zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Informele ICT-adviseur is de held van het bedrijfsnetwerk

18 juli 2008 - Dankzij de inzet van familieleden, oud-collega’s, buren en vrienden van mkb’ers worden vele laptops, bedrijfsgegevens en foto’s gered, pc’s sneller gemaakt en netwerken geïnstalleerd en beveiligd.

Dat blijkt uit een enquête op kpn.com/ict, waarin informele ICT-adviseurs naar hun heldendaden voor ondernemers werd gevraagd. Vastgelopen pc
‘Help, hij doet alleen nog maar piep!’, ‘Kun je mijn computer sneller maken?’ ‘Waarom is er altijd wat mis met mijn pc?’ Het is slechts een kleine greep uit de vragen die ondernemers stellen aan bekenden met verstand van zaken. Deze ICT-helden worden het meest ingeschakeld voor een vastgelopen computer (negentien procent). Daarnaast krijgen ze geregeld vragen over de installatie van een computer, veilig back-ups maken en het beschermen van de computer tegen virussen (allemaal zestien procent). 

Vriendendienst

De ondernemers die het vaakst hulp nodig hebben, zijn in de meeste gevallen (35 procent) vrienden en kennissen van de informele ICT-hulpverlener. Ook ondernemende familieleden doen graag een beroep op een ICT-held (26 procent), gevolgd door ondernemende oud-collega’s en buren (beide twaalf procent). Vooral zelfstandig ondernemers met een eigen zaak schakelen informele ICT-adviseurs in (41 procent). Maar ook organisaties met vijf of meer werknemers gaan bij hen te rade (30 procent). 

Complimentje

Een kwart van de ICT-helden krijgt geen beloning voor de bewezen diensten (24 procent). Maar dat vinden ze niet erg, want ze doen het graag. ‘Gewoon een complimentje is genoeg’, zo reageren sommigen, of: ‘Ik sla een vergoeding vaak af, omdat de oplossing mij zo weinig moeite kostte.’ Ruim een vijfde (21 procent) krijgt wel altijd een vergoeding. En 30 procent krijgt soms een cadeautje, bijvoorbeeld in de vorm een fles wijn of kratje bier. 

Uiteenlopende zaken
De grootste heldendaden van de ICT-kenners lopen uiteen van ‘20 paters in een klooster aansluiten op breedbandinternet’ tot ‘het verwijderen van een blote dame die door het openen van een ongewenst mailtje als wallpaper was geïnstalleerd op de computer van een bedrijfsjurist’. En van ‘3 jaar bedrijfsadministratie van een gecrashte computer redden’ tot ‘het installeren van een netwerk op een kinderdagverblijf’. Over het algemeen zijn het terugvinden van bedrijfsgegevens, foto’s en andere belangrijke bestanden de meest voorkomende heldendaden. Ook de beveiliging van computers is een veelvoorkomende taak. Daar wordt met plezier aan gewerkt lijkt het, want zoals een van de helden schreef: ‘Een heldendaad bestaat niet op ICT-gebied. Je doet gewoon je werk/hobby en er is niets leukers dan mensen helpen.’

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Negen nadelen van een laptop
 Top tien rare computerrampen 2007
 Bijna niemand kan nog zonder computer
 ICT-problemen kosten halve dag per maand
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10