zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Oneigenlijk ziekteverzuim kost miljarden

16 juli 2010 - Oneigenlijke ziekmeldingen (het zogenoemde ‘zwart verzuim’) leveren Europese werkgevers jaarlijks een kostenpost op van meer dan 40 miljard euro. In Nederland gaat het om een kostenpost van zo’n drie miljard euro.

Dat blijkt uit onderzoek van Aon onder 7.579 werknemers uit tien Europese landen, waaronder 752 Nederlanders. 



Sociale dagen
Invoering van ‘sociale dagen’ voor niet-medische, persoonlijke doeleinden en invoering van flexibele werktijden, kan het oneigenlijk ziekteverzuim terugdringen.
Volgens Aon Consulting worden in Europa meer dan 120 miljoen (122.148.180) ziektedagen opgenomen om persoonlijke redenen, en niet wegens ziekte. Nederlandse werknemers nemen 9.163.000 oneigenlijke ziektedagen voor hun rekening. Ruim één op de zeven Europese werknemers (vijftien procent, in Nederland twintig procent) geeft toe dat ze de laatste keer dat ze zich een dag ziek meldden, deden alsof ze ziek waren, terwijl dat eigenlijk niet het geval was. Eén op de tien (tien procent, in Nederland zes procent) meldde zich ziek om voor een gezinslid te zorgen. 

Ziektedagen
Jaarlijks worden er meer dan 830 miljoen ziektedagen opgenomen in Europa, in Nederland zijn dat 45 miljoen dagen. Uitgaande van een gemiddelde werkdag van 8 uur, kost het oneigenlijke ziekteverzuim - het ziek melden terwijl dat niet zo is - werkgevers in Europa bijna een miljard verloren manuren. Gekeken naar de gemiddelde kosten van ziekteverzuim voor werkgevers, kost dit oneigenlijke verzuim Europese werkgevers in totaal zo’n 40 miljard euro. Aon verwacht dat het aantal oneigenlijke verzuimdagen dit jaar verder toeneemt, omdat veel mensen zich ziek hebben gemeld om naar het WK-voetbal te kijken. 

Leugens

Spanjaarden geven oneigenlijk verzuim het vaakst toe (22 procent), gevolgd door Britten, Ieren (allebei 21 procent) en Nederlanders (twintig procent). Denen (vier procent) en Noren (tien procent) zijn het minst geneigd om onder valse voorwendsels een ziektedag te nemen. "Hoewel het schrikbarende cijfers zijn, is het nog maar een voorzichtige schatting. Niet iedereen geeft toe wel eens te doen alsof ze ziek zijn. Verder zijn in de kostenberekening alleen de directe salariskosten opgenomen," zegt Peter Abelskamp, Executive Director Health & Benefits EMEA bij Aon Consulting. "Het geeft aan hoe belangrijk het voor werkgevers is om verzuimvraagstukken aan te pakken." 

Eerlijk

Abelskamp noemt het opvallend dat meer dan de helft (56 procent) van de werknemers zich niet genoodzaakt zou voelen om een ziektedag op te nemen als ze eerlijk konden zijn en flexibele werkuren of ‘sociale dagen’ hadden. "Verder moeten werkgevers de ogen niet sluiten voor het feit dat vijftien procent van de mensen zegt dat ze zich gewoon aan de afspraken zouden houden als hun werk boeiender was." 

Economische onrust

De economische onrust in Europa heeft gezorgd voor minder ziekteverzuim, vermoedt Abelskamp. "Volgens elf procent zouden ze onder de druk van dreigend ontslag het aantal verzuimdagen om andere dan gezondheidsredenen verminderen. Een kwart van de Europese werknemers zegt dat een financiële prikkel bovenop hun salaris hen zou aanmoedigen om naar het werk te gaan." 

Maatregelen tegen oneigenlijk verzuim

De vijf meest effectieve maatregelen om oneigenlijk verzuim tegen te gaan, zijn volgens het onderzoek:
• invoering van sociale dagen die je kunt opnemen voor niet-medische, persoonlijke doeleinden (31 procent);
• invoering van flexibele werktijden (27 procent);
• substantiële financiële prikkel (25 procent);
• verlening van medische zorg op de werklocatie (19 procent);
• boeiender werk (15 procent).

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederland ging gewoon aan het werk gisteren
 Toekomstige stijging ziekteverzuim vraagt nu om maatregelen
 Presenteïsme kost meer dan ziekteverzuim
 Werknemer neemt vrij voor ziek huisdier
 
 
reacties
 
Ron Ladage  |   | 
16-07-2010
 | 
09:15 uur
Het gebeurd niet al te vaak, maar ik ben het helemaal met dit artikel eens.
Verder zijn er nog wat zaken zoals nu tijdens deze warme dagen, zoals te warm op het werk, te verhelpen met een goede klimaatcontroller, maar binnen b.v. de gezondheidzorg is door het ambtenarengedrag zoiets simpels, gelijk een maandenland project, niet vreemd dan dat het personeel soms gewoon een hittedag neemt onder de kop van ziek zijn. Ziekmakend gedrag van een werkgever is ook een van de grote oorzaken.
Monique Mulder  |   | 
16-07-2010
 | 
09:44 uur
Sociale dagen gaan door 80% van de mensen opgenomen worden. Want 1 op 5 mensen werkt vanuit bevlogenheid. Hoeveel dagen zijn genoeg en wat is het verschil met onterechte ziekmelding? Hooguit meer transparantie maar geen besparing. Breng bezieling terug in werken door te werken met wat je aangeboren is.
Hans  |   | 
16-07-2010
 | 
14:18 uur
De moeilijkheid van dit soort onderzoeken zit o.a. in de afhankelijkheid van de partij die ook met oplossingen komt; hoe zuiver is dit onderzoek dus?
bekka  |   | 
19-07-2010
 | 
11:42 uur
Veel managers durven alleen mensen negatief te benaderen. En niet positief. Veel leidinggevende zouden mensen eens meer moeten waarderen. Als je het lef hebt om kritiek over iemand uit te spreken dan moet je ook het lef hebben om over iemand positief te kunnen spreken. Dat laatste wordt niet gedaan.
Ik ben momenteel werkloos. Doe vrijwilligers werk. En ik vind het leuk. Eindelijk eens word je gewaardeerd. Hoe ziek ik me ook voel. Ik ga gewoon. Bij een baas had ik me ook niet ziek gemeld als ik een klein beetje waardering had gekregen. Maar nee ik krijg ik alleen maar kritiek. En iedereen heeft een goede en slechte kant. Als ik elke dag zeg dat je er ziek uitziet na een maand zal je er ook vreselijk uitzien. als ik elke dag zeg dat je er fantastisch uitzien. Na een maand zie jer ook fantastisch uit.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10