zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgevers een heel klein beetje positiever over werkgelegenheid

10 maart 2010 - Nederlandse werkgevers voorspellen voor het tweede kwartaal van 2010 nog steeds een afname van de werkgelegenheid, maar enige verbetering is zichtbaar, aldus de Manpower Arbeidsmarktbarometer die gisteren verscheen. Het netto werkgelegenheidscijfer voor het tweede kwartaal van 2010 bedraagt namelijk -één procent.


Dat is een verbetering met twee procentpunten ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar (-drie procent). Het meest optimistische cijfer wordt gegeven door werkgevers uit de sector nutsbedrijven (+vijf procent); pessimistischer zijn de werkgevers in de bouwnijverheid, de productiebedrijven en de sector transport, opslag en communicatie, elk met een Outlook van -vier procent. Sombere prognose

Haiko van der Pol, directeur Marketing & Communicatie van Manpower Nederland: "Vorig kwartaal meldden wij voor Nederland de somberste prognose sinds 2003: -drie procent. Ook voor het tweede kwartaal geven werkgevers aan een afname van de werkgelegenheid te voorzien. Wel is het cijfer iets positiever, namelijk -één procent. Toch vinden wij het nog te vroeg om van een omslag te spreken. Immers, vergeleken met het tweede kwartaal van 2009 (+drie procent) is het nieuwe cijfer nog steeds vier procentpunten zwakker." 

Voorspellend

Het netto werkgelegenheidscijfer is een voorspellend cijfer. Het wordt verkregen door het percentage werkgevers dat voor het volgende kwartaal een inkrimping voorziet, af te trekken van het percentage werkgevers dat aangeeft meer personeel te zullen aannemen. Een negatief netto werkgelegenheidscijfer geeft aan dat het aandeel werkgevers met een negatieve kijk op de toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, groter is dan het aandeel werkgevers met een positieve kijk op de arbeidsmarkt. 

Sectoren

Verbetering van het netto werkgelegenheidscijfer vergeleken met het vorige kwartaal valt in Nederland te constateren bij werkgevers in de sectoren landbouw, bosbouw en visserij (+vijf procentpunten), zakelijke dienstverlening (+vier procentpunten) en productiebedrijven (+drie procentpunten). Een bescheidener verbetering wordt door werkgevers voorzien in de sectoren mijnbouw en delfstofwinning (+twee procentpunten) en groothandel, detailhandel en horeca (+één procentpunt).
Werkgevers in de bouw, nutsbedrijven en het transport rapporteren een somberder voorspelling dan in het eerste kwartaal van 2010, met verschillen van respectievelijk -drie, -één en -zeven procentpunten. Van der Pol: "Meestal zien we in de sectoren productie en transport een zelfde beweging naar meer of minder werkgelegenheid. Dit keer echter voorspellen werkgevers in de productiesector een verbetering die we in de transportsector (nog) niet terugzien, integendeel. Een mogelijke verklaring is dat er weer extra wordt geproduceerd ten behoeve van de eigen voorraden waarop in het afgelopen crisisjaar is ingeteerd. Dat tegelijkertijd het consumentenvertrouwen en daarmee de koopbereidheid nog maar mondjesmaat toeneemt, zou de dalende prognose voor de transportsector kunnen verklaren. De pessimistische voorspelling voor de bouw heeft uiteraard te maken met de scherpe daling van de bedrijfsinvesteringen in 2009, die zich ook in 2010 lijkt voort te zetten." 

Regio's

De prognoses van werkgevers voor het tweede kwartaal zijn in drie van de vier Nederlandse regio's redelijk stabiel vergeleken met het vorige kwartaal: in het noorden (-zes procent), westen (nul procent) en zuiden (-vier procent) bedraagt het verschil -één procentpunt. Het oosten laat als enige een positieve prognose zien. Het netto werkgelegenheidscijfer daar bedraagt +twee procent. 

Internationaal

Wereldwijd zijn er wel veel signalen voor herstel van de arbeidsmarkt. In 27 van de 36 landen en gebiedsdelen die meedoen aan de Manpower Arbeidsbarometer verwachten de ondervraagde werkgevers een toename van werkgelegenheid in hun organisaties voor het tweede kwartaal van 2010. In de EMEA-regio geldt dat voor tien van de achttien landen. Voor de meeste EMEA-werkgevers betekent dat een gelijkblijvend of hoger netto werkgelegenheidscijfer vergeleken met het eerste kwartaal van 2010. Polen, Zuid-Afrika, Noorwegen en Zweden zijn binnen EMEA het meest positief. De meest pessimistische voorspellingen, ook wereldwijd, komen uit Italië, Spanje en Ierland. 

Productiesector

Opvallend in de EMEA-regio zijn veel verbeterde perspectieven voor de productiesector, met als uitschieter Polen, waar 25 procent van de ondervraagde werkgevers in het volgende kwartaal verwacht meer mensen aan te gaan nemen. In negatieve zin opmerkelijk zijn de cijfers van de Duitse bouwsector waar zestien procent van de werkgevers aangeeft in het tweede kwartaal van dit jaar minder werkgelegenheid te bieden dan in het vorige kwartaal.
Vergelijkingen
De regio's Azië Pacific en Noord-, Midden- en Zuid-Amerika zijn beide overwegend positief. In de Amerika-regio zijn de voorspellingen in de Verenigde Staten het minst positief, maar nog steeds +vijf procent, relatief stabiel vergeleken met het eerste kwartaal van 2010 (+zes procent) en een kleine verbetering ten opzichte van het tweede kwartaal van 2009 (-twee procent). In de Azië Pacific regio voorspelt men (behalve in Japan) in vergelijking met een jaar geleden een behoorlijke verbetering van de werkgelegenheid voor het volgende kwartaal. Japan is het enige land buiten de EMEA-regio met een negatief netto werkgelegenheidscijfer, namelijk -één procent, maar dat is wel stabiel in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar en het tweede van 2009. De meest positieve Outlooks wereldwijd zijn gegeven door werkgevers in India, Brazilië, Taiwan, Costa Rica, Peru en Australië.
Vergeleken met het eerste kwartaal van 2010 zijn de verwachtingen in negentien van de 35 landen en gebiedsdelen waar vergelijking mogelijk is, positiever (het 36e land, Panama, doet dit kwartaal pas voor het eerst mee). Vergeleken met het tweede kwartaal van 2009 geldt dat voor 23 van de 33 landen waarvoor zo'n vergelijking mogelijk is.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlandse werkgevers zijn somber over werkgelegenheid
 Werkgevers: bonden vergeten dat we in crisis zitten
 Nederlanders meest pessimistisch in EU over werkgelegenheid
 Flexibel werken stimuleert werkgelegenheid
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10