zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse it-markt herstelt in 2010

19 januari 2010 - De Nederlandse it-markt herstelt zich in 2010 licht. Dat voorspelt ICT~Office. Vorig jaar daalden de totale it-bestedingen in Nederland nog. Bestedingen in telecom en internet zullen in 2010 een lichte stijging laten zien, vooral op het gebied van mobiele diensten. Uitgaven aan telecommunicatiehardware zullen echter niet of nauwelijks groeien.

Dit schrijft WinMag Pro. Bestedingen in software en dienstverlening groeien in 2010 met respectievelijk 2,0 en 2,1 procent. De groei van de dienstverlening zit vooral in de ondersteunende dienstverlening, zoals onderhoud. Doordat vervangingsinvesteringen in hard- en software in 2009 zijn achtergebleven, zal de onderhoudsbehoefte hiervan toenemen. De bestedingen aan hardware zullen in 2010 dalen met 1,1 procent. 



ICT-bestedingen
In 2009 daalden de ICT-bestedingen met 5,8 procent. Bestedingen in de IT (ICT zonder telecommunicatie) zagen een daling van 8,3 procent. Vooral in de eerste drie kwartalen van 2009 waren de gevolgen van de recessie sterk voelbaar. De hardware-uitgaven daalden het sterkst met 11,4 procent, met een sterke neergang voor pc's (-dertien procent) en copiers en printers (-veertien procent). Deze daling is voor een groot deel te wijten aan lagere prijzen en een verschuiving naar goedkopere producten, zoals netbooks. 

Lopende contracten
De daling van IT-dienstverlening komt voornamelijk van de professionele dienstverlening die met dertien procent terugliep. Veel lopende contracten zijn onder druk van klanten opengebroken en tarieven naar beneden bijgesteld. Doordat organisaties de vernieuwing van hun software hebben uitgesteld of over zijn gestapt naar nieuwe, goedkopere concepten (bijvoorbeeld software as a service) zijn de bestedingen aan software afgenomen met 4,1 procent. 

Telecombestedingen
De telecombestedingen daalden het afgelopen jaar met 3,6 procent. Terwijl de uitgaven voor mobiele spraak- en datadiensten per saldo gelijk bleven, daalden de vaste spraakdiensten en telecomhardware sterk.


Bron: WinMag
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Sterk herstel ICT-sector na jaar van dieptepunten
 Freelance ICT-markt in 2009 stabiel
 Ict in 2010: netbooks, cloud en iPad
 ICT-sector zit weer in de lift
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10