zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Liever een hoger pensioen dan 100 procent zekerheid

23 april 2010 - Inzicht in de effecten van pensioenbeleid brengt mensen tot andere keuzes. Veel Nederlanders zeggen in eerste instantie geen risico te willen nemen met het beleggen van hun pensioengeld. Tegelijkertijd willen velen eerder stoppen met werken. Maar wie duidelijk ziet wat de effecten van die keuzes zijn, komt al snel tot andere conclusies.

Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB). In het onderzoek werd een representatieve groep ondervraagd van ruim 500 werkende Nederlanders die pensioen opbouwen. Ze kregen voorgelegd welk belang ze hechten aan de hoogte van de premie, de hoogte van de uitkering, de pensioenleeftijd en de mate van beleggingsrisico. Zekerheid bleek daarbij in eerste instantie belangrijker dan de kosten of de hoogte van het pensioen. Liever een hoger pensioen

Direct daarna werd dezelfde vraag opnieuw gesteld, maar nu maakten de onderzoekers de effecten van de keuzes zichtbaar. De ondervraagden konden aan drie knoppen draaien: premiehoogte, mate van beleggingsrisico en pensioenleeftijd. In een grafiek werd direct getoond wat de gemaakte keuzes betekenen voor de hoogte van het pensioen. Nu de effecten zichtbaar werden, veranderde de uitkomst opmerkelijk. Het deel van de respondenten dat geen of minder beleggingsrisico wenst, daalde spectaculair bij het tonen van de gevolgen die een meer risicoloze belegging heeft op de hoogte van het pensioen. Waar in eerste instantie 73 procent aangeeft minder beleggingsrisico te willen lopen door meer te sparen in plaats van te beleggen, daalt dit tot 39 procent wanneer de consequenties van die keuze worden getoond. Wanneer duidelijkheid wordt geboden over de opbrengsten en effecten van beleggen, wordt het beeld bij het publiek dus direct genuanceerder. 

Eerder stoppen

Door het tonen van de gevolgen voor de hoogte van de uitkering, daalt het aantal mensen dat eerder wil stoppen met werken met meer dan de helft, van 37 procent naar zeventien procent. Het percentage dat langer wil doorwerken na het 65e jaar, stijgt juist van 21 procent naar 44 procent. 

Zelf aan de knoppen biedt inzicht

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat driekwart van de ondervraagden denkt dat een pensioenfonds het pensioen beter regelt dan de respondent zelf zou kunnen. Toch kan iedereen vanaf vandaag als het ware zelf aan de knoppen draaien, om zo pensioenbeleid te simuleren. Zo wordt eenvoudig duidelijk wat de samenhang is tussen premie, beleggingsrisico, pensioenleeftijd en hoogte van de uitkering. De module die dit mogelijk maakt is ontwikkeld door VB en gebouwd door Ortec Finance en is te vinden op www.samenstajijsterk.nl. Op deze site laten de gezamenlijke Nederlandse bedrijfstakpensioenfondsen zien wat de voordelen zijn van een collectief geregeld pensioen. 

Eerder onderzoek: beleggen noodzakelijk voor goed pensioen

Dat de beleggingsopbrengsten noodzakelijk zijn om te voorkomen dat ons allemaal een arme oude dag wacht bleek slecht bekend, zo toonde eerder onderzoek in opdracht van VB aan. Ook het feit dat beleggen, ondanks een aantal beurscrashes, over de afgelopen 25 jaar ruim 65 procent meer opbracht dan sparen, was slechts bij weinigen bekend. Het hele onderzoek is hier te vinden.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Het einde van 9 tot 5?
 Pandemie inspireert tot duurzamer leven
 Een derde managers vindt leidinggeven meer gericht op soft skills dan inhoud
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Studenten willen niet werken tot 67ste
 Toekomst van pensioenstelsel staat ter discussie
 Werknemer ervaart pensioenproblematiek als ‘ver-van-mijn-bed-show’
 De zegeningen van een eindloonregeling
 
 
reacties
 
Ping  |   | 
23-04-2010
 | 
15:22 uur
Het moet toch ook mogelijk zijn om zó te beleggen dat de risico's (op lange termijn) redelijk afgedekt zijn? Dan is iedereen blij.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
De Nieuwsbrief Checklist: 49 punten voor een zorgeloze verzending
Bij het versturen van een nieuwsbrief kan veel fout gaan. Fouten maken is menselijk, maar natuurlijk maak je ze liever niet. Om fouten te voorkomen, heeft Spotler een allesomvattend document met 49 checkpoints gemaakt. Superhandig!
Download de gratis checklist
Lees verder
Dit is waarom de beveiliging van jouw domein zo belangrijk is
Het managen van jouw onderneming aan de hand van een sterk netwerk doe je zo
Een bedrijf kopen of verkopen, wat zijn de haken en ogen?
reacties
Een derde managers vindt leidinggeven meer gericht op soft skills dan inhoud  (1) 
Saaie baan slecht voor het hart (1) 
HR-professional heeft hekel aan digitale sollicitatiegesprekken (2) 
Hervormingsplan voor woningmarkt goed ontvangen door makelaars (1) 
Logisch dat we zo vaak onlogisch denken (1) 
Hoogwaardige audio-oplossingen bepalend voor welzijn, efficiëntie en professionele uitstraling van hybride werkers (1) 
Vijf AI-lessen die COVID-19 ons leerde (1) 
top10
Stages winnen aan effectiviteit als baanvindkanaal tijdens corona
HR-professional heeft hekel aan digitale sollicitatiegesprekken
Een vierdaagse werkweek door digital en artificial intelligence
Managers worstelen 2,5 keer vaker met disrupties dan C-level
Werkgevers verwachten dit kwartaal negen procent stijging werkgelegenheid
Mening medewerkers te weinig gevraagd bij ontwikkeling zakelijke apps
Internationale ondernemingen zien cybercriminaliteit en het lekken van informatie door werknemers als de grootste risico’s
Top tien snelst stijgende functies voor afgestudeerden
70 procent Europese organisaties zet al AI in
Kwart werkzoekende jongeren heeft geen vertrouwen in zoektocht naar baan
meer top 10