zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemers blijven zwakste schakel in IT-beveiliging

31 maart 2008 - Volgens Brits onderzoek van PricewaterhouseCoopers investeren bedrijven steeds meer in IT-beveiliging en hebben bijna alle grote ondernemingen inmiddels een veiligheidsbeleid. Maar het is verspilde moeite en geld als het gedrag van hun werknemers niet verandert.

Een aantal gevallen van gevoelige beveiligingslekken en verlies van persoonlijke gegevens door de overheid, zouden daar echter wel eens aan bij kunnen dragen. Uit onderzoek van het Britse Information Commissioner's Office blijkt namelijk dat acht van de tien Britten de bescherming van hun persoonlijke gegevens inmiddels veel serieuzer nemen. Bijna acht van de tien controleren hun bankgegevens vaker en 85 procent geeft nog zo weinig mogelijk gegevens vrij. Meer technologie, meer risico
Dergelijk gedrag is volgens PwC cruciaal om ook de IT-beveiliging van bedrijven te verbeteren. Helemaal nu ondernemingen hun werknemers steeds meer technologische hulpmiddelen toewijzen. Meer dan de helft geeft het personeel bijvoorbeeld van afstand toegang tot hun systemen en alle grote ondernemingen geeft dat recht aan tenminste een paar werknemers. Tegelijkertijd is het aantal bedrijven dat internettoegang voor tenminste een deel van de werknemers beperkt gehalveerd. Nog minder dan één op de tien geeft geen enkele werknemer toegang tot het internet. Toch blijkt dat steeds meer werknemers van buitenaf belaagd worden om vertrouwelijke gegevens af te geven. Ook blijken werknemers weleens vertrouwelijke informatie op sociale netwerken te plaatsen. 

Meer controle, meer communicatie

Met dit alles in het achterhoofd scherpen ondernemingen hun controlemiddelen aan, onder andere met behulp van betere authorisatiemethoden. Tweederde van de ondernemingen die personeel van afstand toegang geven tot hun bedrijfssystemen vereisen nu aanvullende authorisatie daarvoor. Meer dan acht van de tien grote ondernemingen blokkeren de toegang tot bepaalde websites en 86 procent houdt het internetgebruik van het personeel actief in de gaten. Ook hebben steeds meer bedrijven een duidelijk beleid en communiceren ze dat ook naar hun werknemers, vooral om hen het belang van een goede beveiliging te laten inzien. Alleen als ze dat doen, zal hun gedrag immers echt veranderen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kerstcadeau gevaar voor IT-beveiliging
 Internetgebruik gevaar voor veiligheid
 Tien tips voor betere databeveiliging
 Eigen personeel is grootste beveiligingsrisico
 Werknemers cynisch over beveiliging gevoelige info
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10