zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Houd uw talent vast – nu het nog kan

18 maart 2010 - Het goede nieuws is dat de economie duidelijke sporen van herstel vertoont. Het slechte nieuws is de uittocht van personeel die dit tot gevolg kan hebben. Tweederde van de directeuren en meer dan vier vijfde van de lijnmanagers is ervan overtuigd dat medewerkers niet betrokken zijn en vertrekken zodra ze de kans hebben.

Denktank Economist Intelligence Unit wijdt deze potentiële uittocht aan het verloren vertrouwen ten gevolge van de bezuinigingen en ontslagrondes het afgelopen jaar. Tel daarbij op dat de vraag naar managementtalent stijgt en het aantal schoolverlaters daalt, en het is duidelijk dat bedrijven zonder een goede talentmanagementstrategie een enorm tekort aan goed personeel riskeren. 



Lage betrokkenheid
Bijna een derde van de 400 ondervraagde managers in een onderzoek door StepStone zegt dat de betrokkenheid binnen zijn organisatie laag is en verwacht mensen te verliezen als de arbeidsmarkt aantrekt. Vier van de tien melden nu al een tekort aan goede mensen.
Opvallend is het verschil in perceptie tussen lijnmanagers en de directie: slechts zestien procent van de lijnmanagers zegt dat hun personeel volledig betrokken is bij het bedrijf, volgens de directieleden is dat 38 procent. Dit lijkt erop te wijzen dat de top niet goed weet wat er zich op de werkvloer afspeelt. 

Talent vinden en behouden
Het vinden en behouden van talent staat wel steeds hoger op de managementagenda en wordt nu gezien als de nummer drie aanjager van groei. Alleen economisch herstel en de beschikbaarheid van krediet scoren hoger. 44 procent stelt dat het steeds moeilijker is om getalenteerde medewerkers te werven. Eén op de twee is van plan de wervingsactiviteiten op te schroeven komend haar. Ongeveer een vijfde houdt vast aan een personeelsstop of is ook dit jaar van plan ontslagen door te voeren. Gaan ondernemingen stappen ondernemen om hun talentpool te vergroten of negeren ze de waarschuwingssignalen uit dit onderzoek en zullen ze op termijn hun talenten zien vertrekken en dientengevolge hun prestaties zien verslechteren?


Bron: Management Issues
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Maak u op voor een nieuwe strijd om talent
 Talentontwikkeling cruciaal voor herstel
 Vijf maatregelen waarmee topwerkgevers hun medewerkers tevreden houden
 Heeft u genoeg talent in huis voor het naderende economische herstel?
 
 
reacties
 
Civile  |   | 
18-03-2010
 | 
14:45 uur
Het is soms een beetje verwonderlijk dat dit soort artikelen ineens weer eens te voorschijn komen, op de meest vreemde momenten. Is dit niet al een langer bestaand probleem? Vraag je je dan af.

Het is toch namelijk zo dat we weten dat 'vergrijzing', iets waar we al twintig jaar van weten dat die er aan zit te komen, klaarblijkelijk niemand heeft getriggerd daar eens oaver na te denken.

Als we kijken hoe de overheden hiermee om zijn gegaan het voorbije decennium, kun je niet anders dan concluderen dat we heel veel geld hebben moeten betalen,[even kijken naar kosten baten] voor heel erg veel idioterie, incompetentie, impotentie, mismanagement, gebrek aan visie, en er liggen nogal wat rekeningen klaar die nog moeten worden betaald.

Gebleken is overduidelijk wat ambtelijke impotentie en incompetentie veroorzaakt door egoistisch, narcistisch regenteske politiek te bedrijven voor gevolgen hebben. Ik begrijp af en toe het bedrijfsleven niet meer zo heel goed, overigens de belastingebetalers als collectief ook eigenlijk niet helemaal maar soit, dat men niet helder en transparant tegen een Donner, Balkenende, Bos, Rouvoet en Eurlings of Koenders zeggen wat ze ervan denken.

Jullie idioterie en incompetentie kosten ons als bedrijfsleven en belastingbetalers miljarden op jaarbasis zonder dat daar iets ordentelijks tegenover staat. Hoe fel was het verweer van de meest stupide maatregel van allen, het langer doorwerken tot 67?

Het CNV begint nu iets te kwelen over een probleem, vernietiging van kapitaal op de arbeidsmarkt, ouderen die weer aan de slag moeten worden geholpen, terwijl we hen, en andere vakbonden, vrijwel niet hebben gehoord toen Donner met zijn splijtzwam idioterie kwam. Want dat dit de belastingbetaler veel geld zal gaan kosten, waar niet tegenover staat, daar begint men zich nu wel doordrongen van te raken. Maar ..... ze mogen zich op de schouder slaan... ze hebben er toch maar mooi een wet van weten te maken.

Laten we wel zijn. We moesten ons de laatste 15 jaar toch gaan instellen op verregaande flexibilisering van de arbeidsmarkt? Nee, ik hoor het onner nog kwelen, werknemers mogen er niet meer van uit gaan hun hele leven bij eenzelfde werkgever te zullen werken. Sterker nog, wij moesten daar eigenlijk vanaf.

Ontslag moest makkelijker worden. Het moest anders. Flexibeler. Lang leve de zzp. Nu krijgen we steeds meer en steeds vaker de rekeningen daarvoor gepresenteerd. De voorbije kabinetten hebben de deuren wagenwijd open gezet voor asielzoekers, Oh ja, EU mandaat toch? Weet u waar JPB voor heeft getekend? Die huichelaar die zijn handtekening onder het verdrag van Lissabon heeft gezet? Neen. We weten wel dat het niet het verdrag van Maastricht is geweest.

We weten nu ook dat Balkenende ons een oor heeft aangenaait omdat wij ons klaarblijkelijk hebben gecommitteerd de poorten open te zetten voor oost europese ongeschoolde krachten. Zo bleek maar weer eens want Donner had geen instrumenten ze te weren.

Tja, de werkgevers willen alleen nog maar pinda's betalen, we zitten toch in een recessie? Nu zijn het dezelfde werkgevers die heel arrogant maar blijven bedenken dat ze kwaliteit voor niets krijgen. Nu begint men, gelezen dit artikel hier, wakker te worden, of is het het zoveelste verkooppraatje, dat je moet opletten talent en kennis niet kwijt te raken.

Natuurlijk, als je keer op keer op het randje van de 'wip' hebt gezeten, en er net niet vanaf ben gegooid, dan zakt je betrokkenheid vanzelf wel. Dan zou het wel eens heel goed kunnen dat die betrokkenheid tot een dusdanig niveau is gedaal dat de betrokken werknemer zegt, ik voel mij zo betrokken, ik ga eens verder kijken.

Kijk Donner, dat is de keerzijde, van der Hoeve, Balkenende, Bos. Dat is de keerzijde van tien jaar paarse incompetentie en impotentie. Er is niet geknokt voor en door Nederland. Niet door dit contingent aan incompetentie en dat heeft keerzijden. Juist. Dit zal de komende tijd akelig duidelijk worden wanneer met de 50-er nodig gaat krijgen omdat men het van onderaf niet meer weet in te vullen.

Lang leve paars, lang leve de eu. Maar, ook dat is nu eenmaal het leven.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10