zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgevers discrimineren vooral op leeftijd en etniciteit

24 februari 2010 - Volgens de Nederlandse beroepsbevolking discrimineren werkgevers bij het aantrekken van personeel het meest op leeftijd en etniciteit. Meer dan de helft van de beroepsbevolking is deze mening toegedaan. Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group.

Intelligence Group vroeg de beroepsbevolking waar volgens hen door werkgevers het meest op gediscrimineerd wordt bij het aantrekken van personeel. Volgens de Nederlandse beroepsbevolking discrimineren werkgevers het meest op leeftijd en etniciteit. 58 procent respectievelijk 55 procent geeft aan dat op deze aspecten het meest gediscrimineerd wordt. Beide soorten discriminatie komen veel vaker voor dan discriminatie op werkervaring en geslacht. Meningen verschillen
De meningen en ervaringen variëren tussen groepen. Waar vijftigplussers vooral discriminatie op leeftijd ervaren, ondervinden starters voornamelijk discriminatie op werkervaring. 72 procent van de vijftigplussers geeft aan dat leeftijdsdiscriminatie in de top drie staat, tegen 39 procent van de personen in de leeftijdscategorie 15-19 jaar. Starters op de arbeidsmarkt (50 procent) ervaren vaker discriminatie op werkervaring dan ervaren professionals (25 procent). Ook vrouwen (39 procent) zijn deze mening eerder dan mannen (28 procent) toegedaan. Bovendien komt discriminatie op geslacht volgens vrouwen vaker voor dan volgens mannen, 30 procent versus 21 procent. 

Leeftijd
Zowel autochtonen als allochtonen ervaren het vaakst discriminatie op leeftijd. Onder autochtonen bedraagt dit percentage 56 procent en onder allochtonen zelfs 70 procent. Met betrekking tot discriminatie op etniciteit komen de meningen van autochtonen en allochtonen overeen. Marokkanen maken de grootste kans om gediscrimineerd te worden als het gaat om discriminatie op afkomst (84 procent). Zij worden op afstand gevolgd door Turken (52 procent) en Antillianen (50 procent).

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Oudere sollicitant voelt zich gediscrimineerd
 Aantal discriminatieklachten neemt sterk toe
 Oudere sollicitant wordt nog steeds met smoesjes afgewezen
 Vijf tips om discriminatie tegen te gaan
 
 
reacties
 
Justin Jansen  |   | 
24-02-2010
 | 
13:46 uur
Ik begin het goed zat te worden die discrimatie. Al tijden wordt discriminiatie door allochtonen gebruikt voor eigen gewin. het is dan ook logisch dat als een PvdA of nog erger een D66 hun zin krijgen je allochtonen MOET aannemen of je wil of niet. Als je een levensmiddelenwinkel hebt en je ervaring heeft je geleerd dat je leeggeroofd wordt Marokkanen, mag je die dan niet weigeren als werknemer? Absurd. En vrouwen moeten helemaal niet zeuren die worden bij de overheid sinds Guusje in allerlei ''hoe word ik snel de baas hier'' trajecten gegooid en gekwalificeerd of niet dat maakt niet uit, als we maar de quota vrouwen en allochtonen halen he. Onzin!
Werknemer  |   | 
17-11-2010
 | 
23:58 uur
Mijn manager discrimineert op leeftijd en voor mijn gevoel op nog meer, maar alleen de leeftijdsdiscriminatie is te bewijzen. Het gaat om een onzekere man die niet communiceert, maar overal zijn mensen inzet om te vertellen hoe ze over een ander denken. Hij weet dat ik hem doorheb en dus probeert hij mij weg te pesten. Anti-discriminatie meldpunt heeft een aantekening gemaakt. Ondertussen slaap ik niet meer en ben flink gestresst. Verschillende keren geprobeerd met hem te praten, maar dit loopt altijd op niets uit. Snap er niets van.
Collegaas zeggen dat ik maar stil moet zijn. Want als ik vertrek zijn zij aan de beurt. Manager manupuleert ons en mensen zijn bang. Ik heb te kennen gegeven wat ik vind en nu blijft hij pesten.
Dus ik deed melding en overweeg hem voor het gerecht te dagen. Voor werkinstelling slecht, maar dan komt het tenminste naar buiten.
Ben ten einde raad!!!
WAM van Gestel  |   | 
16-05-2012
 | 
08:45 uur
DE dircriminatie op leeftijd wordt door veel gemeentes in de hand gewerkt.
Deze verplichten mensen duiue geen werk hebben bij bedrijven Mc Donalds te gaan werken met subsidie vann bde gemeente. Dit resulteerd dan in een 1 jarig contract, waarbij de werknemer veerplicht is daar te bkijven werken voor een absoluut nminiimum loontje, ook al kan hij een beter betaaslde baan krijgen. na een jaar vliegen ze er dan uit. Want dan worden ze te duur voor de werkgever, ze nemen nornmaal namelijk alleen jongere aan van ca. 17 jaar. die beloven ze een carriere die ze toch nooit daar zullen krijgen, omdat ze na 2x contract verlenging weer op nstraat staan.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10