zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zorgeloze ondernemer slecht verzekerd

27 januari 2010 - 51 Procent van de Nederlandse ondernemers verwacht door de economische omstandigheden minder pensioen te krijgen. 54 procent bouwt op dit moment zelfs een te klein pensioen op om van rond te komen, of heeft helemaal geen pensioen. Bijna de helft van de ondernemers is niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Desondanks ziet de ondernemer de toekomst met vertrouwen tegemoet.

De Amersfoortse en BusinessCompleet.nl vroegen 655 ondernemers inzicht te geven in hun verzekeringen voor pensioen en arbeidsongeschiktheid. Tevens is de ondernemers gevraagd naar hun verwachtingen voor de toekomst en hun mening over de AOW-plannen van het kabinet. Ondernemers steunen ook met een nipte meerderheid de kabinetsplannen om de pensioenleeftijd te verhogen. Al wil maar een derde van de ondernemers zelf langer doorwerken.Geen inkomen bij arbeidongeschiktheid
Verzekeraars doen er alles aan om de ondernemer op de risico's van arbeidsongeschiktheid te wijzen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat ongeveer één op de tien ondernemers hier dan ook mee te maken krijgt. Een belangrijke reden om zich niet te verzekeren is het kostenplaatje. Bijna één op de twee van de 655 respondenten is mede hierdoor niet gedekt. Statistisch gezien zouden van de huidige zelfstandigen er 70.000 arbeidsongeschikt kunnen worden, voor langere of kortere periode. Dit kan rampzalige gevolgen hebben voor het levensonderhoud van het gezin en de continuïteit van het bedrijf. Daar komt bij dat ruim 30 procent aangeeft dat de pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid stopt. 

Dubieus draagvlak AOW plannen

Een nipte meerderheid van iets meer dan 50 procent steunt de plannen voor de verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67. Als het er op aan komt verdwijnt die steun echter als sneeuw voor de zon. Op de vraag of men ook zelf langer wil doorwerken, daalt de steun naar slechts 34 procent. Maar liefst 50 procent is niet bereid langer te werken. Men lijkt de noodzaak van de plannen wel in te zien, slechts een derde is bereid hieraan ook zelf bij te dragen.
Te laag pensioen
Ondernemers werd gevraagd of zij verwachten dat hun pensioen hoger of lager uitvalt door de recessie. Twee procent verwacht een hoger pensioen. Een zeer groot deel, 51 procent, verwacht echter een lager pensioen gezien de economische omstandigheden. 54 Procent gaf zelfs aan op dit moment een te laag pensioen op te bouwen om van rond te kunnen komen. 11 Procent heeft nu zelfs helemaal geen pensioenvoorziening geregeld.

Opvallend zorgeloos
Ondanks de negatieve verwachtingen over het pensioen, maakt 82 procent zich bijna geen zorgen. 70 procent geeft bovendien aan voldoende te zijn geïnformeerd over de oude dag en 80 procent van de ondernemers weet exact wat hij voor het pensioen betaalt. Hiermee lijkt het erop dat de ondernemer optimistisch is over zijn inkomen voor later.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Arbeidsongeschikten melden vaakst slaapproblemen
 Helft Nederland overgestapt naar slimme meter
 Bedrijven lopen talent mis door taalgebruik in vacatures
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nieuwe media niet in trek bij pensioeninformatie
 Oudere kansloos na WAO
 Tien tips om op tijd met pensioen te kunnen
 Nederlander heeft geen idee hoeveel pensioen hij krijgt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
De éénjarige opleiding tot Qualified Bedrijfskundige
Leer bedrijfskundige kennis integraal toe passen in complexe en continu veranderende situaties. Een unieke opleiding waar aandacht is voor kennis, vaardigheden én jouw persoonlijke ontwikkeling! Start 29 oktober, download nu de brochure!
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Stuur je medewerkers veilig en voordelig de weg op
Belang van een goede werkgeversverklaring
Waar voldoet een goede website voor jouw bedrijf aan?
De juiste planning voor een feilloze bedrijfsverhuizing
reacties
Hoe kunt u slaaptekort van uw medewerkers oplossen? (1) 
De klant is koning, maar is uw medewerker dat ook?  (1) 
Ultieme teambuilding: met het team op vakantie (1) 
HR-beslisser: starters met traineeship mogen meer verdienen dan starters zonder (1) 
De hoge werkdruk grootste probleem in organisaties (1) 
Luieroorlog lijkt voorbij (1) 
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
top10
Zeven tips voor sneller burn-out herstel (video)
Ruim 220. 000 mensen werken niet vanwege zorgtaken
Hoe weet u of iemand over de juiste mindset beschikt?
Het recept voor de ideale vacature
Bijna net zoveel vacatures als werklozen
Economisch beeld fractie minder gunstig
Duitse graadmeter: wereldwijde recessie zet door
Keuze tips voor de smartphone van de zaak
Digitale-competentiekloof schaadt internationale bedrijven
Verschil levensverwachting hoog- en laagopgeleid groeit
meer top 10