zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland heeft het beste pensioenstelsel ter wereld

19 oktober 2009 - Het Nederlandse pensioenstelsel, AOW én aanvullend pensioen, komt wereldwijd als beste uit de bus. Dat blijkt uit de 'Melbourne Mercer Global Pension Index' van Mercer in samenwerking met het Melbourne Centre for Financial Studies, vastgesteld voor elf landen, verspreid over vijf continenten.

Ons land staat op nummer één met een score van 76,1, gevolgd door Australië (74,0), Zweden (73,5) en Canada (73,2). De index is gebaseerd op meer dan 40 indicatoren die de gewenste karakteristieken van een pensioensysteem in kaart brengen. Deze karakteristieken zijn verdeeld in drie groepen: adequaatheid, houdbaarheid en integriteit. Mate van adequaatheid, het pensioensysteem en het inkomen dat het systeem biedt na pensionering, heeft de hoogste wegingsfactor gekregen binnen de index. Hier komen Nederland (80,5) en Canada (76,2) als beste uit de bus, Japan doet het daarentegen met een score van 39,2 een stuk minder goed. Houdbaarheid

Bij de houdbaarheid gaat het om indicatoren die de houdbaarheid op lange termijn beïnvloeden. Hierbij wordt gekeken naar zaken als de verhouding tussen staatspensioen en aanvullend pensioen, de verwachte periode dat pensioen moet worden uitgekeerd en de mate van deelname van ouderen aan het arbeidsproces. Zweden (75,2) en Australië (71,0) scoren hier het hoogste, Japan (34,4) en China (38,5) scoren hier wederom niet goed. Nederland komt met een score van 62,5 op de zesde positie. 

Integriteit

Ook de integriteit van het systeem is meegenomen in het onderzoek, omdat het erg belangrijk is om het vertrouwen in het pensioenstelsel op een hoog niveau te houden. Op basis van vier hoofdindicatoren – beleidsregulering, governance, riskmanagement en communicatie – is integriteit geclassificeerd. Ook hier weet Nederland met een score van 88,2 de nummer één positie veilig te stellen, gevolgd door Australië (87,8) en het Verenigd Koninkrijk (86,3). Duitsland neemt met een score van 33,7 de laatste positie in. 

Nederland

Willem Brugman, Business Leader Retirement, Risk and Finance Consulting Benelux, zegt: "We zijn terecht erg trots op het Nederlands pensioensysteem. Het Nederlandse stelsel, met haar AOW en aanvullend pensioen, is van oudsher gebaseerd op een hoge mate van solidariteit en stabiliteit. Echter de huidige economische crisis is wel een ‘wake up call’ geweest voor het systeem." 

Verbeterpunten

Het rapport geeft wel een aantal verbeterpunten voor het Nederlandse systeem:
• Verhoging van de AOW-leeftijd, in verband met een stijgende levensverwachting
• Stimuleren van zelfstandig sparen ten behoeve van pensionering
• Voorzien in een betere bescherming van opgebouwde pensioenaanspraken in het geval van fraude of mismanagement. 

Innoveren

"Ondanks het feit dat het nu goed geregeld is, blijft altijd de noodzaak om te innoveren. Wij vinden dat de tijd rijp is om met een frisse blik te kijken naar aanpassingen in het systeem. Zeker ook in het licht van de wellicht straks flexibele AOW-leeftijd. Deze kan discussie met betrekking tot de mate van solidariteit en mogelijke verschuivingen in verantwoordelijkheden teweeg brengen. Daarbij vraagt het managen van verwachtingen met betrekking tot de hoogte van het pensioen nadrukkelijk de aandacht," zegt Brugman. 

A-status

Binnen de index is er geen één land dat een A-status systeem heeft, met een score hoger dan 80. Dr. David Knox, Worldwide Partner Retirement, Risk and Finance Consulting en projectmanager van de index, geeft aan dat de wereldwijde onderzoeksresultaten een aantal overeenkomstige uitdagingen laten zien. "Het feit dat geen één land de A-status heeft weten te bereiken geeft aan dat er geen systeem bekend is wat robuust genoeg is om de vergrijzing het hoofd te bieden. De beste oplossing voor een bepaald land zal afhangen van haar individuele sociale, economische, politieke en culturele factoren. Echter, gekeken naar de overeenkomsten tussen de systemen en de gewenste karakteristieken van een pensioen systeem, kunnen er zeker lessen getrokken worden uit het onderzoek," aldus Dr. David Knox.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Het einde van 9 tot 5?
 Pandemie inspireert tot duurzamer leven
 Een derde managers vindt leidinggeven meer gericht op soft skills dan inhoud
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlands pensioenstelsel zwaar getroffen door recessie
 Tien tips om op tijd met pensioen te kunnen
 Nederlander heeft geen idee hoeveel pensioen hij krijgt
 Nederlander maakt zich minder zorgen over pensioen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
De Nieuwsbrief Checklist: 49 punten voor een zorgeloze verzending
Bij het versturen van een nieuwsbrief kan veel fout gaan. Fouten maken is menselijk, maar natuurlijk maak je ze liever niet. Om fouten te voorkomen, heeft Spotler een allesomvattend document met 49 checkpoints gemaakt. Superhandig!
Download de gratis checklist
Lees verder
Dit is waarom de beveiliging van jouw domein zo belangrijk is
Het managen van jouw onderneming aan de hand van een sterk netwerk doe je zo
Een bedrijf kopen of verkopen, wat zijn de haken en ogen?
reacties
Een derde managers vindt leidinggeven meer gericht op soft skills dan inhoud  (1) 
Saaie baan slecht voor het hart (1) 
HR-professional heeft hekel aan digitale sollicitatiegesprekken (2) 
Hervormingsplan voor woningmarkt goed ontvangen door makelaars (1) 
Logisch dat we zo vaak onlogisch denken (1) 
Hoogwaardige audio-oplossingen bepalend voor welzijn, efficiëntie en professionele uitstraling van hybride werkers (1) 
Vijf AI-lessen die COVID-19 ons leerde (1) 
top10
Stages winnen aan effectiviteit als baanvindkanaal tijdens corona
HR-professional heeft hekel aan digitale sollicitatiegesprekken
Een vierdaagse werkweek door digital en artificial intelligence
Managers worstelen 2,5 keer vaker met disrupties dan C-level
Werkgevers verwachten dit kwartaal negen procent stijging werkgelegenheid
Mening medewerkers te weinig gevraagd bij ontwikkeling zakelijke apps
Internationale ondernemingen zien cybercriminaliteit en het lekken van informatie door werknemers als de grootste risico’s
Top tien snelst stijgende functies voor afgestudeerden
70 procent Europese organisaties zet al AI in
Kwart werkzoekende jongeren heeft geen vertrouwen in zoektocht naar baan
meer top 10