zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De ingreep van het kabinet in uw pensioen: de feiten op een rij

5 februari 2010 - We lezen veel over de bezuinigingen op de pensioenen. Niet alleen de AOW- maar ook de pensioenleeftijd moet volgens het kabinet naar 67 jaar. Richtleeftijd, Witteveenkader, opbouwpercentage, al die begrippen komen voorbij. Maar hoe zit het ook alweer precies? FNV zet de feiten op een rij.

Nu is de richtleeftijd in vrijwel alle pensioenregelingen 65 jaar. In de praktijk maken veel mensen gebruik van een vroegpensioenregeling, waardoor ze wat eerder kunnen stoppen. 



Pensioenopbouw

Hoeveel pensioen u opbouwt, hangt uiteraard af van uw inkomen en van het aantal gewerkte jaren en uren. Maar ook van het opbouwpercentage en van de franchise in uw specifieke regeling.
Het opbouwpercentage is het percentage dat u per jaar fiscaalvriendelijk mag opbouwen, nu maximaal 2,25 procent.
De franchise is dat deel van uw salaris waarover geen pensioen wordt opgebouwd. Er wordt alleen pensioen opgebouwd (en premie betaald) over het deel van het salaris dat boven de franchise ligt. De franchise geldt omdat iedereen die in Nederland woont recht heeft op AOW. Het pensioen is hier een aanvulling op. Stel, uw regeling kent een franchise van 11.400 euro. Dan bouwt u over het salaris boven die 11.400 euro pensioen op. Hoe lager de franchise, hoe groter het bedrag dus waarover u pensioen opbouwt. 

Versobering Witteveenkader

Het kabinet wil per 2020 0,2 procent van het BBP bezuinigen op de pensioenen door het Witteveenkader te versoberen. Het Witteveenkader is het fiscale kader voor pensioensparen waarbinnen het jaarlijks fiscaal maximaal op te bouwen pensioen is vastgelegd. Wat betekent die ingreep van het kabinet nou?
Pensioen is uitgesteld loon. U betaalt de pensioenpremie van uw brutoloon. U betaalt er pas belasting over als het wordt uitgekeerd. Door het Witteveenkader te verslechteren (in te perken met 0,2 procent BBP), kunt u een kleiner deel van uw loon fiscaal vriendelijk sparen voor uw pensioen. In veel sectoren en bedrijven hebben is het zo geregeld dat de werkgever een groot deel van de pensioenpremie betaald. De werkgever betaalt vaak 50 tot 75 procent van de premie. De 0,2 procent BBP bezuiniging leidt uiteraard tot lagere kosten, maar vooral voor werkgevers. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat dat geld (in feite uitgesteld loon) in de zakken van de werkgevers blijft zitten. 

Zware beroepen

Juist de sectoren met zware beroepen (bouw, onderwijs, industrie, zorg, politie, brandweer, etcetera) benutten het Witteveenkader bijna volledig. Door de inperking van het Witteveenkader raken zij dus extra gedupeerd. In plaats van een oplossing te bieden voor de zware beroepen in de AOW, worden ze extra gepakt door de ingreep in de pensioenen.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 De zegeningen van een eindloonregeling
 Nederland keurt overheidsingrijpen in pensioenen af
 Nederland heeft het beste pensioenstelsel ter wereld
 Nederlander heeft geen idee hoeveel pensioen hij krijgt
 
 
reacties
 
Jeroen Tuijp  |   | 
5-02-2010
 | 
12:16 uur
Op www.actuva.nl kun je nu een gratis onderzoekje downloaden met daarin een overzicht van werknemerspremies van 20 grote pensioenfondsen (ca 4,3 mln actieven). Tevens geeft dit excel-bestand inzicht in een aantal essentiele basisvragen waar werknemers vaak mee worstelen:

Hoeveel betaal ik voor mijn pensioen?
Wat zie ik hier uiteindelijk van terug?
Kan ik niet beter zelf sparen?

www.actuva.nl/werknemerspremies

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10