zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkende heeft het te druk voor lunch

23 december 2009 - Ruim één op de vijf werknemers in Nederland slaat minimaal één keer per werkweek de lunch over. Tien procen doet dit enkele keren per week en drie procent luncht nooit tijdens de werkweek. Dit blijkt uit onderzoek van Eurest en de Academy of Facility Management van NHTV Breda onder meer dan 1.100 werknemers in bedrijfspanden met meer dan 100 werknemers.

Uit verschillende eerdere onderzoeken van onder meer Wageningen Universiteit en diverse Amerikaanse instellingen bleek dat het overslaan van ontbijt gevolgen heeft voor de gezondheid. Overslaan van de standaard eetmomenten, zoals ontbijt, lunch en het diner, leidt tot compensatiegedrag (‘snacken’) gedurende andere momenten van de dag. De mate van overgewicht binnen de groep die maaltijden overslaat, ligt aanzienlijk hoger dan de groep die een normaal eetpatroon volgt, zo blijkt uit deze onderzoeken. Rustig eetmoment

"De gemiddelde Nederlandse werknemer besteedt al jaren ongeveer 25 minuten aan de lunchpauze," aldus Brigitte Campfens, marketingmanager van Eurest. "Wel is er een duidelijke verandering zichtbaar in het gebruik van cateringvoorzieningen en de locatie waar het eten wordt genuttigd. Het onderzoek geeft aan dat 52 procent van de werknemers de lunch geregeld (minimaal één keer per werkweek) op de werkplek nuttigt en dus niet de tijd neemt om gebruik te maken van de cateringvoorziening van de werkgever. Negentien procent van de werknemers nuttigt de lunch elke dag op de werkplek. Daarnaast blijkt dat werknemers in Nederland ten opzichte van twee jaar geleden vaker het eten onderweg nuttigen. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor het assortiment van onze bedrijfsrestaurants. Hier zijn steeds vaker to go-producten beschikbaar, zodat de gasten kunnen eten waar en wanneer ze willen." 

Catering als aanjager voor het nieuwe werken

Volgens Bernard Drion, lector Facility Management aan NHTV, zal catering in de toekomstige werkomgeving een steeds belangrijker rol spelen. "We kunnen tegenwoordig overal en altijd individueel werken. Dus wat heeft een medewerker met smartphone en laptop op kantoor te zoeken? Collegiaal ontmoeten, waarbij ervaringen, kennis en ideeën worden uitgewisseld, kan daarmee in de verdrukking komen. Terwijl die uitwisseling juist essentieel is voor het succes van de organisatie. Met bijvoorbeeld gastvrijheid en een goede cateringvoorziening kunnen medewerkers worden 'verleid' om toch naar het kantoor te komen." 

Mannen lunchen minder vaak

Opvallend resultaat uit het onderzoek is dat mannen relatief vaker hun lunch overslaan. Gemiddeld slaat negentien procent van de vrouwen de lunch één of meerdere keren per week over. 25 procent van de mannen doet dit. Ook geeft een groter deel van de mannelijke respondenten aan zijn of haar lunch vaker achter het bureau of op de werkplek te nuttigen. Meer dan de helft van de mannen (54 procent) geeft aan dit minimaal één keer per week te doen, tegen 44 procent van de vrouwelijke werknemers.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Vrouw vindt het gênant om ongezonde snack te kopen in bijzijn collega’s
 Klantervaring is nu de hoogste prioriteit
 Nederlander met modaal inkomen ziet salaris met 98 euro stijgen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Managementassistent luncht vaak achter computer
 Lunchen is voor mietjes
 Ontbijt overslaan kost miljarden
 Stilteritueel schroeft bedrijfsresultaten omhoog
 
 
reacties
 
Bart  |   | 
11-01-2010
 | 
13:56 uur
Ik zag dat er meer informatie over het onderzoek is te vinden op www.bedrijfscatering.nl (ook een site van Eurest)


de link:
(Klik hier)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Marketing Pioneers: inspiratie voor innovatie
Jaarcongres met Amerikaanse keynote spreker Jonah Berger. Daarnaast een vol programma met 15+ topsprekers waaronder VICE, Swapfiets, Charlie Temple en Formule E. Bestel nu tickets voor 15 november. 


Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Pitch jouw idee, concept of bedrijf aan 350 topbeslissers en win € 2500.
reacties
Vijf valkuilen om te vermijden bij IT-implementaties (2) 
Prinsjesdag 2018: Kabinet maakt meeste geld vrij voor de zorg  (1) 
Zes leiderschapslessen van Barack Obama (1) 
Impact geluid in kantoortuin onderschat  (1) 
Weer geen vooruitgang topvrouwen beursondernemingen  (1) 
Onrealistische doelen brengen u verder (1) 
Vraag naar accountants neemt sterk toe (1) 
top10
Sollicitatietrends 2018: CV ondergaat transformatie
Werknemer gestrest door niet goed aangeven eigen grenzen
Onvrede onder werknemers niet alleen in publieke sector
Sollicitanten krijgen vaker vast contract aangeboden bij aanvang baan
Zes stappen om alles voor elkaar te krijgen
Nederlander met modaal inkomen ziet salaris met 98 euro stijgen
Een leven lang ontwikkelen
Vraag naar IT'ers piekt
Nederland positief over uitzendwerk ondanks hardnekkige misvattingen
Vijf valkuilen om te vermijden bij IT-implementaties
meer top 10