zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf regels om een goede leider te zijn (en hoe Obama ze toepast)

23 september 2009 - Na negen maanden in het Witte Huis, lopen de meningen over de leidinggevende capaciteiten van president Obama nogal uiteen. Hij wordt een goed leider genoemd omdat hij gevoelige vraagstukken omtrent de economie, het Midden-Oosten en de gezondheidszorg niet uit de weg gaat. En om diezelfde reden wordt hij een slechte leider genoemd.

Norm Smallwood, medeoprichter van de RBL Group, en medeauteur van ‘The Leadership Code’, analyseerde samen met zijn collega's Dave Ulrich en Kate Sweetman de belangrijkste onderzoeken naar leiderschap van de afgelopen decennia en destilleerden daaruit vijf regels die cruciaal zijn voor eersteklas leiderschap. Op Forbes vertelt hij dat Obama ze volgens die analyse allemaal toepast. U ook?



1. Visionaire inzichten
Obama is duidelijk een visionair met een nieuwe benadering van politiek. Zijn strategie verschilt enorm van zijn voorgangers. Hij blijft met heldere inzichten komen over de economische crisis, de oorlog in Irak, de hervormingen op het gebied van de gezondheidszorg, klimaatverandering en de rol van de VS op het wereldtoneel. 

2. Dingen gedaan krijgen

Het is makkelijk om mooie plannen te bedenken, maar een stuk minder om ze waar te maken. Obama maakt gebruik van alle middelen die hij voor handen heeft om dingen waar te maken en anderen te overtuigen en over te halen mee te werken en resultaten te genereren. Van de meerderheidsstatus van zijn partij in het congres tot zijn kansel als wereldleider. Tot nu toe lijken de resultaten veelbelovend. 

3. Talenten om zich heen verzamelen

Leiders die zich omringen met talent boeken snel resultaat en garanderen zich tegelijkertijd van een goed moraal en veel betrokkenheid. Obama is hier een meester in. Hij doet het niet alleen, en doet ook niet alsof hij dat wel doet. 

4. De volgende generatie vormen
Een goede leider kijkt nu al naar de vaardigheden die op de lange termijn nodig zijn. Obama legt hier nu de basis voor met zijn aandacht voor onder andere klimaatverandering, gezondheidszorg en infrastructuur. 

5. In zichzelf investeren
Om de eerste vier regels effectief toe te kunnen passen, moet een leider zichzelf constant blijven ontwikkelen. Hij of zij moet blijvend investeren in intellectuele, spirituele, emotionele en lichamelijke verbeteren om de eisen die aan het leiderschap gesteld worden aan te kunnen. Obama is bereid zich steeds opnieuw af te vragen wie hij is, waar hij voor staat, waarom dat zo is en hoe hij zichzelf kan verbeteren.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien leiderschapsfouten van Obama – en hoe u ze zelf niet maakt
 Vijf leiderschapslessen van Obama
 De drie fundamenten van effectief leiderschap
 Alfafactor is cruciaal voor goed leiderschap
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10