zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland heeft het beste pensioenstelsel ter wereld

19 oktober 2009 - Het Nederlandse pensioenstelsel, AOW én aanvullend pensioen, komt wereldwijd als beste uit de bus. Dat blijkt uit de 'Melbourne Mercer Global Pension Index' van Mercer in samenwerking met het Melbourne Centre for Financial Studies, vastgesteld voor elf landen, verspreid over vijf continenten.

Ons land staat op nummer één met een score van 76,1, gevolgd door Australië (74,0), Zweden (73,5) en Canada (73,2). De index is gebaseerd op meer dan 40 indicatoren die de gewenste karakteristieken van een pensioensysteem in kaart brengen. Deze karakteristieken zijn verdeeld in drie groepen: adequaatheid, houdbaarheid en integriteit. Mate van adequaatheid, het pensioensysteem en het inkomen dat het systeem biedt na pensionering, heeft de hoogste wegingsfactor gekregen binnen de index. Hier komen Nederland (80,5) en Canada (76,2) als beste uit de bus, Japan doet het daarentegen met een score van 39,2 een stuk minder goed. Houdbaarheid

Bij de houdbaarheid gaat het om indicatoren die de houdbaarheid op lange termijn beïnvloeden. Hierbij wordt gekeken naar zaken als de verhouding tussen staatspensioen en aanvullend pensioen, de verwachte periode dat pensioen moet worden uitgekeerd en de mate van deelname van ouderen aan het arbeidsproces. Zweden (75,2) en Australië (71,0) scoren hier het hoogste, Japan (34,4) en China (38,5) scoren hier wederom niet goed. Nederland komt met een score van 62,5 op de zesde positie. 

Integriteit

Ook de integriteit van het systeem is meegenomen in het onderzoek, omdat het erg belangrijk is om het vertrouwen in het pensioenstelsel op een hoog niveau te houden. Op basis van vier hoofdindicatoren – beleidsregulering, governance, riskmanagement en communicatie – is integriteit geclassificeerd. Ook hier weet Nederland met een score van 88,2 de nummer één positie veilig te stellen, gevolgd door Australië (87,8) en het Verenigd Koninkrijk (86,3). Duitsland neemt met een score van 33,7 de laatste positie in. 

Nederland

Willem Brugman, Business Leader Retirement, Risk and Finance Consulting Benelux, zegt: "We zijn terecht erg trots op het Nederlands pensioensysteem. Het Nederlandse stelsel, met haar AOW en aanvullend pensioen, is van oudsher gebaseerd op een hoge mate van solidariteit en stabiliteit. Echter de huidige economische crisis is wel een ‘wake up call’ geweest voor het systeem." 

Verbeterpunten

Het rapport geeft wel een aantal verbeterpunten voor het Nederlandse systeem:
• Verhoging van de AOW-leeftijd, in verband met een stijgende levensverwachting
• Stimuleren van zelfstandig sparen ten behoeve van pensionering
• Voorzien in een betere bescherming van opgebouwde pensioenaanspraken in het geval van fraude of mismanagement. 

Innoveren

"Ondanks het feit dat het nu goed geregeld is, blijft altijd de noodzaak om te innoveren. Wij vinden dat de tijd rijp is om met een frisse blik te kijken naar aanpassingen in het systeem. Zeker ook in het licht van de wellicht straks flexibele AOW-leeftijd. Deze kan discussie met betrekking tot de mate van solidariteit en mogelijke verschuivingen in verantwoordelijkheden teweeg brengen. Daarbij vraagt het managen van verwachtingen met betrekking tot de hoogte van het pensioen nadrukkelijk de aandacht," zegt Brugman. 

A-status

Binnen de index is er geen één land dat een A-status systeem heeft, met een score hoger dan 80. Dr. David Knox, Worldwide Partner Retirement, Risk and Finance Consulting en projectmanager van de index, geeft aan dat de wereldwijde onderzoeksresultaten een aantal overeenkomstige uitdagingen laten zien. "Het feit dat geen één land de A-status heeft weten te bereiken geeft aan dat er geen systeem bekend is wat robuust genoeg is om de vergrijzing het hoofd te bieden. De beste oplossing voor een bepaald land zal afhangen van haar individuele sociale, economische, politieke en culturele factoren. Echter, gekeken naar de overeenkomsten tussen de systemen en de gewenste karakteristieken van een pensioen systeem, kunnen er zeker lessen getrokken worden uit het onderzoek," aldus Dr. David Knox.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Register Controller vaker uitgenodigd voor sollicitatiegesprek dan andere finance professionals
 Interim Challenge 2019 van start
 Organisaties worstelen met feedback
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlands pensioenstelsel zwaar getroffen door recessie
 Tien tips om op tijd met pensioen te kunnen
 Nederlander heeft geen idee hoeveel pensioen hij krijgt
 Nederlander maakt zich minder zorgen over pensioen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Een zakelijke lening afsluiten bij de bank? Bereid u goed voor
Last van ongedierte in en rondom het bedrijfspand? Deze maatregelen kun je treffen!
reacties
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
Wat leert Maarten van der Weijden ons over doelen stellen? (1) 
Tien excuses bij het aanhoren van klachten (2) 
Hoog tijd om aan de slag te gaan met het Klimaatakkoord (1) 
Vijf tips om customer feedback van vijfsterrenkwaliteit te krijgen (1) 
De kracht van stilte (1) 
Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (2) 
top10
Nederlandse bedrijven minst flexibel in werktijden werknemer
Geef mensen een reden om positief op uw ideeën te reageren
De veranderingen op het werk van de afgelopen tien jaar
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties
Vier tips voor een relaxte (digitale) zomer
Occasionverkopen elektrische auto verdrievoudigd
Financiële dienstverleners kwetsbaarder voor storingen door certificaten
Tekort aan advocaten: hoe houden we de advocatuur toekomstbestendig?
Nederlanders niet op de hoogte van voorwaarden autoverzekering
Consultative Selling maakt u future-proof bij disruptie
meer top 10