zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Legal manager verdient het meest, ICT-manager het minst

4 november 2009 - Voor uw salaris maakt het veel uit of u in een groot of klein bedrijf werkt. Ook tussen functiegroepen en sectoren bestaan grote verschillen. Zo verdient u bij een profit-organisatie gemiddeld zes procent meer dan bij een non-profitorganisatie. Het salarisverschil tussen mannen en vrouwen lijkt minder te worden.

Dit blijkt uit de Beloningsmonitor 2009/2010, een benchmarkonderzoek op basis van meer dan 60.000 gegevens van salaris- en HR-dienstverlener ADP, adviesbureau Berenschot en Springer Uitgeverij



Non-profit

De Beloningsmonitor laat duidelijke verschillen zien tussen profit- en non-profitorganisaties, met name op directieniveau, terwijl het lager personeel bij de non-profit organisaties juist beter af is. Berenschot constateert dat de man-vrouw verschillen over het geheel genomen steeds kleiner worden. Hierbij geldt dat naarmate de functie hoger wordt, de salarisverschillen tussen mannen en vrouwen kleiner zijn. 

Bedrijfsgrootte

Wie veel wil verdienen, kan maar beter niet bij bedrijven met minder dan 50 werknemers werken. Met een gemiddeld jaarsalaris van 51.371 euro verdienen zij beduidend minder dan bij middelgrote (tot 250 medewerkers, 66.014 euro) of grote organisaties (meer dan 250 medewerkers, 55.960 euro). Senior onderzoekers bij kleine bedrijven zijn hierop een uitzondering: zij verdienen met 90.300 euro zo’n 32 procent meer dan hun collega’s bij grote organisaties. 

Verschillen in functie
Voor uitvoerend en lager personeel is een commerciële functie niet zo aantrekkelijk. Met een vast jaarsalaris van 26.297 euro verdienen zij veertien procent minder dan gemiddeld. Dan zit je beter binnen de functiegroep Media & Publishing, bijvoorbeeld als beginnend redacteur: het vaste jaarsalaris ligt daar ruim 23 procent boven het gemiddelde.
Ook in het middenkader verschillen de salarissen per functiegroep aanzienlijk. Personeel werkzaam bij Administration, Support & Facilities, zoals Facilitymanagers, zit met een jaarsalaris van 40.944 euro bijna veertien procent onder het gemiddelde voor hun functieniveau. Voor het middenkader wordt een betrekking op een afdeling Research & Development het best betaald. Met een salaris van 58.408 euro verdienen zij bijna 23 procent meer dan gemiddeld. 

Managers
 
Op managementniveau zijn de grootste verschillen te zien tussen de functiegroepen ICT en Legal. ICT-managers verdienen bijna zeven procent minder dan gemiddeld. Managers en hoger kader op de afdeling Legal verdienen met 90.059 euro ruim twaalf procent boven het gemiddelde. 

Bonussen

Ook tussen variabele beloningen bestaan flinke verschillen. Uitvoerende ICT-ers ontvangen met bijna vijftien procent van hun vaste jaarsalaris de hoogste bonus. Medewerkers Research & Development krijgen met nog geen twee procent de laagste bonus. Managers die bij Corporate Affairs werken, hebben een bonus van gemiddeld elf procent in het vooruitzicht, terwijl managers bij Research & Development het met een bonus van vier procent moeten doen. 

Leaseauto

Leaseauto’s komen het meest voor bij functies binnen Corporate Affairs (twintig procent), ICT (elf procent) en Sales (tien procent). Hoewel slechts vier procent van de medewerkers op de afdeling Research & Development een leaseauto rijdt, is de cataloguswaarde daar wel het hoogst: 32.900 euro. Een flink verschil met de leaseauto van medewerkers Support & Facilities (24.600 euro).

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 2009: jaar van de bevroren salarissen
 HR-professionals somber over eigen toekomst en salaris
 IT-directeur ziet salaris het meeste stijgen
 Sales professional verdient meer buiten de Randstad
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10