zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Afname vacatureaanbod januari door seizoensinvloeden

15 februari 2010 - Het hoopvolle einde van 2009 krijgt niet direct een vervolg in 2010: in januari daalde het vacatureaanbod traditiegetrouw, zo blijkt uit de Monster Employment Index. Het online vacatureaanbod daalde met zes punten naar een niveau van 83. De enige sector die een lichte stijging liet zien marketing, PR en media.

"Zoals ieder jaar daalde het vacatureaanbod traditiegetrouw ook afgelopen januari," aldus Warren Hammond, Managing Director van Monsterboard.nl. "Al staat de algehele vraag naar personeel op een laag niveau en zal het nog behoorlijk lang duren voordat we terugkeren op het niveau van voor de recessie, we zien weldegelijk een opwaartse trend ontstaan in diverse sectoren. Zo is er in de afgelopen drie maanden een positieve tendens in de indicatieve sectoren HR en marketing, PR & media waarneembaar." Marketing, PR en media

Over de gehele breedte daalde het vacatureaanbod in januari. Alleen in de sector marketing, PR en media steeg de Index met één punt licht. Vergeleken met vorig jaar staat de sector echter nog 33 procent lager.
De afname van het vacatureaanbod was het grootst in de juridische sector. Hier daalde de Index met 21 punten. Ook binnen research & development daalde het vacatureaanbod aanzienlijk (-achttien). Research & development is daarentegen wel de sector met de grootste groei vergeleken met januari 2009 (30 procent). Verder staat alleen de Index van de gezondheidszorg hoger dan vorig jaar (zes procent). Ook binnen deze sector daalde het vacatureaanbod in januari aanzienlijk (-zestien). Andere sectoren waar een forse afname van het online vacatureaanbod te zien was, zijn de transport & logistiek (-elf), de publieke sector (-tien) en productie (-acht). 

Vacatureaanbod daalt in heel Nederland

Alle provincies vertoonden een daling van het vacatureaanbod, echter vergeleken met de seizoensinvloeden in voorgaande jaren was deze daling marginaal. De daling van de Index was het grootst in Friesland en Overijssel, in beide provincies daalde de Index met acht punten. In Noord-Holland staat de Index vergeleken met januari vorig jaar het laagst, het verschil is ruim 40 procent. Limburg liet met drie punten de kleinste daling van het vacatureaanbod zien. 

Europa

Ook het Europese vacatureaanbod daalde in januari als gevolg van seizoensinvloeden. De Index voor geheel Europa nam met zeven punten af en staat nu twaalf procent lager dan in januari vorig jaar. België en Italië lieten met elf punten de grootste daling zien. En ook in Groot-Brittannië (-negen), Frankrijk (-negen) en Zweden (-acht) daalde het vacatureaanbod sterker dan in Nederland. De Duitse Monster Employment Index liet met een afname van vijf punten de kleinste daling zien.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Weer minder marketing- en communicatievacatures
 Freelance ICT-markt in 2009 stabiel
 Eerste kwartaalstijging vacatureaanbod sinds 2008
 Secretaresse en manager meest gezochte banen in 2009
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10