zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Aanbod en vraag mondiale arbeidsmarkt fors uit evenwicht

25 mei 2010 - Zeventien procent van de Nederlandse werkgevers heeft structureel moeite om cruciale vacatures vervuld te krijgen, ondanks een werkloosheid van 6,5 procent. Wereldwijd lukt het gemiddeld 31 procent van de werkgevers niet om geschikte nieuwe werknemers te vinden. Dat is één procent meer dan in 2009.

Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van HR-dienstverlener Manpower onder meer dan 35.000 werkgevers in 36 landen en gebiedsdelen. 



Nederland

Nederland bezet daarmee een gunstige achtste plaats in de lijst van 36. Alleen India, Zuid-Afrika, Spanje, de Verenigde Staten, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Ierland hebben minder problemen om de juiste kandidaten voor hun openstaande functies te vinden. Bovenaan de lijst staan Japan, Brazilië, Argentinië, Singapore en Polen. Daar hebben respectievelijk 76 procent, 64 procent, 53 procent, 53 procent en 51 procent van de werkgevers kritieke tekorten aan medewerkers. Voor de landen nabij Nederland gelden de volgende percentages: Duitsland 29 procent, België 27 procent, Frankrijk 23 procent, Verenigd Koninkrijk negen procent. 

Kwalitatieve disbalans

Haiko van der Pol, directeur Marketing & Communicatie van Manpower Nederland: "De arbeidsmarkt is wereldwijd uit evenwicht. Niet om numerieke redenen: er is zowel veel vraag als veel aanbod van arbeid. Werkgevers klagen desalniettemin over onvervulbare vacatures en de werkloosheid is hoog, in ontwikkelde én in ontwikkelingslanden. De disbalans heeft te maken met een kwalitatieve mismatch. Er zijn te weinig passend-gekwalificeerde mensen op de juiste plek en de juiste tijd beschikbaar." 

Uitdaging en frustratie
Volgens Manpower wordt deze situatie nog verergerd doordat veel werkgevers alsmaar specifiekere sets van kennis en vaardigheden wensen en nauwelijks geneigd zijn om anticiperend in te huren. Dit leidt tot een uitdagende en tegelijk frustrerende arbeidsmarkt voor zowel werkgevers als werknemers. 

Top tien

De top tien van wereldwijd moeilijkst te vervullen vacatures is:
1. Geschoolde vakkrachten
2. Commerciële medewerkers
3. Technici
4. Engineers
5. Accounting en finance medewerkers
6. Productiemedewerkers
7. Administratieve medewerkers
8. Senior executives / directieleden
9. Chauffeurs
10. Ongeschoolde werknemers 

Beter herstel in Nederland

Nederland heeft zich in de laatste vijf jaren ook beter hersteld dan alle deelnemende landen wereldwijd gemiddeld. In 2006 stond het percentage werkgevers met een kritiek werknemers-tekort bij ons nog op 30 procent. Wereldwijd was dat toen 40 procent. Al in 2007 wist Nederland het cijfer te laten dalen tot zeventien procent, bijna de helft. In de tussenliggende jaren was het hier qua evenwicht op de arbeidsmarkt redelijk stabiel: 2008: vijftien procent, 2009: negentien procent. Wereldwijd gemiddeld zijn de percentages als volgt: van 40 procent in 2006 naar 41 procent in 2007, 31 procent in 2008, 30 procent in 2009 en 31 procent in 2010, een verschil tussen nu en vijf jaar geleden van ongeveer een derde. 

Structurele maatregelen

De redenen voor de tekorten aan geschikte werknemers verschillen per land. Te hoge eisen, demografische ontwikkelingen, niet op de actuele arbeidsmarkt aansluitende opleidingen en bijvoorbeeld de stand van de lokale sociale wetgeving: het speelt overal in meer of mindere mate een rol. Wel geldt wereldwijd dat de onevenwichtigheid structureel is en dus om structurele en innovatieve maatregelen vraagt.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ontmoedigde werklozen wachten op aantrekken arbeidsmarkt - en vice versa
 Maak u op voor een nieuwe strijd om talent
 Hoogopgeleid Nederland positief over kansen op arbeidsmarkt
 Nieuwe baan vinden valt werkzoekende behoorlijk tegen
 
 
reacties
 
Annet Kuys  |   | 
19-08-2010
 | 
13:47 uur
Een heel grote veroorzaker van het probleem is de opkomst van de ''arbeidsbemiddelingbureau's'', die als paddestoelen uit de grond schieten.
Een aantal van deze bureau's zijn absoluut niet kundig en in staat om een goede selectie te maken van de solliciaties die binnenkomen. Het moet allemaal snel en digitaal; eerst wordt er gekeken naar de leeftijd en is deze volgens hen te hoog, dan hup, deleten maar. Kom je met de leeftijd nog wel door de schifting, dan wordt je alsnog gedeleet omdat je ervaring en opleiding niet tot op de laatste komma precies overeenkomt met wat er gevraagd wordt. Trouwens, dat kun je als sollicitant ook niet weten, want de functie omschrijving lijkt soms helemaal nergens naar. En tja, sorry dat ik het zo stel, maar als er dan ook alleen maar heel jonge onervaren mensen deze schifting mogen doen, dan wordt het dus niks. Zij missen eenvoudigweg het inzicht om te beoordelen of er een match is. Werkgevers lopen zo niet alleen een belangrijk eerste gesprek, maar ook zeer geschikte kandidaten mis. Mocht u denken dat dit alleen maar een mopperverhaal is
van een oudere gefrustreerde zonder baan, dan klopt dat deels; ik ben 48 jaar (en dat is oud volgens de algemene opinie). Ik heb weliswaar een baan (al 31 jaar), maar ik raak hier wel redelijk gefrustreerd van, want het kan je zomaar gebeuren dat je werkeloos wordt. Normaalgesproken ben ik niet zo negatief, maar dit zie en hoor ik maar al te vaak gebeuren. Kortom: solliciteren is absoluut mensenwerk en geen nummers sorteren !!!!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10