zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Flexibel werken stimuleert werkgelegenheid

12 mei 2009 - Werknemers in Europa en Rusland zijn van mening dat flexibel werken een positief effect heeft op de werkgelegenheid. 85 procent denkt dat flexibiliteit nieuwe banen creëert, mensen aan het werk houdt en kansen biedt voor mensen die willen terugkeren in het arbeidsproces.

Meer flexibiliteit wordt ook gezien als stimulans voor zakelijke productiviteit en voor het behoud van getalenteerde medewerkers. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek dat Dynamic Markets uitvoerde in opdracht van Avaya. Het rapport ‘Flexible Working 2009’ geeft de meningen weer van 3.500 werknemers in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Rusland en Groot-Brittannië. Slimmer werken

De opinie dat flexibel werken de banenmarkten stimuleert, is een sterk gedeelde mening, maar leeft het meest in Rusland (91 procent), gevolgd door Groot-Brittannië met 88 procent en Spanje met 87 procent. Op micro-economisch niveau denkt 35 procent van de ondervraagden dat flexibele werknemers hun werkgever kosten besparen wanneer ze niet fulltime op kantoor aanwezig zijn.
Over het algemeen bestaat de veronderstelling dat flexibele medewerkers gelukkig zijn (67 procent). 51 procent van de respondenten heeft het gevoel dat ze productiever zijn. 46 procent is van mening dat flexibele werknemers harder werken in de tijd dat ze werken. Vooral de Britten associëren flexibiliteit met trouwe werknemers: 52 procent van hen denkt dat flexibele werknemers trouwer zijn aan hun baas.
"Het zou te eenvoudig gesteld zijn om te beweren dat flexibel werken dé oplossing is voor Europese landen om de werkloosheid te verhelpen. Dat mensen van mening zijn dat flexibel werken nieuwe banen creëert en de economie stimuleert, is verrassend. Ik geloof dat de huidige recessie werkgevers aanspoort na te denken over hoe ze hun mensen slimmer kunnen inzetten en hoe flexibiliteit hen helpt om op een praktische en kosteneffectieve manier getalenteerd personeel te behouden," zegt Michael Bayer, President Field Operations EMEA van Avaya. 

Positieve gevolgen

Geluk, productiviteit en hard werken – 95 procent van de respondenten associeert ten minste een van deze positieve eigenschappen met flexibel werken. Toch blijken productiviteitsverhoging (59 procent) en de wens om getalenteerde werknemers te behouden (59 procent) de belangrijkste motivatiepunten voor werkgevers om hun werknemers flexibel te laten werken. De helft van de respondenten ziet kostenreductie als een belangrijke drijfveer en 34 procent denkt dat succesvolle inzet van flexibel werken bij andere bedrijven, organisaties over de streep trekt om het zelf ook in te zetten.  "Dit onderzoek is geen lofzang op bedrijven die al flexibel werken. We zagen maar een miniem verschil in de meningen van werknemers die flexibel werken en zij die dat niet doen," zegt Bayer. "Er wordt nog weleens gezegd dat het management afwijzend staat tegenover flexibel werken vanwege een gebrek aan vertrouwen in zijn medewerkers. Uit dit onderzoek komt echter naar voren dat 55 procent van de senior managers denkt dat flexibele werknemers productiever zijn en 52 procent meent dat ze harder werken." 

Salaris inleveren

Ook wetgeving speelt een rol bij het invoeren van flexibel werken. Van de respondenten die momenteel niet flexibel werken, zou 61 procent het bij hun baas afdwingen als ze er recht op zouden hebben volgens een nieuwe wetgeving. Vooral ouders (69 procent) en mensen die een eerste kind verwachten (76 procent), hebben deze mening.  75 procent zou minder loon overwegen in ruil voor flexibel werken, in Groot-Brittannië ligt dit percentage het laagst (69 procent). Gemiddeld zouden de respondenten elf procent willen inleveren. Negen procent van de ondervraagden zou er financieel zelfs meer dan twintig procent op achteruit willen gaan. 70 procent is van mening dat de werkgever door flexibel werken minder werktijd verliest doordat tandartsafspraken e.d. niet meer per se ‘onder werktijd’ hoeven. De Italianen hebben over het algemeen het minste vertrouwen in flexibel werken: slechts 24 procent denkt dat medewerkers hierdoor trouwer zijn en maar 51 procent gelooft dat het ze gelukkiger maakt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer moet vooral flexibel zijn
 Taskforce DeeltijdPlus pleit voor recht op flexibele werktijden
 Flexibele werkplekken helpen recessie te overleven
 Flexibele werknemers maken meer winst
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10