zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Medewerker in de zorg werkt hard voor weinig waardering

11 mei 2010 - Werkdruk is het grootste probleem binnen de zorg. Dit blijkt uit resultaten van de Barometer Zorg, die is opgezet door VKbanen en Newcom Research & Consultancy. Naast de hoge werkdruk schuilt veel ongenoegen in het gebrek aan waardering van de buitenwacht. Toch is het merendeel ronduit trots op de zorg die hij of zij verleent.

Mensen met een baan in de zorg werken met hart en ziel. Het bieden van goede kwaliteit geeft maar liefst 95 procent van de zorgverleners ‘energie en werkplezier’. Ruim tweederde van de ondervraagden is ook blij met de stimulans van collega’s die ze tijdens het werk ondervinden. Daarnaast vindt 55 procent dat ze de eigen ervaring, kennis en talenten volledig kan inzetten bij het werk. Te hoge werkdruk

De grootste spelbederver, vindt de beroepsgroep, is de werkdruk. Driekwart van de ondervraagden vindt die te hoog. Mensen hebben geen tijd meer voor een gesprek en moeten hun werk afraffelen. Men kan de patiënt niet de tijd geven die hij eigenlijk zou moeten krijgen. Hierdoor ontstaat het gevoel tekort te schieten.
Werknemers in de zorg zijn ervan overtuigd dat invoering van de marktwerking in de zorg de kwaliteit niet verbeterd heeft. De meeste ondervraagden geven aan dat deze nieuwe economische prikkel de zorg niet efficiënter heeft gemaakt. Het werk is niet verbeterd en de marktwerking gaat ten koste van de kwaliteit van de zorg. Bijna de helft vindt dat de zorg er juist op is achteruitgegaan. 

Weinig waardering

Een opmerkelijke uitkomst uit het onderzoek is het gebrek aan waardering van de buitenwacht, vooral van de media èn minister Klink van Volksgezondheid. Volgens de ondervraagden tonen de media nauwelijks respect voor hun werk. 63 procent van de ondervraagden voelt geen of nauwelijks waardering van de minister. Gelukkig krijgt men wel lof van patiënten, familie, buren, kennissen en collega’s. 

Barometer Zorg

De Barometer Zorg is een online onderzoekspanel waaraan iedereen die werkzaam is in de zorg kan deelnemen. Aan deze meting hebben 378 werkenden in de zorg deelgenomen uit verschillende specialismen, zoals: ziekenhuiszorg/medisch specialistische zorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg en welzijnszorg. 85 procent van de respondenten is vrouw.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Oudere voelt zich niet gewaardeerd
 Kleine attentie motiveert secretaresse enorm
 Bent u een supercollega?
 Werknemer mist uw waardering en erkenning
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10