zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander noemt economisch herstel topprioriteit voor EU

29 januari 2010 - De Europese Unie moet de hoogste prioriteit geven aan het economisch herstel. De meerderheid van de Nederlanders en de gemiddelde Europeaan zijn het hierover eens, zo blijkt uit de nieuwste editie van de Eurobarometer, het grootschalige opinieonderzoek dat de Europese Commissie twee keer per jaar laat uitvoeren.

Om het herstel van de economie te bevorderen, staat het instellen van een sterker Europees toezicht op financiële markten en -instellingen bovenaan de lijst van de gemiddelde Nederlander. Bijna 60 procent noemt dit aspect als hoogste prioriteit om de economie te versterken, Daarna volgen beter onderwijs (38 procent) en het verder ontwikkelen van de coördinatie van het economisch beleid op EU-niveau (35 procent). Euro

Waar het gaat om het bestrijden van de effecten van de crisis vallen Nederlanders op omdat ze, meer dan andere Europeanen, de G20 noemen als meest aangewezen instituut (41 procent). De gemiddelde Europeaan kiest voor de EU (22 procent), de eigen regering (negentien procent) en pas als derde voor de G20 (achttien procent).
Overigens zijn Nederlanders positiever dan gemiddeld over de bescherming van de euro. Slechts 30 procent meent dat de eigen economie beter beschermd zou zijn geweest tegen de economische crisis met de gulden, 66 procent is het hiermee oneens. Gemiddeld in de EU onderschrijft 45 procent de stelling terwijl 47 procent de voorkeur aan de euro geeft. 

Werkgelegenheid

Nederlanders zijn sinds het afgelopen najaar, toen de interviews werden gehouden, een stuk positiever dan bij de vorige peiling in het voorjaar van 2009. Destijds voorzag de helft van de Nederlanders een verslechtering van de economische situatie in de komende twaalf maanden, tegenover een derde in de andere EU-landen. In het najaar van 2009 denken nog maar drie op de tien Nederlanders dat de economie zal verslechteren. Daarmee zit Nederland weer ongeveer op het Europees gemiddelde.
Ook over de ontwikkeling van de werkgelegenheid zijn Nederlanders een stuk optimistischer geworden. In het voorjaar van 2009 voorzag tweederde een verslechtering, een half jaar later was dat verbeterd tot iets minder dan de helft (46 procent). Nederlanders zijn daarmee nog wel iets pessimistischer dan de gemiddelde Europeaan, waarvan 40 procent een verslechtering van de werkgelegenheid in het eigen land verwacht. Ondanks het gegroeide optimisme staat de economische situatie nog bovenaan de lijst van belangrijkste onderwerpen die in Nederland spelen, gevolgd door de werkloosheid. Het belang van het onderwerp pensioenen is gestegen ten opzichte van de vorige peiling. 

Tevreden
Nederlanders behoren verder onveranderd tot de meest tevreden inwoners van de EU. Liefst 95 procent is tevreden over het eigen leven. Daarmee behoort ons land tot de groep van meest tevreden inwoners, samen met de Denen, Luxemburgers, Zweden en Finnen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Economisch herstel heeft prioriteit voor nieuwe EU-voorzitter
 Drie conclusies uit de recessie
 Onderzoek: wereldwijd economisch herstel in zomer 2010
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10