zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zorgeloze ondernemer slecht verzekerd

27 januari 2010 - 51 Procent van de Nederlandse ondernemers verwacht door de economische omstandigheden minder pensioen te krijgen. 54 procent bouwt op dit moment zelfs een te klein pensioen op om van rond te komen, of heeft helemaal geen pensioen. Bijna de helft van de ondernemers is niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Desondanks ziet de ondernemer de toekomst met vertrouwen tegemoet.

De Amersfoortse en BusinessCompleet.nl vroegen 655 ondernemers inzicht te geven in hun verzekeringen voor pensioen en arbeidsongeschiktheid. Tevens is de ondernemers gevraagd naar hun verwachtingen voor de toekomst en hun mening over de AOW-plannen van het kabinet. Ondernemers steunen ook met een nipte meerderheid de kabinetsplannen om de pensioenleeftijd te verhogen. Al wil maar een derde van de ondernemers zelf langer doorwerken.Geen inkomen bij arbeidongeschiktheid
Verzekeraars doen er alles aan om de ondernemer op de risico's van arbeidsongeschiktheid te wijzen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat ongeveer één op de tien ondernemers hier dan ook mee te maken krijgt. Een belangrijke reden om zich niet te verzekeren is het kostenplaatje. Bijna één op de twee van de 655 respondenten is mede hierdoor niet gedekt. Statistisch gezien zouden van de huidige zelfstandigen er 70.000 arbeidsongeschikt kunnen worden, voor langere of kortere periode. Dit kan rampzalige gevolgen hebben voor het levensonderhoud van het gezin en de continuïteit van het bedrijf. Daar komt bij dat ruim 30 procent aangeeft dat de pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid stopt. 

Dubieus draagvlak AOW plannen

Een nipte meerderheid van iets meer dan 50 procent steunt de plannen voor de verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67. Als het er op aan komt verdwijnt die steun echter als sneeuw voor de zon. Op de vraag of men ook zelf langer wil doorwerken, daalt de steun naar slechts 34 procent. Maar liefst 50 procent is niet bereid langer te werken. Men lijkt de noodzaak van de plannen wel in te zien, slechts een derde is bereid hieraan ook zelf bij te dragen.
Te laag pensioen
Ondernemers werd gevraagd of zij verwachten dat hun pensioen hoger of lager uitvalt door de recessie. Twee procent verwacht een hoger pensioen. Een zeer groot deel, 51 procent, verwacht echter een lager pensioen gezien de economische omstandigheden. 54 Procent gaf zelfs aan op dit moment een te laag pensioen op te bouwen om van rond te kunnen komen. 11 Procent heeft nu zelfs helemaal geen pensioenvoorziening geregeld.

Opvallend zorgeloos
Ondanks de negatieve verwachtingen over het pensioen, maakt 82 procent zich bijna geen zorgen. 70 procent geeft bovendien aan voldoende te zijn geïnformeerd over de oude dag en 80 procent van de ondernemers weet exact wat hij voor het pensioen betaalt. Hiermee lijkt het erop dat de ondernemer optimistisch is over zijn inkomen voor later.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nieuwe media niet in trek bij pensioeninformatie
 Oudere kansloos na WAO
 Tien tips om op tijd met pensioen te kunnen
 Nederlander heeft geen idee hoeveel pensioen hij krijgt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10