zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Lagere inkomens gaan er meer op vooruit dan top

21 juli 2010 - Nederlanders met lagere functies hebben hun loon relatief flink zien stijgen het afgelopen jaar. Met een toename van 2,4 procent is uitvoerend personeel er in 2010 het meest op vooruit gegaan. In de topposities zijn de salarissen gemiddeld ‘slechts’ 0,4 procent gestegen.

Dit blijkt uit de Beloningsmonitor 2010/2011, een representatief benchmarkonderzoek onder 80 veelvoorkomende functies, van salaris- en HR-dienstverlener ADP, adviesbureau Berenschot en Springer Uitgeverij. Het verschil tussen profit- en non-profit is kleiner geworden; elektromonteurs moeten flink inleveren. 



Vast salaris
Uitvoerend personeel verdient gemiddeld 30.000 euro, dat is 700 euro meer dan in 2009. Het vaste jaarsalaris van werknemers die topfuncties bekleden is gemiddeld 81.400 euro, 300 euro meer dan vorig jaar. Ook de werknemers in het hoger en middenkader gaan er minder op vooruit dan hun collega’s op uitvoerend niveau. Hun loon steeg respectievelijk met 0,7 procent en 1,9 procent tot een vast jaarsalaris van gemiddeld 61.500 en 44.550 euro. 

Stijgers en dalers

De loonstijging is het grootst voor de database analist. Met 37.900 euro verdient een uitvoerende kracht 4,7 procent meer dan in 2009. En hoewel werknemers op managementniveau gemiddeld achterblijven bij de lagere inkomens, staan de organisatieadviseur en het hoofd HR en P&O wel in de top vijf van stijgers. Op jaarbasis verdienen zij respectievelijk 77.500 en 76.800 euro: 3,7 procent en 2,5 procent meer dan in 2010.
De Beloningsmonitor laat ook zien dat sommige werknemers erop achteruit zijn gegaan dit jaar. Opvallend is dat de medewerker P&O 2,0 procent minder verdient, terwijl bij zijn of haar baas ruim 1.800 euro meer op de loonstrook staat. Ook de monteur elektrotechniek moet het dit jaar met een stuk minder doen. 

Grootste verdiener

Wie veel geld wil verdienen, kan beter niet bij een callcenter gaan werken. Van alle onderzochte functies verdient een medewerker callcenter met een jaarsalaris van 20.300 euro het minst. Business unit managers hebben het beter voor elkaar. Met 94.600 euro zijn zij van alle functies de grootste verdiener. 

Non-profit

De Beloningsmonitor laat ook in 2010 nog duidelijke verschillen zien tussen profit- en non-profitorganisaties. Gemiddeld krijgt een werknemer op jaarbasis binnen de profitsector 51.500 euro terwijl een werknemer in de non-profitsector gemiddeld 47.300 euro verdient. "Toch is het gat iets kleiner geworden in vergelijking met 2009," zegt Hans van der Spek, Managing Consultant bij Berenschot. "Toen verdiende personeel binnen een profitorganisatie nog 4.600 euro meer. De nivellering is een gevolg van de salarisverhogingen binnen de non-profitsector op basis van langdurige CAO-afspraken."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Managementbeloningen stagneren
 Crisis uit zich (nog!) niet in lagere salarissen
 Legal manager verdient het meest, ICT-manager het minst
 HR-professionals somber over eigen toekomst en salaris
 
 
reacties
 
MC Pasch  |   | 
21-07-2010
 | 
08:19 uur
Lagere inkomens hebben jaren lang stil gestaan. De zogenaamde stijging van hun lonen weegt niet op tegen de illegale bonussen die de heren met het witte boord wordt toebedeeld. Laat uw linkerhand niet weten wat de rechterhand doet. De vette worst die de werkman wordt voorgehouden waarvan steeds een stukje wordt afgesneden blijft jarenlang op de plank liggen, totdat men er niet meer onderuit kan. Een klein plakje dan zijn de monden weer gevuld. De rijken worden in dit land rijker en de armen armer. Crisis? Ja voor de mensen van de werkvloer. De heren in het ivoren torentje zetten hun mes nog eens in hun biefstuk. Lagere inkomens die er zogenaamd op vooruit gaan halen wel een kilootje meer krabbetjes bij Arie de Knaller.
Crox  |   | 
21-07-2010
 | 
10:46 uur
De titel is opvallend maar het verhaal vertelt het tegendeel. Het hogere percentage van een lager salaris levert minder op dan het lagere percentage van het hogere salaris. Veel bazen houden zich simpelweg niet aan de wet. Zijn daar ook cijfers van? Zie (Klik hier)



REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10