker is geworden om aan kapitaal te komen." 

Overheidsstimulering
De fusie- en overnameactiviteiten blijken bovendien sterk benvloed te worden door overheidsstimulering. Vooral de Verenigde Staten, India en China zijn momenteel interessant voor investeerders. De aantrekkelijkheid van overnamekandidaten in bijvoorbeeld zonne-energie in landen als Spanje en Duitsland zal verminderen als gevolg van versoberde subsidieregelingen in die landen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Collega’s niet geliefd op de BBQ
 Opnieuw record aan DDoS aanvallen eerste halfjaar van 2021
 Meer dan de helft van de Nederlanders ervaart ongezond veel stress op werk
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Duurzame intrapeneur 2010 gezocht
 Bedrijfsleven wil groter belastingvoordeel bij groen investeren
 Marketeer heeft duurzaam ondernemen hoog in het vaandel
 Wie niet duurzaam onderneemt, zet toekomst op het spel
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Een e-bike leasen: ken jij de voordelen al?
Hoe is glasvezelinternet ontstaan en wat kan het bieden voor jouw onderneming?
reacties
Versoepeling maatregelen vertaalt zich in snelle groei van gewerkte uren bij niet-kantoorbanen  (2) 
Vermogensbeheerders moeten zich richten op klantbehoefte en risicomanagement (1) 
Kosten vermogensbeheer moeilijk te achterhalen (1) 
Finance-afdeling belangrijker geworden door coronacrisis (1) 
Bedrijven zijn niet goed uitgerust om de klantervaring te verbeteren (1) 
Het nieuwe vergaderen  (1) 
Managers hebben weinig op met personeelsfeestjes (1) 
top10
Versoepeling maatregelen vertaalt zich in snelle groei van gewerkte uren bij niet-kantoorbanen
64 procent Nederlanders ergert zich aan digibeten op werk
De geluiden die we het meest hebben gemist tijdens de pandemie
Vakantiekriebels: nieuwe situaties brengen automobilist van slag
Nederlander mist het ‘dagje uit gevoel’ van fysieke evenementen
Financiën onderbelicht thema in vitaliteitsbeleid organisaties
Gebruik werkplekken en vergaderruimtes kelderde sinds corona stevig
Groeiende datacenterbranche levert komende jaren meer dan 5. 000 banen op
Collega’s niet geliefd op de BBQ
Meer dan de helft van de Nederlanders ervaart ongezond veel stress op werk
meer top 10