zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkende heeft het te druk voor lunch

23 december 2009 - Ruim één op de vijf werknemers in Nederland slaat minimaal één keer per werkweek de lunch over. Tien procen doet dit enkele keren per week en drie procent luncht nooit tijdens de werkweek. Dit blijkt uit onderzoek van Eurest en de Academy of Facility Management van NHTV Breda onder meer dan 1.100 werknemers in bedrijfspanden met meer dan 100 werknemers.

Uit verschillende eerdere onderzoeken van onder meer Wageningen Universiteit en diverse Amerikaanse instellingen bleek dat het overslaan van ontbijt gevolgen heeft voor de gezondheid. Overslaan van de standaard eetmomenten, zoals ontbijt, lunch en het diner, leidt tot compensatiegedrag (‘snacken’) gedurende andere momenten van de dag. De mate van overgewicht binnen de groep die maaltijden overslaat, ligt aanzienlijk hoger dan de groep die een normaal eetpatroon volgt, zo blijkt uit deze onderzoeken. 



Rustig eetmoment

"De gemiddelde Nederlandse werknemer besteedt al jaren ongeveer 25 minuten aan de lunchpauze," aldus Brigitte Campfens, marketingmanager van Eurest. "Wel is er een duidelijke verandering zichtbaar in het gebruik van cateringvoorzieningen en de locatie waar het eten wordt genuttigd. Het onderzoek geeft aan dat 52 procent van de werknemers de lunch geregeld (minimaal één keer per werkweek) op de werkplek nuttigt en dus niet de tijd neemt om gebruik te maken van de cateringvoorziening van de werkgever. Negentien procent van de werknemers nuttigt de lunch elke dag op de werkplek. Daarnaast blijkt dat werknemers in Nederland ten opzichte van twee jaar geleden vaker het eten onderweg nuttigen. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor het assortiment van onze bedrijfsrestaurants. Hier zijn steeds vaker to go-producten beschikbaar, zodat de gasten kunnen eten waar en wanneer ze willen." 

Catering als aanjager voor het nieuwe werken

Volgens Bernard Drion, lector Facility Management aan NHTV, zal catering in de toekomstige werkomgeving een steeds belangrijker rol spelen. "We kunnen tegenwoordig overal en altijd individueel werken. Dus wat heeft een medewerker met smartphone en laptop op kantoor te zoeken? Collegiaal ontmoeten, waarbij ervaringen, kennis en ideeën worden uitgewisseld, kan daarmee in de verdrukking komen. Terwijl die uitwisseling juist essentieel is voor het succes van de organisatie. Met bijvoorbeeld gastvrijheid en een goede cateringvoorziening kunnen medewerkers worden 'verleid' om toch naar het kantoor te komen." 

Mannen lunchen minder vaak

Opvallend resultaat uit het onderzoek is dat mannen relatief vaker hun lunch overslaan. Gemiddeld slaat negentien procent van de vrouwen de lunch één of meerdere keren per week over. 25 procent van de mannen doet dit. Ook geeft een groter deel van de mannelijke respondenten aan zijn of haar lunch vaker achter het bureau of op de werkplek te nuttigen. Meer dan de helft van de mannen (54 procent) geeft aan dit minimaal één keer per week te doen, tegen 44 procent van de vrouwelijke werknemers.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Managementassistent luncht vaak achter computer
 Lunchen is voor mietjes
 Ontbijt overslaan kost miljarden
 Stilteritueel schroeft bedrijfsresultaten omhoog
 
 
reacties
 
Bart  |   | 
11-01-2010
 | 
13:56 uur
Ik zag dat er meer informatie over het onderzoek is te vinden op www.bedrijfscatering.nl (ook een site van Eurest)


de link:
(Klik hier)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10