zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Liever een hoger pensioen dan 100 procent zekerheid

23 april 2010 - Inzicht in de effecten van pensioenbeleid brengt mensen tot andere keuzes. Veel Nederlanders zeggen in eerste instantie geen risico te willen nemen met het beleggen van hun pensioengeld. Tegelijkertijd willen velen eerder stoppen met werken. Maar wie duidelijk ziet wat de effecten van die keuzes zijn, komt al snel tot andere conclusies.

Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB). In het onderzoek werd een representatieve groep ondervraagd van ruim 500 werkende Nederlanders die pensioen opbouwen. Ze kregen voorgelegd welk belang ze hechten aan de hoogte van de premie, de hoogte van de uitkering, de pensioenleeftijd en de mate van beleggingsrisico. Zekerheid bleek daarbij in eerste instantie belangrijker dan de kosten of de hoogte van het pensioen. Liever een hoger pensioen

Direct daarna werd dezelfde vraag opnieuw gesteld, maar nu maakten de onderzoekers de effecten van de keuzes zichtbaar. De ondervraagden konden aan drie knoppen draaien: premiehoogte, mate van beleggingsrisico en pensioenleeftijd. In een grafiek werd direct getoond wat de gemaakte keuzes betekenen voor de hoogte van het pensioen. Nu de effecten zichtbaar werden, veranderde de uitkomst opmerkelijk. Het deel van de respondenten dat geen of minder beleggingsrisico wenst, daalde spectaculair bij het tonen van de gevolgen die een meer risicoloze belegging heeft op de hoogte van het pensioen. Waar in eerste instantie 73 procent aangeeft minder beleggingsrisico te willen lopen door meer te sparen in plaats van te beleggen, daalt dit tot 39 procent wanneer de consequenties van die keuze worden getoond. Wanneer duidelijkheid wordt geboden over de opbrengsten en effecten van beleggen, wordt het beeld bij het publiek dus direct genuanceerder. 

Eerder stoppen

Door het tonen van de gevolgen voor de hoogte van de uitkering, daalt het aantal mensen dat eerder wil stoppen met werken met meer dan de helft, van 37 procent naar zeventien procent. Het percentage dat langer wil doorwerken na het 65e jaar, stijgt juist van 21 procent naar 44 procent. 

Zelf aan de knoppen biedt inzicht

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat driekwart van de ondervraagden denkt dat een pensioenfonds het pensioen beter regelt dan de respondent zelf zou kunnen. Toch kan iedereen vanaf vandaag als het ware zelf aan de knoppen draaien, om zo pensioenbeleid te simuleren. Zo wordt eenvoudig duidelijk wat de samenhang is tussen premie, beleggingsrisico, pensioenleeftijd en hoogte van de uitkering. De module die dit mogelijk maakt is ontwikkeld door VB en gebouwd door Ortec Finance en is te vinden op www.samenstajijsterk.nl. Op deze site laten de gezamenlijke Nederlandse bedrijfstakpensioenfondsen zien wat de voordelen zijn van een collectief geregeld pensioen. 

Eerder onderzoek: beleggen noodzakelijk voor goed pensioen

Dat de beleggingsopbrengsten noodzakelijk zijn om te voorkomen dat ons allemaal een arme oude dag wacht bleek slecht bekend, zo toonde eerder onderzoek in opdracht van VB aan. Ook het feit dat beleggen, ondanks een aantal beurscrashes, over de afgelopen 25 jaar ruim 65 procent meer opbracht dan sparen, was slechts bij weinigen bekend. Het hele onderzoek is hier te vinden.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Consultative Selling maakt u future-proof bij disruptie
 Tekort aan advocaten: hoe houden we de advocatuur toekomstbestendig?
 Nederlanders niet op de hoogte van voorwaarden autoverzekering
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Studenten willen niet werken tot 67ste
 Toekomst van pensioenstelsel staat ter discussie
 Werknemer ervaart pensioenproblematiek als ‘ver-van-mijn-bed-show’
 De zegeningen van een eindloonregeling
 
 
reacties
 
Ping  |   | 
23-04-2010
 | 
15:22 uur
Het moet toch ook mogelijk zijn om zó te beleggen dat de risico's (op lange termijn) redelijk afgedekt zijn? Dan is iedereen blij.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Een zakelijke lening afsluiten bij de bank? Bereid u goed voor
Last van ongedierte in en rondom het bedrijfspand? Deze maatregelen kun je treffen!
reacties
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
Wat leert Maarten van der Weijden ons over doelen stellen? (1) 
Tien excuses bij het aanhoren van klachten (2) 
Hoog tijd om aan de slag te gaan met het Klimaatakkoord (1) 
Vijf tips om customer feedback van vijfsterrenkwaliteit te krijgen (1) 
De kracht van stilte (1) 
Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (2) 
top10
Nederlandse bedrijven minst flexibel in werktijden werknemer
Geef mensen een reden om positief op uw ideeën te reageren
De veranderingen op het werk van de afgelopen tien jaar
Aantal nieuwe cao’s zeer laag
Te weinig loon voor één op de vijf werkenden
1,2 miljoen Nederlandse huizen slim beveiligd
Explosieve toename Emotet malware
Kwaliteit bestuursverslag laat te wensen over
Nederlandse bedrijven lopen achter in het implementeren van opkomende technologieën
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties
meer top 10