zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Eerste kwartaalstijging vacatureaanbod sinds 2008

13 januari 2010 - Het vacatureaanbod steeg in de meerderheid van de sectoren licht in december, zo blijkt uit de Monster Employment Index. Het online vacatureaanbod steeg met twee punten ten opzichte van de vorige maand, naar een niveau van 89 punten. Het afgelopen kwartaal nam de Index met drie procent toe, dit was de eerste kwartaalstijging sinds begin 2008.


Na een jaar waarin de daling van het vacatureaanbod die reeds 2008 begonnen was, doorzette, lijkt het erop dat de ondergrens is bereikt en dat het vacatureaanbod stabiliseert. In januari van dit jaar stond de Index nog op 123 punten, eind 2009 staat de Index op 89 punten, een daling van 39 procent. 



Research & development
In de meeste sectoren was in december een lichte toename te zien in het vacatureaanbod. De Index voor research & development steeg met veertien punten het sterkst. Dit was al weer de derde achtereenvolgende stijging van het vacatureaanbod binnen research & development. Dit kan duiden op een toename in innovatie en onderzoek en is een positief signaal naar de toekomst.
Ook de Index van de sector gezondheidszorg steeg in december (+tien) en daarmee eindigt het vacatureaanbod binnen deze sector zeventien punten hoger dan vorig jaar. Andere sectoren waar het vacatureaanbod licht is gestegen zijn ondermeer juridisch (+tien), onderwijs (+zes), management & consulting (+vier), productie (+vier) en sales (+drie). 

Grootste daler
De grootste daler van de Index in december was de sector horeca & toerisme, welke met achttien punten is gezakt naar een eindstand van 144 punten. Ook de publieke sector bleef niet gespaard, daar daalde het vacatureaanbod met zeven punten. Ook in de landbouw & visserij (-vier) en de bouwsector (-één) zakte de Index. Voor de overige sectoren is het vacatureaanbod gelijk gebleven met november.

Europees vacatureaanbod
De Europese Employment Index steeg in december niet en bleef staan op 100 punten. Het online vacatureaanbod nam het sterkst toe in Groot-Brittannië, de Index steeg hier met 4 punten naar een totaal van 120 punten. De Index van Zweden vertoonde dezelfde stijging als die van Nederland, het vacatureaanbod in Duitsland bleef onveranderd. In de andere landen nam de Index af. De grootste daling van het vacatureaanbod was wederom zichtbaar in Italië, hier daalde de Index met vijf punten. Frankrijk (-twee) en België (-één) vertoonden een lichte daling.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Sociale netwerken worden nog niet veel gebruikt tijdens banenjacht
 Secretaresse en manager meest gezochte banen in 2009
 Stijging vacatureaanbod zet niet door
 Marketeers en communicatieprofs hard getroffen door crisis
 
 
reacties
 
Jos  |   | 
15-01-2010
 | 
12:43 uur
Dat de komende jaren een tekort op de arbeidsmarkt komt, vanaf 2011 tot zeker 2014, is duidelijk. Oorzaken hiervan zijn vergrijzing en ontgroening op de arbeidsmarkt.
Demografisch studies en rapportages van de SER en CBS ondersteunen dit. Gevolg hiervan is dat binnen een relatieve korte periode op arbeidsmarkt onvoldoende aanbod komt, vacatures moeilijk vervuld worden, met de daarbij horende economisch en maatschappelijk consequenties
Gericht op deze toekomstige ontwikkelingen zal het wenselijk zijn meer aandacht te geven voor beleid gericht op: Binden, Boeien en Behouden van medewerkers dit de continuïteit van de ondernemingen te waarborgen

Het lijkt erop dat op (langer) termijn werkgevers onvoldoende rekening houden met bovenstaand perspectief op de arbeidsmarkt.

Jos van Gruythuysen

ZPM coach en loopbaanbegeleiding


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10