zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Sterke groei freelance ICT markt

14 april 2010 - De vraag naar freelance ICT expertise lijkt zich ontworsteld te hebben aan de crisis. Het afgelopen kwartaal is een substantiële stijging in het aantal openstaande projecten voor ZZP-ers genoteerd. De Flex-index van IT-Contracts is in de afgelopen drie maanden zo'n 30 procent gestegen en staat nu vrijwel gelijk aan januari 2008.

Afgelopen maand is de Flex-index sterk gestegen van 78 naar maar liefst 97 punten. Hiermee is er na een lange periode van stabiliteit weer beweging in de vraag naar freelancers gekomen. Gebruikersintensiteit
De index voor de gebruikersintensiteit is in maart uitgekomen op 237. Deze gebruikersintensiteit maakt inzichtelijk hoeveel moeite zelfstandige IT'ers zich getroosten een nieuwe opdracht te vinden en schommelt al maandenlang tussen de 230 en 250 punten wat aangeeft dat ZZP-ers flink actief op zoek zijn naar een nieuw project. Januari 2008 (de start van deze index) is gesteld op 100 punten. 

Vraag naar alle specialisaties stijgt
De vraag naar freelance ICT-specialisten is over de gehele breedte van het vakgebied. Van operators en helpdeskers tot ICT-managers en architecten, naar alle specialisaties groeit de vraag. Aanvragen voor managementfuncties en projecten voor ontwikkelaars zijn al maandenlang erg populair terwijl de kandidaten voor Business consultancy en SAP projecten schaarser zijn; deze aanvragen leveren nu beduidend minder beschikbare freelancers op. 

Verschil met baste medewerkers
De ontwikkeling die de vraag naar freelance ICT'ers doormaakt ten gevolge van de Kredietcrisis verschilt duidelijk van de vraag naar vaste IT-medewerkers. In april 2008 kwam er een abrupt einde aan de groeiende vraag naar freelancers en zette een daling zich in die - op enkele kleine oplevingen na - voortduurde tot januari 2009. In heel 2009 bleef de vraag bijna volledig stabiel, terwijl het aantal vacatures voor vaste medewerkers juist gestaag bleef dalen. Terwijl de markt voor vast personeel ook nu nog maar weinig opleving laat zien en werkgevers nog zeer voorzichtig zijn met hun personeelsbeleid, maakt de IT-Contracts Flex-index een veel positiever beeld voor freelancers zichtbaar.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ook zzp’er hard getroffen door crisis
 Projectmanagers en consultants zeer gewild in 2010
 Freelance ICT-markt in 2009 stabiel
 Sterk herstel ICT-sector na jaar van dieptepunten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10