zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hardware bedreigt veiligheid bedrijfsnetwerk

11 mei 2010 - 38 procent van de netwerkelementen in het bedrijfsnetwerk vertoont beveiligingskwetsbaarheden. Dit brengt grote risico’s voor de veiligheid van bedrijfsnetwerken met zich mee. Het aantal netwerkelementen met bekende beveiligingskwetsbaarheden is vorig jaar overigens wel van 73 procent naar 38 procent gedaald.

Dit is een van de belangrijkste conclusies uit het Network Barometer Report 2010.


Het Network Barometer Report 2010 is gebaseerd op gegevens van 235 Technology Lifecycle Management Assessments (TLM), uitgevoerd bij organisaties van verschillende omvang en in diverse sectoren, wereldwijd verdeeld over vijf continenten. Het rapport bundelt de aandachtspunten voor netwerkoptimalisatie. 

40 kansen op uitval
Het Network Barometer Report 2010 constateert een gemiddelde van 40,7 configuratiefouten per netwerkelement. Dit komt neer op 40 kansen op uitval van een element als gevolg van een aanval op de beveiliging of door een menselijke fout. Configuratiefouten kunnen leiden tot uitval en het blootstellen van netwerken aan potentiële risico’s. De gevolgen kunnen aanzienlijk zijn voor de productiviteit van een organisatie. 

Veiligheidsissues
Volgens het Network Barometer Report 2010 hebben bedrijfsnetwerken nog steeds te kampen met security-, configuratie- en ‘end-of-life’-issues die de gehele bedrijfsefficiëntie nadelig beïnvloeden. De evolutie van het internet, in het bijzonder op het gebied van cloud computing, suggereert dat ondernemingen hun IT-omgeving kunnen evolueren om zo voordeel te halen uit deze ontwikkelingen. De voordelen van cloud computing zijn goedkopere applicaties, minder benodigde opslagcapaciteit en minder ingewikkelde support. Of een bedrijfsnetwerk hiervoor een adequaat platform kan bieden, hangt echter af van de staat van het netwerk. 

Optimaal netwerk
"Geen twee netwerken zijn hetzelfde. Wel is elk netwerk de ruggengraat van een organisatie. Een geoptimaliseerd netwerk garandeert een soepele bedrijfsvoering en connectiviteit, en biedt een krachtig platform voor het inspelen op de voordelen van cloud computing," zegt Rich Schofield, Business Development Manager Global Network Integration bij Dimension Data. "Effectief netwerk-life cycle-beheer is essentieel om de stap naar virtualisatie makkelijker te maken. Elk onderdeel van een netwerk dat is gevirtualiseerd, betekent een potentieel probleem op het gebied van applicatiedoorstroming. Daarnaast betekent de efficiëntie die de cloud met zich meebrengt, een grotere druk op data- en opslagnetwerken. Bedrijven moeten hun netwerken goed plannen, beheren en op een optimaal niveau laten draaien. Alleen dan profiteren ze van de Return on Investment (ROI) die virtualisatie belooft."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Internetbankieren: veiligheid belangrijker dan gebruiksgemak
 Meer belangstelling cloud-storage ondanks veiligheids- en betrouwbaarheidszorgen
 Werknemers blijven zwakste schakel in IT-beveiliging
 Informele ICT-adviseur is de held van het bedrijfsnetwerk
 
 
reacties
 
Civile  |   | 
11-05-2010
 | 
21:14 uur
Een heel interessant artikel. wat het eigenlijk niet vermeld, maar wel verteld is feitelijk het volgende. Dat er binnen de technische zijde van de IT klaarblijkelijk nog te weinig door is gedrongen dat men niet alleen verantwoordelijk is voor onderhoud maar ook de kennis en kunde moet hebben een signaalfunctie te vervullen.

Aan de ene kant is dit te wijten aan een gebrekkige administratie van hardware componenten die wellicht wel eens ' end of life' zouden kunnen blijken te zijn, met alle risico's van dien, maar ook dat inzicht, administratie en expertise te kort schiet op dit onderdeel.

Zonder man en paard te noemen, andermans vuile was buiten hangen is nu eenmaal 'not done', moeten we constateren dat er door de huidige crisis erg veel expertise en operationele en functionele ervaring werd afgevloeid, zonder dat men zich er rekenschap van gaf wat de werkelijke schade hiervan is.

Die schade komt alleen naar voren wanneer er werkelijke problemen zich manifetseren, problemen die overigens heel goed te voorkomen zouden zijn geweest in 95% van de gevallen. Maar, wanneer je voor een dubbeltje op de eerste rang denkt te kunnen zitten, komt bij dit soort constateringen uit. Namelijk mensen die nog niet zover zijn dat zij vanuit eigen expertise verder kijken dan eigen discipline met bovenbeschreven problematiek als gevolg.

Geen enkel netwerk is dezelfde maar de veiligheids issues en inzicht en kennis blijft wel dezelfde want het gaat namelijk om functionele en operationele kennis, dus net de kennis die ze als eerste bij het begin van de crisis in een krampachtig spasme buiten hebben gezet.

Laat men er eerst eens terdege zorg voor dragen dat het eigen netwerk optimaal functioneert en terdege is beveiligd. Ga dan pas eens denken aan 'the cloud' want die 'cloud' is allerminst veilig te noemen. Zou ik de enige zijn die dit roept? De waarschuwingen van verschillende IT en automatiserings experts klinken al wat luider. Het zou namelijk niet voor het eerst in de geschiedenis van de IT zijn dat bedrijven met een nieuwe bel te maken gaan krijgen.
IT-er  |   | 
16-05-2010
 | 
19:43 uur
1. IT-Hardware kan (hoeft niet) een mensenleven lang (of langer) meegaan, dat is niet die issue hier. Wat wel levensgevaarlijk is voor een bedrijf is het WEGLEKKEN VAN en VERSCHRALEN VAN DE AANWEZIGE KENNIS om deze mooie netwerk-hardware te kunnen blijven onderhouden!
Mensen van vlees en bloed, met die kennis worden
- keihard weggesanneerd op de hrm-account balans als kostenposten,
- weggepest op basis van leeftijds-discriminatie...
- geoutsourced naar een ander bedrijf.

Als MT-team van een bedrijf wat gebruik maakt van ict, kun je het altijd nog gooien op ''de bewust geplande kredietcrisis'' van de afgelopen paar jaren, als je zelf geen lef hebt om om voor bovenstaande argumenten uit te komen ;-)


''Het Network Barometer Report 2010 constateert een gemiddelde van 40,7 configuratiefouten per netwerkelement. Dit komt neer op 40 kansen op uitval van een element als gevolg van een aanval op de beveiliging of door een menselijke fout.''
2. Precies, en door wie worden die menselijke en configuratie fouten gemaakt... juist SLECHT of ONVOLDOENDE opgeleid personeel ;-) wat ook weer - vanwege puur en alleen het kostenplaatje - verder uitgehold wordt qua opleidingen en kennis.

Het argument ''dat de cloud en aanverwante zaken'' alle ''netwerkproblemen oplost is klink-klare bs. Externe internet en cloud applicaties kunnen alleen jouw bedrijf binnenkomen via.... juist een goed geconfigureerd en goed beheer INTERN BEDRIJFS NETWERK. Om dit goed draaiende te kunnen houden het je toch weer.... jammer maar helaas... goed opgeleide mensen nodig de jouw bedrijfsnetwerk aanpassen naar jouw eigen business.

Trap niet in al die marketing BS die verkondigd word door ''cloudleveranciers'' als ''het walhalla voor het oplossen van al uw interne ictproblemen''.

Het is en blijft gewoon een gladde en gelikte HYPE om ervoor te zorgen dat:
A - je AFHANKELIJK word voor je ict van een andere externe ''cloudpartner''
B - je GEEN CONTROLE meer hebt over je eigen bedrijfsGEGEVENS en PROGRAMMA''S

Mijn advies:
Investeer in je eigen mensen (en bijbehorende opleidingen) en ict componenten. Zo blijf je zelf in FULL CONTROL van je eigen bedrijfsgevens en programmatuur, krijg je een betere ROI omdat je alle kennis in huis houd en je eigen , interne ict-mensen je beter kunnen helpen je eigen bedrijfsdoelstellingen te realiseren, zonder leveranciers-gemanipuleer van buiten af.

Dit artikel is angstzaaierij, pr en marketing voor cloud-leveranciers en andere it-afhankelijkheids makers, die geld willen slaan uit jouw gebrek aan goed opgeleide interne mensen. The choice is yours!


''Haal je hoofd snel uit de it-cloud-hype en blijft vooral nuchter de grond onder je voeten voelen!''

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10