zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vraag naar freelance ICT-ers stijgt

9 juli 2010 - De freelance ICT-markt kan positief op de eerste helft van 2010 terugkijken. Ondanks terugval van de vraag naar interim ICT-specialisten in april en mei heeft de Flex-index van freelance vacaturesite IT-Contracts in zes maanden tijd maar liefst 23 indexpunten winst weten te boeken tot het huidige niveau van 90 punten.

Ter vergelijking: in 2009 fluctueerde de vraag tussen 59 en 77 indexpunten met een gemiddelde van 67 punten. Opvallend is dat het hoogste punt vorig jaar in maart werd bereikt en ook dit jaar is maart (voorlopig) de best scorende maand geweest met 97 indexpunten (januari 2008=100 punten). Geen continue groei
Het niveau van de vraag naar freelance IT'ers ligt dus substantieel hoger dan vorig jaar maar toch is geen sprake van continu groei. Periodes van groei worden steeds gevolgd door terugvallen, zoals afgelopen april en mei. De behaalde winst wordt zo weer (deels) ingeleverd en daardoor is het sentiment in de markt ook maar gematigd positief. Afgelopen maand juni was weer een goede maand voor freelance ICT'specialisten; de vraag naar hun flexibele inzet is weer fors toegenomen. 

Gebruikersintensiteit
De gebruikersintensiteit schommelde de afgelopen zes maanden tussen 201 en 242 indexpunten. Deze index maakt inzichtelijk hoeveel moeite ZZP-ers zich getroosten een nieuwe opdracht te vinden en is onder andere opgebouwd uit gerichte zoekopdrachten, respons op aanvragen en CV-updates. De huidige stand van deze index geeft aan dat zelfstandige ICT'specialisten zeer intensief zoekend zijn naar nieuwe projecten. 

Wisselende vraag
Vooral projectmanagers en ontwikkelaars zijn momenteel enthousiast op zoek naar een nieuw uit te voeren project. Met name in de eerste maanden van dit jaar was de vraag naar dit type ICT-specialist ook relatief groot, maar nu lijkt het aanbod weer groter te zijn dan de vraag. Veel nieuwe projecten zijn inmiddels opgestart en nu is juist de vraag naar Testprofessionals en Business Consultants groot. 

Nog geen structurele groei
Ondanks de substantieel grotere vraag naar interim IT'ers in vergelijking met 2009 blijft de sector erg volatiel. Met het voortduren van de financiële crisis, de verzwakte euro, de kabinetsformatie en de daarmee gepaard gaande onzekerheden, lijkt structureel aanhoudende groei op korte termijn niet haalbaar. De verwachting is dat de 100 indexpunten dit jaar wel gepasseerd zal worden, maar pas tegen het einde van het jaar. 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Freelancebestaan lonkt door recessie
 Sterke groei freelance ICT markt
 Freelance ICT-markt in 2009 stabiel
 Projectmanagers en consultants zeer gewild in 2010
 
 
reacties
 
Projectmanager vacature  |   | 
24-08-2010
 | 
13:12 uur
De vraag naar projectmanagers zal dalen m.i. De huidige projectmanagers zullen zich meer en meer specialiseren waardoor er vaker in multidisciplinaire teams zal worden gewerkt waarin de rol van de ''oude'' projectmanager zal komen te vervagen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10