zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Talent vertrekt nu vertrouwen toeneemt

22 juni 2010 - De Amerikaanse arbeidsmarkt is nog lang niet terug op het punt van voor de recessie, maar het is tekenend voor het toenemende vertrouwen dat in de afgelopen drie maanden meer Amerikanen ontslag namen dan ontslagen werden.

Hoe heftig de gevolgen van dat gestegen vertrouwen kunnen zijn, wordt uit de doeken gedaan in een rapport van de Corporate Executive Board (CEB), waarin staat dat een kwart van de best presterende werknemers van plan is binnen een jaar van baan te veranderen. Uit het onderzoek waarop dit rapport gebaseerd is bleek eveneens dat een vijfde van de werknemers zichzelf als 'zeer onbetrokken' bestempelt. Dit toont goed aan hoe werknemers zich behandeld hebben gevoeld sinds de recessie uitbrak. 



Onbelangrijk
Sylvia Ann Hewlett, schrijver van 'Top Talent: Keeping Performance Up When Business Is Down' stelt dat veel werknemers het gevoel hebben gekregen dat ze voor lief genomen werden en vervolgens genegeerd. Komt bij dat veel van hen momenteel werken in organisaties met slecht functionerende bedrijfsmodellen. Dit speelt vooral in de financiële sector, en ook in de farmaceutische industrie en de media. Deze sectoren liggen hevig onder vuur maar de medewerkers ervaren niet dat zij betrokken worden bij een oplossing om hun onderneming uit het slop te krijgen. Ze hebben het gevoel bij lange na niet meer zo belangrijk te zijn als ze ooit waren. Bovendien werken ze veelal in afgeslankte teams omdat veel collega's de afgelopen tijd ontslagen zijn. 

Hernieuwde betrokkenheid
Hewlett vermoedt dat de helft van de werknemers meer dan de helft van hun tijd besteedt aan het zoeken naar een nieuwe baan. Degenen die het best presteren zijn bovendien degenen die dat het makkelijkst zal lukken. Om deze groep aan boord te houden, is het bieden van betere carrièrevooruitzichten niet altijd voldoende. Bijna 40 procent van de interne promoties loopt namelijk op niks uit. Bedrijven moeten hun toppers niet alleen opnieuw zien te betrekken bij de onderneming maar tevens hun opvolgingsplannen evalueren en hard werken aan leiderschapsontwikkeling binnen hun organisatie.


Bron: Management Issues
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Investeren in toptalent prioriteit huidige arbeidsmarkt
 Drie tips om talent aan te trekken en te houden
 Houd uw talent vast – nu het nog kan
 Maak u op voor een nieuwe strijd om talent
 
 
reacties
 
Helma van Wanrooij  |   | 
22-06-2010
 | 
08:05 uur
Bij een terugkerend vertrouwen in de economie is het juist de ondernemer die ''goed'' voor zijn werknemers is, die de vruchten plukt van dit beleid. Logisch dat mensen anders, zodra de economie aantrekt, weer rond gaan kijken.

Zolang je je personeel niet als een essentiele waarde in je bedrijf ziet, heb je het nog niet geleerd en kan je niet anders dan accepteren dat mensen weer weg gaan.
Ben je als ondernemer inmiddels toch inzicht gekomen, zorg dan dat je een goed personeelsbeleid ontwikkelt. Een plan waar mogelijkheden voor doorgroeimogelijkheden, ontwikkelplannen en compententiemodellen liggen. Laat mensen weten wat je te bieden hebt en houdt je hier aan. Eventueel met hulp van buitenaf.
Hans Poortvliet  |   | 
22-06-2010
 | 
10:17 uur
De twee essentiële regels uit dit artikel:

1) ...veel werknemers het gevoel hebben gekregen dat ze voor lief genomen werden en vervolgens genegeerd.
2) Ze hebben het gevoel bij lange na niet meer zo belangrijk te zijn als ze ooit waren.

Kortom: als de werknemers niet het gevoel hebben (c.q. terugkrijgen)gewaardeerd te worden, gaat dit probleem niet opgelost, maar alleen maar (en snel) groter worden. Alle 'creatieve (meestal op efficiency gerichten) oplossingen' ten spijt ...
Civile  |   | 
22-06-2010
 | 
12:10 uur
Allereerst even de opmerking dat het hier sec gaat om een Amerikaans onderzoek. Even aantekenend dat de mores in de VS totaal anders is dan hier in Nederland.

Deels kan er een parallel worden getrokken maar dan alleen op het punt van hoe goed ga je met je werknemers/talent om. Dat laat zich raden. De voorbije kabinetten hebben het systeem, ten faveure van de werkgevers, zo ernstig uitgehold, dat het niet verwonderlijk is dat de 'oude betrokkenheid' van de werknemer, vrijwel nihil blijkt.

Het IMF heeft daar zelf de Nederlandse regering al eens ferm voor op de vingers getik. Vorig jaar maande het IMF de Nederlandse regering zeer dringend werk te maken van meer 'open arbeidscontracten', met dit open werd bedoeld vaste arbeidscontracten, dan het streven naar veel meer zelfstandigheid.

Zie hier de resultaten van het beleid van de voorbije kabinetten.

- Werkgevers kunnen nog eenvoudiger dan hiervoor, werknemers ontslaan
- Werkjaren spelen verder steeds minder een belang voor vertrekpremies
- De duur van de WW is dusdanig ingekort dat het maar de vraag is of dit nog wel reëel zal zijn voor de betreffende om aan passende arbeid te komen.
- Men heeft geschermd dat sollicitanten dan maar ander werk dient te accepteren.

Nou dat zien we dus. Dat 'andere' arbeid wordt vrijwel onmogelijk voor hoger opgeleiden daar polen, roemenen, esten, oost-duitsers ... jawel ze bestaan nog ..... ons land mogen overspoelen.

We zien dat het invoeren van het predicaat ZZP tot chaos en enorme problemen aan het leiden is door de crisis. Immers, er werden vrijwel geen sociale verplichtingen aan de ZZP-er opgelegd zodat die zichzelf in enige mate beschermd kon voelen. Zie de resultaten.

Nog nooit zaten mensen zolang in de WW.

Nog nooit hebben wij een incompetenter rommeltje leugenachtige en onwaarachtige politici gezien dan de voorbije 10 jaar die hebben geleid tot de situatie waarin wij ons nu bevinden.

Het IFM heeft duidelijk gewaarschuwd dat de Nederlandse economie, gezien de aankomende vergrijzing, zich in nog negatiever weer zal bevinden dan op dit moment.

Ergo,
Behandel talent op deze manier en talent zal gewoon gaan shoppen. We zien dat al aan de idioterie die plaats neemt in de IT. Men verwacht kwaliteit voor dumpprijzen maar ook hier geld, Als je met pinda's betaald, krijg je aapjes. Dat geld dus ook voor het Talent, ook in Nederland.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10