zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Biggest improvements 2009: bonusaanpak, Obama en milieubewustzijn

15 januari 2010 - Weg met de graaicultuur, Obama for president en het groeiend milieubewustzijn zijn voor ondernemend Nederland de biggest improvements van 2009. De meeste vooruitgang is vorig jaar geboekt op het gebied van duurzaamheid en energie. Dit blijkt uit onderzoek van Panelwizard onder ruim 500 Nederlandse ondernemers en beslissers.

Minder enthousiast reageren de respondenten op de vorderingen die zijn gemaakt op het gebied van de belastingdruk, integratie en de gezondheidzorg.


Het onderzoek werd gehouden in opdracht van de initiatiefnemers van de Big Improvement Day, die dinsdag 19 januari voor de derde keer wordt georganiseerd. 

Positiviteit
Tijdens de Big Improvement Day staat positiviteit centraal en worden nieuwe initiatieven ontwikkeld om samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven te stimuleren en verbeteren. Opvallende uitkomst van het onderzoek is dat ondernemend en leidinggevend Nederland vindt dat er vorig jaar veel vooruitgang is geboekt op ondernemerschap en dat er beter wordt samengewerkt tussen overheid en bedrijfsleven. 

Slapeloze nachten

De meeste zorgen maakten ondernemers zich vorig jaar over de economische ontwikkeling (62 procent) maar ook de criminaliteit, gezondheidszorg (Mexicaanse griep, Q-koorts) en het gebrek aan leiderschap in Nederland leidde tot slapeloze nachten. In de top tien van grootste ergernissen staat criminaliteit, zoals de rellen in Hoek van Holland met 41 procent bovenaan, gevolgd door de verhoging van de AOW leeftijd naar 67 jaar (37 procent) en op een gedeelde derde plaats de DSB affaire en het imago van de politiek (PVV en TON). De invoering van de kilometerheffing en de ophef rond de wereldzeiltocht van Laura Dekker scoorden met ruim twintig procent ook hoog op de ergernisladder. 

Opmerkelijk
De aanslag op Koninginnedag heeft op de Nederlandse ondernemers verreweg de meeste indruk gemaakt (75 procent). Gevolgd door de inauguratie van President Obama (42,7 procent) en op een opmerkelijke derde plaats het overlijden van the King of Pop Michael Jackson met 28 procent. Daarna vonden ondernemers het meest indrukwekkend: het vliegtuig dat neerstortte bij Schiphol van Turkish Airlines, de verijdelde aanslag op de vlucht Amsterdam-Detroit, de militaire slachtoffers in Afghanistan en de opbrengst van het Glazen Huis in Groningen. 

Goede voornemens
Tot slot werd gevraagd naar de zakelijke goede voornemens van ondernemend Nederland voor 2010. In het nieuwe jaar geven zij prioriteit aan achtereenvolgens kostenreductie, het ontwikkelen van leiderschap, klantgerichter werken en meer samenwerken. 

Big Improvement Day
Elke derde dinsdag in januari, als tegenhanger van Prinsjesdag, bundelen topmensen uit de overheid en het bedrijfsleven hun krachten. Zij staan met elkaar stil bij wat er goed gaat in Nederland en lanceren verfrissende ideeën over hoe het nog beter kan. Hun motivatie: de kracht van een positieve instelling en geloof in BV Nederland. Om de positieve BID beweging te versnellen, komen verschillende deelnemers ook meerdere malen per jaar bij elkaar om concrete uitwerking te geven aan de ideeën die tijdens de dag gepresenteerd zijn op het gebied van Duurzaamheid & Energie, Ondernemerschap, Educatie en Leiderschap (DOEL). Sir Richard Branson, Guy Verhofstadt en generaal Wesley Clark zijn iconen die het publiek eerder hebben geïnspireerd met hun visie. Op 19 januari 2010 spreken onder andere de blinde avonturier Miles Hilton Barber en Jan Kees de Jager, Staatssecretaris van Financiën.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf regels om een goede leider te zijn (en hoe Obama ze toepast)
 Bonussen blijven de gemoederen bezig houden
 Jonge professionals voor duurzaamheid
 Werknemer is bereid loon in te leveren voor goede reputatie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10