zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander koopt niet snel op basis van e-mailaanbieding

1 juli 2010 - E-mail in de loop der jaren niet alleen een steeds sterkere drijfveer geworden voor offline aankopen, maar, in het bijzonder in Nederland, ook een stimulans om via sociale netwerken te zoeken naar meer informatie over een merk en meer bij het merk betrokken te raken.

Onafhankelijk onderzoek van e-Dialog wijst uit dat in Europa de Nederlandse consumenten het minst gemotiveerd zijn om op basis van marketing e-mails aankopen te doen. 



Voornaamste multichannel drijfveer
Het e-Dialog Global E-mail Attitudes Survey onder 13.000 consumenten in dertien landen in Europa, Amerika en Azië laat zien dat e-mail de voornaamste multichannel drijfveer is voor aankoopbeslissingen in Europa. Een op de drie Nederlandse consumenten (34 procent) is via een marketing e-mail gevraagd om in een echte winkel of via de telefoon iets te kopen. Deze uitkomst ligt ruim onder het Europese gemiddelde van 46 procent. 

Behoefte aan ‘connected marketing’
Volgens het onderzoek kan het coördineren van marketingcommunicatie via digitale en offline kanalen de Nederlandse marketeers optimale kansen bieden voor conversie. Bovenop de 34 procent van de Nederlandse consumenten die na ontvangst van een e-mail offline tot koop zijn overgegaan, komt nog eens 31 procent die aangeeft in de toekomst ‘zeer waarschijnlijk’ een offline aankoop te zullen doen. Vergeleken met een jaar geleden geeft het onderzoek aan dat Nederlandse consumenten nu meer geneigd zijn offine te kopen (27 procent). Simone Barratt, managing director van e-Dialog EMEA: "Merken die e-mail alleen maar als een direct sales tool gebruiken missen kansen. Ja, het is een prima middel om online verkoop te stimuleren. Maar zoals de onderzoeksgegevens laten zien, reikt de invloed veel verder dan alleen de inbox. Marketeers moeten dus het rendement van het e-mailkanaal opnieuw evalueren door ook de verkopen via offline kanalen mee te nemen." 

Merkloyaliteit en sociale interactie
Hoewel de voornaamste rol van e-mail altijd het stimuleren van aankopen is geweest, laat de trend onder Nederlandse consumenten zien dat e-mail ook gezien moet worden als een aanleiding voor de ontvanger om meer over het merk te weten te komen en er over te vertellen op sociale netwerken. Een op de vijf Nederlandse consumenten geeft aan naar een sociale netwerksite te zijn gegaan naar aanleiding van een marketing e-mail. Het aantal consumenten dat op eigen initiatief naar dergelijke sites gaat is lager (dertien procent).

Relevante informatie
Uit het onderzoek blijkt ook dat 40 procent van de Nederlandse consumenten van plan zijn meer over het merk te weten te komen als zij niet onmiddellijk tot aankoop overgaan. Dit is significant lager dan het Europese gemiddelde van 50 procent en wijkt af van de trend in andere Europese landen die zijn onderzocht (in Groot-Brittannië, Duitsland en Zweden is de tendens dat consumenten meer geneigd zijn merkinformatie te zoeken als zij niet meteen iets kopen). Niettemin: 62 procent van de Nederlandse consumenten die niets kopen zeggen dat ze toch wel doorklikken om naar een product te kijken, zelfs als ze het niet kopen. Dit onderstreept het belang van het geven van relevante informatie aan deze vooruitstrevende en kritische consumenten." 

Virale conversaties
"We weten dat e-mail zorgt voor een groot deel van de online omzet. Maar het beoordelen van een e-mailcampagne op basis van alleen online verkoopresultaten geeft geen accuraat beeld van de bredere impact," zegt Barratt. "Een merk dat alle mechanismen op orde heeft om mensen naar een sociaal netwerk te trekken heeft als extra voordeel dat virale conversaties over het merk gestart kunnen worden. Deze pleitbezorgers kunnen die campagneboodschap veel verder verspreiden dan een individuele mailbox." 

Online vingerafdruk
"E-mail kun je zien als een online vingerafdruk van de consument - een e-mailadres is voor alles vereist, om lid te worden van een sociaal netwerk tot het openen van een online bankrekening - en marketeers moeten zich bewust zijn dat een marketing e-mail zelf niet het doel is. Elke keer als je een e-mailcampagne start, zullen de effecten te merken zijn binnen de online netwerken van de geadresseerden."

Het volledige onderzoek Global Perspectives: A Study of Global Consumer Attitudes to Digital Marketing kan hier worden gedownload. In dit rapport zijn de gedetailleerde resultaten te vinden, alsook belangrijke aanbevelingen en tactieken voor marketeers wereldwijd. Het onderzoek omvatte op de nationale situatie afgestemde interviews met 13.000 consumenten in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, Frankrijk, Spanje, Zweden, Italië, Japan, Singapore, Australië, Zuid-Korea en China. Het onderzoek is in april 2010 uitgevoerd in opdracht van het e-Dialog Centre for Digital Marketing Excellence door Lightspeed Research in samenwerking met marktanalisten van The Relevancy Group en Intelligent Insights.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Merendeel marketeers zet social media in
 E-mail marketing? Kies voor ‘opt-in’.
 Sociale netwerken, shoppen en video´s leggen netwerk plat
 Eerste indruk is ook bepalend in e-mailmarketing
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10