zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Oudere kansloos na WAO

Werkgevers blijven huiverig voor eerder afgekeurde ouderen

15 maart 2007 - Oudere arbeidsongeschikten die na hun herkeuring (grotendeels) zijn goedgekeurd komen moeilijk aan de slag, zelfs al zit het bedrijfsleven te springen om personeel. Van de 43.000 arbeidsongeschikten boven de 45 jaar die al een herkeuring hebben ondergaan, hebben er slechts 5.000 werk gevonden.

Dat cijfer maakte minister Donner (Sociale Zaken) bekend in de Tweede Kamer. "Mensen boven de 45 hebben minder kans op de arbeidsmarkt. Het is zinvoller om voorrang te geven aan het weer aan de slag helpen van mensen die jonger zijn dan 45 jaar," aldus Donner. Hij geeft daarmee als eerste kabinetslid toe dat het moeilijk is voor ex-WAO-ers om aan de slag te komen. De vorige minister van sociale zaken De Geus zei steeds dat het een kwestie van tijd zou zijn maar dat de mensen wel aan het werk zouden raken.

Krapte vergroot


Vanwege de slechte resultaten verlaagt het huidige kabinet de keuringsleeftijd van arbeidsongeschikten van 50 naar 45 jaar, zo is in het regeerakkoord afgesproken. Volgens de VVD vergroot het kabinet daardoor de krapte op de arbeidsmarkt. Terwijl er juist veel mensen nodig zijn in bijvoorbeeld de zorg, aldus VVD'er Blok gisteren tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Strenge keuring
Sinds drie jaar worden arbeidsongeschikten die op 1 juli 2004 nog geen 50 jaar waren, herkeurd volgens strengere eisen. Door die nieuwe eisen worden meer mensen geschikt bevonden om te gaan werken. Werk vinden is echter heel moeilijk voor hen. Werkgevers zijn vaak huiverig om hen aan te nemen. Het kabinet verlaagt nu de keuringsleeftijd tot 45 jaar. Volgens Donner gaat het om een groep van in totaal 116.000 mensen. Een deel van hen is al herkeurd volgens de nieuwe regels maar die herkeuring zal ongedaan worden gemaakt.


Bron: BN/De Stem
 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Ron Ladage  |   | 
15-03-2007
 | 
13:17 uur
Wat een wereld van verschil, mensen die politiek bedrijven en branche verenigingen zoals VNO/NCW, AWVN en MKB.
Jammer dat ze elkaars taal niet begrijpen.
In deze tijd ben je als 50 jarige of ouder afgeschreven bij het bedrijfsleven. Of je moet een heel specifieke deskundigheid hebben, dan staan ze op de stoep.
Deze mensen mankeren helemaal niets en komen niet meer aan de bak.
Laat staan iemand met een "smetje", die kan het gewoon schudden. Zelfs op jongere leeftijd is het bijna onmogelijk om een baan te vinden, die ook nog eens normaal betaald.
Over 3 jaar wordt de krapte op de arbeidsmarkt nog groter, maar dan hebben we nog de keus om Polen, Roemenen of andere Oostbloklanden in te huren.
Dus beste regering wordt nu eens echt wakker en stop met te leven in een andere wereld.
Werkgevers zijn op twee manieren te simuleren, of je geeft ze een grote premie, liefst het hele salaris of je stelt wettelijke eisen aan hen.
Geen goede leeftijdsopbouw, geen beleid in oudere werknemers dan een boete en niet te weinig anders lachen ze erom en trekken het als kosten van de winst af.
Al jaren probeer ik deze discussie op gang te brengen, maar de regering luistert niet en brengt mensen in grote financiële problemen, ja ze kunnen werken, maar wie neemt ze aan.
Dit is een grove vorm van asociaal beleid en het niet nemen van je verantwoordingen als bedrijfsleven en overheid!
Joost Buitenweg  |   | 
15-03-2007
 | 
23:42 uur
Geef werkgevers de kans om een half jaar een persoon in dienst te nemen zonder loonheffing te betalen en versoepel de ontslagwet.
Folko Jan Wijnholds  |   | 
19-03-2007
 | 
22:57 uur
Je kunt het huidige beleid afschrijven, zoals Ron dat doet, of met een snelle oplossing komen zoals Joost, maar wat doet recht aan individuele situaties? Iemand die voor de "oude" WAO in aanmerking kwam, was een jaar ziek en heeft vervolgens misschien wel 5 jaar een uitkering genoten. Als je in het huidige systeem op je 38-ste uitvalt en je krijgt 5 jaar een uitkering, dan loop je het risico dat je op je 45-ste voldoende arbeidsgeschikt gekeurd wordt. Mijn vraag is wat is er in die 7 of 6 jaar gebeurd? Hoe zit het met de individuele verantwoordelijkheid van de werknemers? Hebben ze echt de verwachting dat ze de rest van hun leven onderhouden worden, zijn er echt in het geheel geen benutbare mogelijkheden meer? Of hebben ze de wil en het doorzettingsvermogen om nog iets van hun leven te maken. Zijn ze zich bewust dat ze moeten investeren in opleiding en in het ontwikkelen van vaardigheden? Zonder de schrijnende gevallen tekort te willen doen, denk ik dat er een typerend verschil is tussen de 10% die wel aan het werk komt en de 90% die in een uitzichtloze situatie terecht komt. Zowel het arbeidsongeschikte individu als de maatschappij heeft een verantwoordelijkheid in de arbeidsongeschikte periode. En die gaat verder dan eens per jaar een UWV-keuring...
heer E Geenen  |   | 
20-03-2007
 | 
10:07 uur
Met mijnheer Wijnholds opvatting kan ik het eens zijn.

Mensen in de WAO hebben nadat ze beter zijn geworden zelf ook verantwoordelijkheden om weer aan de slag te kunnen gaan. Helaas vind ik de geboden mogelijkheden voor bv. omscholing en bijscholing zeer mager. Binnen het starre UWV werden en worden weinig mogelijkheden geboden. Er wordt daarbij uitgegaan van functies welke volgens de belastingstatus rieel zijn, maar vaak een gigantische domper geven aan de uitkeringsgerechtigde.

Iemand die jarenlang goed gefunctioneerd heeft als hbo'er en die dan functies voorgeschoteld krijg op basis van postkamerniveau krijgt dan nog een extra dreun te verwerken. Wat nooit gedaan wordt is het ondersteunen van deze mensen vanuit - hun - eigen toekomstverwachting en uit te gaan van - hun - eigen zelf bedachte mogelijkheden. Vooral middels het ondersteunen van een bij- of omscholing op hun niveau.
Maar blijkbaar is het meer aanvaardbaar om iemand jaren in een uitkering te laten.

In deze tijd waarbij het begrip innovatie veelvuldig wordt gebruikt blijkt dat innovatie op menselijk niveau vanuit overheidzijde en vanuit het bedrijfleven ver te zoeken is.
sandra  |   | 
21-03-2007
 | 
08:29 uur
Maar de regering en werkgevers hebben er toch ook een deel zelf voor gezorgd dat een deel van de mensen de wao in werden gekiepert. Hele fabrieken hebben dat gedaan. Nu wordt alleen de persoon die in de wao zit verantwoordelijk gesteld. Terwijl de andere partijen eigenlijk nog meer verantwoordelijk waren dan de persoon die in wao zit. Vooral de politiek zelf.
Heb zelf dankzij onzorgvuldigheid van mijn ex werkgever in de wao gezetten en nu opnieuw Kreeg een ongeluk op mijn werk. Werkgever had vloer schoongemaakt en geen bordje neergezet bij de trap. Ik viel van de trap. Jarenlang met een whiplash gelopen en een rotte knie. Mocht een reintegratiebureau uitzoeken,als ik dat niet deed werd mijn uitkering stopgezet. Ipv om voor 6 duizend euro opleiding te kunnen doen,werd dit uitgegeven om 6 gesprekjes te hebben met het reintegratiebureau. Weggegooid geld dus!! Want werk moest ik zelf zoeken.
Uiteindelijk een baan gevonden.
Opleiding kreeg ik niet,omdat het bureau dit zelf moest voorschieten. Had mij die 6 duizend euro gegeven,dan had ik een prachtige opleiding kunnen inkopen. Door klachten ben ik weer uitgevallen.
Zal wel weer 6 duizend euro krijgen om de volgende reintergratiebureau van een riant salaris te kunnen voorzien. Je hebt als wao'er niet eens een keus.
Tonneke  |   | 
13-04-2007
 | 
11:58 uur
als je kijkt wat de uitkering is voor iemand die in de Wao zit ,is geen vetpot.
Het is echt geen lolletje om in de Wao te zitten.
Ik zit al 25 jaar in de Wao en weet dat ik voor mijn gezondheid niet aan het werk kan. Maar mensen willen zien wat je hebt en waarom je in de Wao zit, als ze zo niet iets zien dan krijg je elke dag te horen dat je handig kunt werken en niet moet zeuren..Het liefst willen ze nog zien dat je gehele uitkering stop gezet wordt.. Op dat moment is iedereen doctor. Je moet je bijna elke dar verantwoorden te over de mensen. Waarom zit jij in de Wao?
Je wordt er elke dag mee lastig gevallen(ik al 25 jaar)
Blij met de Wao ? nee; echt niet.
Het is goed dat de leeftijd verlaagd wordt en dat je 75% krijgt.Zodat je iets ruimer zit per maand.
Vacantie of een keer extra kleding kopen kun je vergeten.
Ik vraag me echt af wie blij is die in de Wao zit?
Die extra keuring kost zoveel, dat wil je niet weten.
Daar is weer iedereen de dupe van.
Ik hoop echt dat het snel rond en duidelijk is wat betreft de Wao(wia),Daar help je mensen mee..



REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10