zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien tips om te scoren met sport

23 juni 2010 - Accountemps heeft tijdens het Wereldkampioenschap Voetballen voor zijn klanten de voor- en nadelen van diverse sporten op een rijtje gezet. Met sporten scoor je namelijk. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft dat officieel berekend.

Niet sporten kost Nederland jaarlijks 907 miljoen euro, met name aan de behandeling van hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit de Rapportage Sport 2008. Het sporten zelf kost 230 miljoen euro, vooral aan sportblessures. Voetballen is om die reden dan ook niet aan te raden. Een flink voordelig saldo dus. Fitness, fietsen en wandelen zijn het best. Het volledige rapport kunt u hier downloaden.



Winst
Sporten loont voor werkgevers en werknemers zelfs nog méér dan het SCP becijfert. Want je wordt er ook mentaal fit van, krijgt zelfvertrouwen en doet sociale contacten op. Al die zaken verhogen de productiviteit en verlagen het verzuim. De kosten van personeel dat niet fit is, zijn ook hoger dan in de SCP-rekensom. Alleen al het productiviteitsverlies door overgewicht wordt geschat op twee miljard euro per jaar.
Werkgevers kunnen met een beetje inspanning nog meer winst uit sport halen. 

Verlies

Sporten heeft ook nadelen. Sporters kunnen kneuzingen of botbreuken oplopen. De gevolgen zijn doorgaans voor de werkgever. Een sportende werknemer kan alleen financieel worden aangesproken als hij zich met opzet blesseert, en dat is natuurlijk bijna nooit zo. Theoretisch kan de schade op derden worden verhaald via het regresrecht. Maar blessures ontstaan in het heetst van de strijd, en schuld is daarbij moeilijk vast te stellen. Omgekeerd valt er voor de sportende werknemer die zich blesseert weinig te halen bij de werkgever. De rechter heeft meermalen vastgesteld dat de zorgplicht van de werkgever zich normaliter beperkt tot verplichte activiteiten binnen werktijd. Bij een blessure als gevolg van onverplicht bedrijfsvoetbal buiten werktijd mag de werknemer dus een bloemetje en een kaartje verwachten, maar geen financiële tegemoetkoming. 

Tien sporten
Er is dus alle reden om werknemers uitbundig te laten sporten. In het rapport vindt u karakteristieken en voor- en nadelen van de tien meest beoefende sporten in Nederland. Hieronder de samenvatting.   

1. Zwemmen

TIP: Bied werknemers korting bij het dichtstbijzijnde zwembad. Let er wel op of het er veilig is. Zijn er bijvoorbeeld bewegingsmelders? Geef het personeel er een paar slippers bij, tegen het gevaar van uitglijden. Zwemmen is het minst populair bij mannen, ouderen en allochtonen, dus het loont om juist hen aan te sporen. 

2. Fietsen

TIP: Bevorder woon-werkverkeer per fiets door werknemers een (vergoeding voor een) fiets te geven. Tot 749 euro is dat fiscaal aantrekkelijk. Vergeet vooral niet de allochtonen onder uw personeel te benaderen, want zij fietsen gemiddeld veel minder dan de autochtonen. Geen eigen fitnessruimte of fitnessabonnement? Zet hometrainers neer op het werk.

3. Fitness
TIP: Richt een eigen fitnessruimte in of bied werknemers een abonnement op een sportschool aan. Dat verdient, mede door belastingvoordelen, gemakkelijk terug. Zorg voor goede instructeurs en een breed aanbod. Mannen (gewichten) hebben andere voorkeuren dan vrouwen (aerobics). Allochtonen hebben geen extra aansporing nodig: zij fitnessen gemiddeld meer dan autochtonen. 

4. Voetbal

TIP: Licht werknemers voor over de gevaren van voetbal. Bied zelf andere teamsporten of fitness aan of geef daar korting op. Voetballers, vooral de ongeorganiseerde, zijn gezelligheidsdieren. Ze doen het niet in de laatste plaats voor de ‘derde helft’. Speel daar met een goede sfeer en sociale activiteiten op in, dan wordt de lokroep van de sporthal vanzelf minder luid.

5. Hardlopen
TIP: Niet elk bedrijf kan zich een eigen atletiekbaan veroorloven. Maar bedrijven kunnen wel een hardloop- of atletiekclinic (laten) organiseren om de belangstelling voor de sport aan te wakkeren. Door het aanbieden van fitness wordt ook meteen (veilig) hardlopen op de lopende band mogelijk.

6. Wandelen
TIP: Zet zelf verschillende wandelroutes uit in de buurt van het bedrijf. Zorg ervoor dat ze in lengte en karakter verschillen. Laat leidinggevenden het goede voorbeeld geven door hen wandelend een-op-een gesprekken met werknemers of relaties te laten voeren. Geef iedereen in het bedrijf een stappenteller.

7. Tennis
TIP: Bied werknemers (korting op) verschillende sporten aan, waaronder tennis. Stimuleer dat bedrijfsonderdelen waar veel mannen en vrouwen samenwerken tennisteams formeren.

8. Skaten
TIP: Vanwege de flinke risico’s is het beter skaten niet te promoten bij het personeel. Het kan hooguit een leuke activiteit zijn voor een personeelsuitje. Zorg dan wel voor een instructeur en voldoende beschermingsmiddelen.

9. Watersport
TIP: Een zeiltocht is een leuk bedrijfsuitje, maar verder is er weinig reden om werknemers aan te moedigen aan watersport te doen. Waarschuw met name tegen de gevaarlijke varianten.

10. Turnen
TIP: Er is weinig reden om werknemers aan te sporen te gaan turnen. De voordelen ervan, goede conditie en een goed figuur, zijn op minder riskante manieren te behalen, bijvoorbeeld door fitness.

Aan de slag
Maak een (lunch)wandeling. Doe een rondje sportschool. Of waai even lekker uit op de fiets. Allemaal manieren om fit en fris te worden, ook in het hoofd. Niet voor niets noemen we hier de drie sporten waaraan de organisatie het meest heeft. Fitness, fietsen en wandelen combineren positieve invloeden op lichaam en geest met lage risico’s. Alle reden dus om erin te investeren.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Geef werknemer de ruimte en voorkom WK-verzuim
 Zet de volgende stap in uw carrière op de loopband
 Sporten stimuleert productiviteit, creativiteit en ambitie
 ‘Baas moet opdraaien voor kosten voetbalblessure’
 
 
reacties
 
diëtiste heemstede  |   | 
26-10-2018
 | 
23:49 uur
Fijne tips, oh zo belangrijk om die medewerkers in beweging te krijgen en vooral te houden.
Bart de Vries  |   | 
31-07-2020
 | 
11:36 uur
Redelijk kort door de bocht om watersporten bij je werknemers af te raden. Surfen of kitesurfen hoeft bijvoorbeeld helemaal niet gevaarlijk te zijn. Als je jezelf maar goed beschermt. En zorgen dat je na afloop niet verbrandt, met bijvoorbeeld een strand poncho!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10