zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse werkgevers verwachten omslag arbeidsmarkt in derde kwartaal

9 juni 2010 - Nederlandse werkgevers zijn opvallend positiever over de werkgelegenheid in het derde kwartaal van 2010 dan drie maanden geleden, aldus de Manpower Arbeidsmarktbarometer. Bedroeg het voorspellende netto werkgelegenheidscijfer in maart nog -één procent, dit keer is de prognose van de werkgevers een positief cijfer van +drie.

Zowel het verschil met het vorige kwartaal als met hetzelfde kwartaal vorig jaar bedraagt vier procentpunten. Vraag naar uizendkrachten trekt aan
Haiko van der Pol, directeur Marketing & Communicatie van Manpower Nederland, liet begin april al weten dat de vraag naar uitzendkrachten weer aantrok. De uitkomsten van de Arbeidsmarktbarometer voor het derde kwartaal verrassen hem dan ook niet. "Ik durf gerust te spreken van een omslag in de verwachtingen voor de arbeidsmarkt, omdat in op drie na alle regio's en sectoren die we in het onderzoek onderscheiden, weer positieve prognoses worden gerapporteerd. Met name de kwartaalverbeteringen met acht procentpunten van de voorspellingen voor de Nederlandse transportsector (+dertien) en de sector Nutsbedrijven (+vijf) spreken hierbij boekdelen. En kijken we naar onze belangrijkste handelspartner Duitsland, dan zien we ook daar een forse vooruitgang van acht procentpunten in het netto werkgelegenheidscijfer voor het komende kwartaal (+negen). Daarbij moet natuurlijk worden aangetekend dat de algemene economische situatie in Europa op dit moment onzeker is." 

Netto werkgelegenheidscijfer
Het netto werkgelegenheidscijfer is een voorspellend cijfer voor de arbeidsmarkt. Het wordt berekend door het percentage werkgevers dat denkt het volgende kwartaal minder medewerkers te zullen aantrekken, af te trekken van het percentage werkgevers dat verwacht het eigen personeelsbestand uit te breiden. Deze berekening wordt gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. Het resultaat is het netto werkgelegenheidscijfer. Een positief netto werkgelegenheidscijfer geeft aan dat het aandeel werkgevers met een positieve kijk op de toekomstige ontwikkelingen van hun medewerkersbestand, groter is dan het aandeel werkgevers dat verwacht terug te gaan in het aantal werknemers. Het duidt dus op optimisme over de arbeidsmarkt. 

Sectoren en regio's

Het hoogste regionale netto werkgelegenheidscijfer voor het derde kwartaal van 2010 wordt gerapporteerd voor het oosten: +vijf (Q2 2010: +een). Voor het westen bedraagt het cijfer +vier (Q2 2010: +een), voor het zuiden +drie (Q2 2010: -drie) en voor het noorden ten slotte: -twee (Q2 2010: -zes). Voor alle regio's geldt dus een substantiële verbetering ten opzichte van het vorige kwartaal.
Van de negen sectoren zijn er zeven die een positieve verwachting laten zien. "Een opmerkelijk netto werkgelegenheidscijfer wordt gerapporteerd voor de bouwnijverheid: na vier kwartalen met een negatieve uitkomst is het cijfer nu neutraal: nul, een verbetering met vier procentpunten ten opzichte van het vorige kwartaal", aldus Van der Pol. "Gecombineerd met het groeiende optimisme in de bouwsectoren van Duitsland en Zweden, waar de netto werkgelegenheidscijfers voor het derde kwartaal respectievelijk +negen en +acht zijn (in het tweede kwartaal nog +twee en +vier), is dat misschien het begin van de gewenste trendbreuk. 

Buitenland

In 31 van de 36 onderzochte landen en gebiedsdelen wereldwijd worden positieve netto werkgelegenheidscijfers voor Q3 2010 voorspeld, een duidelijke verbetering ten opzichte van Q3 vorig jaar toen in dertien Europese landen nog negatieve netto werkgelegenheidscijfers werden voorspeld. Verbeteringen in vergelijking met het vorige kwartaal zijn zichtbaar in 23 van de 36 landen.
Jaar-over-jaar-cijfers zijn beschikbaar voor 34 landen. In 30 daarvan is het cijfer positiever dan in Q3 2009. De hoogste netto werkgelegenheidscijfers wereldwijd worden voorspeld door India, Brazilië, Taiwan, China, Peru, Australië en Singapore. De laagste prognoses wereldwijd worden afgegeven door Italië, Ierland, Spanje en Griekenland, overigens ook de enige vier landen met een negatief netto werkgelegenheidscijfer.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Jonge Nederlander vindt klimaatimpact van werkgevers belangrijk bij zoeken naar baan
 Motorrijders zijn de gelukkigste weggebruikers van Nederland
  Business-IT alignment in complexe organisaties is mensenwerk
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kritiek tekort arbeidsmarkt vraagt om andere werving
 Aanbod en vraag mondiale arbeidsmarkt fors uit evenwicht
 Werkgevers een heel klein beetje positiever over werkgelegenheid
 Mensen staan weer op de agenda
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van beveiligingscamera’s voor jouw bedrijf?
Waar kun je elektrische raamdecoratie kopen?
Tips bij elektrische raambekleding kopen
reacties
Werknemers zijn enthousiast over het gebruik van generatieve AI op werkplek  (1) 
84 procent Nederlanders ontvangt oplichtingsberichten op smartphone (1) 
Hoe geef ik leiding aan vaste medewerkers voor de toekomst? (1) 
Mentale gezondheid weinig onderwerp van gesprek op werkvloer  (1) 
Prijs Audi Q4 E-Tron Sportback: minder hoofdruimte, meer geld (1) 
Deze vijf AI-trends gaan ons leven de komende jaren veranderen (1) 
Gemaksdiensten op kantoor populairder in crisistijd (1) 
top10
Bedrijven moeten meer aandacht schenken aan retentie van talent
Kleine consultancybedrijven niet opgewassen tegen digitale slagkracht grote spelers
Bedrijven zien grote voordelen internationaal verspreide personeelsbestanden
Geavanceerde technieken zorgen voor drastische toename van phishing
IT’er vindt opkomende technologieën vaak moeilijk te begrijpen
AI VS AI: De beste manier om de moderne cybercrimineel tegen te gaan
IT-beslisser verkiest low-code boven high-code applicatieontwikkeling
Bijna alle mkb-bedrijven zien negatieve impact van kostencrisis op bedrijfscultuur
Drie nieuwe tactieken die cybercriminelen gebruiken bij phishing-aanvallen
Tegen de haren instrijken
meer top 10