zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijfsleven wil groter belastingvoordeel bij groen investeren

3 juni 2010 - Een internationaal onderzoek door Regus toont aan dat 66 procent van de Nederlandse bedrijven belastingvoordelen nodig vindt om een snellere groei van het aantal groene investeringen te realiseren. De belangrijkste conclusie is dat met name het MKB en de consultancysector achterlopen met duurzaam ondernemen.

De Regus BusinessTracker laat zien dat Nederland relatief het kleinste aantal bedrijven heeft (tien procent) dat de carbon footprint monitort, Canada (negen procent) niet meegerekend. Verder blijkt dat 57 procent van de ondernemingen geen beleid heeft ontwikkeld om in energiezuinige apparatuur te investeren. En 46 procent van de ondernemingen vindt operationele kosten zeer belangrijk: er wordt alleen geïnvesteerd in energiezuinige - en koolstofarme - apparatuur als dat goedkoper of net zo duur is als conventionele apparatuur. Onvoldoende stimulans

Maar liefst 66 procent van de ondernemingen geeft aan dat wanneer de overheid belastingvoordelen zou bieden om te investeren in energiezuinige of koolstofarme apparatuur, zij hun groene investeringen aanzienlijk zouden versnellen. Dit geeft aan dat het initiatief 'Regeling Groenprojecten' uit 2006 een goed begin is geweest, maar beslist niet voldoende om groene investeringen te stimuleren, zeker niet op het niveau van MKB-ondernemingen. Hoewel het initiatief nieuwe projectcategorieën heeft voorgesteld, van waterhuishouding tot duurzame bouw, wordt dit wellicht nog als te beperkt gezien. 

Kleine ondernemingen en consultants lopen achter

Over de hele linie presteren kleine ondernemingen (minder dan 50 werknemers) onder het gemiddelde wat betreft het feitelijke en voorgenomen niveau van groen investeren. Dit duidt erop dat kleinere ondernemingen moeilijker zijn aan te zetten tot het kiezen van koolstofarme apparatuur wanneer die marginaal duurder zijn. De kosten op de korte termijn voor kleine bedrijven zijn vaak belangrijker dan langetermijninvesteringen.
In Nederland heeft slechts iets meer dan een kwart (26 procent) van de kleine ondernemingen geïnvesteerd in koolstofarme apparatuur; bij grote ondernemingen (meer dan 250 werknemers) is dit 74 procent. Van die laatste categorie beschikt zelfs 84 procent over een bedrijfsbeleid voor het investeren in koolstofarme apparatuur, tegen minder dan de helft (35 procent) van de MKB-ondernemingen. Diverse plannen op regeringsniveau houden geen rekening met de daadwerkelijke behoefte aan groen investeren bij kleinere bedrijven. Het onderzoek brengt ook verschillen per sector in kaart. Van bedrijven in de consultancysector houdt slechts drie procent rekening met de eigen carbon footprint. Slechts 26 procent heeft geïnvesteerd in koolstofarme apparatuur, terwijl 38 procent een beleid heeft op dit punt. Van de ondernemingen in de bancaire sector heeft 58 procent een beleid om te investeren in energiezuinige apparatuur, terwijl 42 procent koolstofarme investeringen heeft gedaan. 

Minimaliseren leegstand dringt uitstoot ook terug

"De aanschaf van groene apparatuur en het monitoren van initiatieven gebeurt nog teleurstellend weinig, zeker bij kleinere bedrijven. Toch zijn kleine en middelgrote ondernemingen verantwoordelijk voor de helft van de omzet van ondernemingen in dit land. Als de overheid haar ambitieuze doelstellingen met betrekking tot het terugdringen van CO2-uitstoot rond 2050 wil halen, dan hoort zij goed na te denken over manieren om dit aan te moedigen. Daarnaast moet het aantal categorieën waarin kan worden geïnvesteerd volgens de 'Regeling Groenprojecten' worden uitgebreid. Op dit moment is de reikwijdte van koolstofarme technologie beperkt en er moet bovendien veel geld voor worden betaald. Dit is voor veel bedrijven een belemmering om te investeren. Ons onderzoek laat zien dat het toekennen van belastingvoordelen een groot verschil kan maken. Een groeiende populariteit creëert bovendien een veel grotere markt, waardoor prijzen zullen dalen," aldus Eduard Schaepman, algemeen directeur van Regus Benelux. 

Effectieve en meetbare initiatieven
Schaepman voegt toe: "Groene investeringen beperken zich niet alleen tot technologie, maar horen betrekking te hebben op alle effectieve en meetbare milieu-initiatieven, zoals het minimaliseren van leegstand. Volgens voorzichtige schattingen staat structureel 38 procent van de kantoorruimte leeg. Toch wordt die ruimte verwarmd, gekoeld en verlicht. Dat zorgt ieder jaar voor tonnen aan zinloze CO2-uitstoot. Het terugbrengen van leegstaande kantoorruimte zou dan ook - net als het investeren in energiezuinige apparatuur - in aanmerking moeten komen voor belastingvoordeel."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Wat bepaalt of een bedrijf duurzaam gaat ondernemen? Vier factoren.
 Ondernemers: doorgaan met uitvoering Duurzaamheidsakkoord
 Duurzame energie meer gebaat bij verplichtingen dan bij subsidies
 Nederland blijft ver achter met betrekking tot duurzaam ondernemen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10