zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Freelance ICT-markt in 2009 stabiel

14 januari 2010 - De freelance ICT-markt heeft een matig maar stabiel jaar achter de rug. De Flex-index van IT-Contracts, toont in 2009 nauwelijks fluctuaties in de vraag naar freelance ICT-specialisten. Het aanbod vacatures voor freelance ICT-ers is nagenoeg gelijk gebleven. De index startte in januari op 67 punten en sluit in december op 64 punten (januari 2008=100 punten).

De freelance ICT-vacaturemarkt laat hiermee een veel gelijkmatiger beeld zien dan de arbeidsmarkt voor vaste medewerkers. 2009: lastig, saai en leerzaam

Het aantal aanvragen voor flexibele ICT-expertise is in 2009 vrij stabiel gebleven op een 33 procent lager niveau dan in 2008. De IT-Contracts Flex-index maakt inzichtelijk dat de structurele neergang van het aantal aanvragen voor ZZP ICT-ers al in april 2008 startte en eind 2008 al gestabiliseerd is. De kleine oplevingen in maart en september luidden geen structurele verbetering in. De markt had vooral last van inhuurstops en grote groepen bankzitters bij detacheringsbureaus die de inhuur van freelancers verhinderden. Verder bleven veel grote ICT-investeringen ver achterin de koelkast staan en was de uitspraak "alle externen eruit" ongekend populair. Toch lijken de gevolgen van de kredietcrisis minder extreem dan het uiteenspatten van de Internetbubble in 2001. Veel bemiddelingsbureaus verdwenen toen geheel van de markt. Nu lijkt er meer financiële reserve opgebouwd te zijn en sneller in de bedrijfsvoering ingegrepen te zijn waardoor massale faillissementen onder recruitmentbureaus voorkomen zijn. Succesvolle recruiters hebben hun scoringsratio sterk weten te verbeteren door met name efficiëntie, creativiteit, snelheid en de juiste kanaalkeuze. Door recruiters wordt 2009 vooral gezien als een lastig, saai maar zeker ook leerzaam jaar. 

Explosieve toename aanvragen na zomer verwacht
Zelfs in een markt waarin meer ICT-specialisten beschikbaar zijn dan opdrachten, blijkt het voor werkgevers nog steeds moeilijk te zijn passende kandidaten te vinden. Volgens branchevereniging ICT-Office is er nu al sprake van een structureel tekort van bijna 1.000 hoogopgeleide ICT-ers en in 2013 zal dit al opgelopen zijn naar 5.950. IT-Contracts verwacht dat het aantal ICT-vacatures in de tweede helft van 2010 enorm zal groeien en dat met name flexibele arbeidskrachten hiervan zullen profiteren. 

Minder investeringen in eigen personeel
Werkgevers zijn steeds minder geneigd te investeren in eigen personeel met behulp van om- en bijscholing. Daarnaast is flexibilisering van arbeid een steeds meer geaccepteerd gegeven (inmiddels maken ZZP-ers niet minder dan negen procent van de totale werkzame beroepsbevolking uit). Een ZZP-er investeert zelf in zijn opleidingstrajecten en weet zo beter aansluiting bij de markt te vinden. Zijn tarief is afhankelijk van kennis, ervaring en vaardigheden en biedt de opdrachtgever dus optimaal 'waar voor zijn geld'. IT-Contracts verwacht dan ook dat freelancers extra zullen profiteren van de groeiende vraag naar ICT-specialisten. 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Liever een freelancer dan een IT'er in loondienst
 Sterk herstel ICT-sector na jaar van dieptepunten
 ICT-sector zit weer in de lift
 Ook ICT werknemers worden schaars
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10