zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ontbijt overslaan kost miljarden

13 januari 2009 - De miljoenen Nederlanders die hun ontbijt overslaan, kost de Nederlandse economie jaarlijks 3.1 miljard euro aan productiviteitsverlies, oftewel elf miljoen verloren werkdagen. Dat blijkt uit onderzoek van GoedeMorgen! drinkontbijt.

Meer dan een kwart van alle Nederlanders gaat zonder ontbijt de deur uit. Dat bleek uit een steekproef van onderzoeksbureau Motivaction. De reden dat mensen niet ontbijten is haast en omdat men nog geen trek heeft. Anita Peerdeman-Janssen, marketing manager van GoedeMorgen!, vindt de cijfers ontnuchterend: "De ingewikkelde reddingsoperaties van minister Bos blijven indrukwekkend, maar we zien nu dat met hele eenvoudige ingrepen ook nog veel te winnen valt. Ontbijten kost weinig, maar levert miljarden op." 



Ontbijtcultuur

Volgens dr. Sander van Eekelen, psychofysioloog, zijn niet-ontbijters minder scherp en maken daardoor meer fouten op hun werk. "Hun werktempo is lager en ze werken door humeurigheid vaker slecht samen. Het is voor werkgevers dus lonend om een bewuste ontbijtcultuur te kweken binnen de organisatie." Hij stelt verder: "Het bedrag van drie miljard euro productiviteitsverlies is nog aan de lage kant. De berekening gaat uit van één dag per week waarop niet ontbeten wordt door een kwart van werkend Nederland. Maar dit zou ook twee of drie dagen kunnen zijn, en dan kom je uit op een veelvoud van drie miljard euro. Bovendien zijn er geen ramingen opgenomen voor de waarde van gemiste kansen, zoals ideeën die niet worden bedacht of bedrijven die niet worden opgestart," zegt Van Eekelen. "In werkelijkheid kan de invloed van niet-ontbijten dus nog vele malen hoger zijn."

 
 Doorsturen   16 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Stilteritueel schroeft bedrijfsresultaten omhoog
 Bureauontbijt rukt op
 Koffie werkt beter tegen middagdip dan dutje
 Lunchen is voor mietjes
 
 
reacties
 
J.C Jonge  |   | 
13-01-2009
 | 
08:55 uur
De oplossing ligt voor de hand; voortaan iedere ochtend een ''Goedemorgen'' drinkontbijt van Campina. Procuctiviteit en creativiteit stijgen substantieel in het hele land evenals de omzet van Campina. Iedereen blij! Ik schat in dat Nederland na de uitkomsten van deze steekproef massaal is ''ontnuchterd'', evenals de marketing manager van Goedemorgen!
Ad de Beer  |   | 
13-01-2009
 | 
09:15 uur
Het is natuurlijk weer pure reclame voor het eigen product, maar ook waar.
Zo kunnen we nog meer verspillingen opsommen.
Zo kan het invoeren van talentmanagement een besparing van 15% op de personeelskosten betekenen, zeker als gebruikt wordt gemaakt van onze aga-folio.
Procesoptimalisatie kan een besparing van 15% op jaarbasis opleveren. Werken aan een excellence systeem, zoals ons K3 systeem,kan voor een jaarlijkse productiviteits verbetering zorgen.
Investeren in mensen (en dan bedoel ik niet het kunstmatige en weinig renderende Investors in People)levert ook veel geld op.
Kortom, als ieder bedrijf begint met een ontbijtje, vervolgens een warming up (geen grapje)en zorgt dat de talenten worden gekoesterd, dan is de kredietcrisis al snel een lachertje.
E Geenen  |   | 
13-01-2009
 | 
10:11 uur
Dus om de economie te redden moeten we - of je wilt of niet - ontbijten!!

Nou ja we hebben al een bemoeikabinet dus de kans is groot dat de ontbijtpolitie straks voor de deur staat of controles uitvoerd langs de snelwegen. ''Heeft u niet ontbeten?? Dan terug naar huis en alsnog ontbijten!!'' U krijg uiteraard dan ook nog een boete en bezoek van een ontbijtcoach. Als uw gehele gezin niet ontbijt krijgt u er ook nog een gezinsvoorgd bij. We zullen u leren!

Dit is ook zo'n mooie; ''Wie niet ontbijt is chagerijnig en minder creatief''
Tja, het vooruitzicht om elke ochtend in een file of trein te moeten staan wordt je ook niet vrolijk van. Misschien een idee om een soort ontbijtwegenwacht in te stellen die op plaatsen waar een file staat gratis ontbijtjes verstrekt. Voordeel; geeft een impuls aan de wekgelegenheid en maak mensen blij. Lijk mij een creatieve oplossing.
N dirksen  |   | 
13-01-2009
 | 
11:57 uur
Gewoon elke ochtend een boterham met pindakaas benuttigen joh. Hartstikke gezond!
R. Civile  |   | 
13-01-2009
 | 
12:48 uur
@ Dr. Sander van Eekelen, Ad, J.C. de Jonge, E. Geenen, Natuurlijk zijn de door jullie voorgestelde mogelijkheden een must voor het tegengaan van onze, in neerwaarste spiraal bevindende, economie.

Ik wil hier graag aan toevoegen dat het gebruik van onze NumoQuest® methodiek in enorme mate bijdraagt aan de individuele stressreductie omdat de mensen nu weten wie ze werkelijk zijn en wat ze drijft. En dat dat uiteraard gewoon on line kan in tegenstelling tot al die andere methodieken.

Persoonlijk ben ik geen ontbijter. Ik heb me daar nooit druk over gemaakt. Ik heb me ook nooit laten meten door die of gene of ik al of niet creatiever zou zijn dan een ander.

Sacherijnig kan ik, ik denk net als ieder ander overigens, ook zijn zonder ontbijten want een dergelijke uiting beperkt zich bij mij echt niet tot na het niet nemen van het ontbijt.

Ik luister daarentegen heel goed naar mijn lichaam en wanneer die een gezond signaal geeft dat er weer iets in moet worden gepropt, dan doe ik dat. Ik heb nog geen enkel gezond wezen 3 maaltijden per dag tot zich zien nemen maar gewoon eet/at wanneer het lichaam er om vroeg.

'De ontbijtpolitie', misschien een goede voor een nieuw TV-format? Er meteen patent op aanvragen E. Geenen want je laat zo wel een aanzienlijke som aan je voorbijgaan natuurlijk. ;O)

We leven klaarblijkelijk, jammergenoeg, in een zakelijke samenleving waar alles in moet worden gekwantificeerd en waar meteen een prijskaartje aan moet worden gehangen. Als het nu om iets zinnigs ging ..... maar om zo voor eigen parochie te prediken?

Ik ben eigenlijk best wel benieuwd naar de [voor]opzet van het betreffende onderzoek en de uitkomsten hiervan. Ik namelijk heel goed het boekje 'Manipuleren kun je Leren' gelezen.

Iedereen een prettige lunch gewenst.

RC
Ad de Beer  |   | 
13-01-2009
 | 
13:56 uur
@René,

Er is onderzoek genoeg voorhanden dat bewijst dat ontbijt, maar ook regelmatig eten, bijdraagt aan onze gezondheid.
Als we slapen, en de meeste mensen doen dat 's nachts, gaat ook onze stofwisseling op een laag pitje. Door een ontbijt komt de stofwisseling weer op gang, voedsel wordt omgezet in energy. Door niet te ontbijten denkt onze stofwisseling dat er iets fout is slaat het energy op in de vorm van vetten, tja, doe je dat te lang, dan biedt alleen Sonja Bakker nog hulp (maar niet heus).
Om energy te kunnen benutten, moet er eerst energie worden toegevoerd, gewoon natuurkundig principe. Neem je dus geen ontbijt dan zal het lichaam daarop reageren door te gaan ''binnenvetten'' en we weten dat binnenvetters geen gezellige mensen zijn.
Dirksen heeft gelijk, een boterham met pindakaas werkt uitsteken als neem ik een cracker Brie, ook lekker en je kunt er weer tegen tot het eerste bakkie koffie.
Chantal  |   | 
19-01-2009
 | 
14:38 uur
Goh, ook mooi een een keer mannen in plaats van vrouwen te zien discussiëren over eten. Maar Ad heeft helemaal gelijk, en sterker nog, het ontbijt is zelfs de belangrijkste maaltijd van de dag. Eigenlijk zouden we de maaltijden om moeten draaien, dus eerst warm eten, dan de lunch en 's avonds een klein ontbijt. Dan kun je die warme maaltijd de gehele dag verbranden (en de energie gebruiken). Toch moet ik er niet aan denken om 's morgens zo'n grote maaltijd te nuttigen op de nuchtere maag. En bovendien moet je dan helemaal vroeg opstaan omdat je ook nog moet koken...

Vwb de lage concentratie/effectiviteit van de niet-ontbijtergeloof ik wel dat dat geldt. En als je dan bedenkt dat je in de ochtend vaak productiever bent dan 's middags zou ik willen zeggen tegen alle niet-ontbijters: ''Overleef de recessie door gewoon te ontbijten''. Iedereen blij.
Ad de Beer  |   | 
19-01-2009
 | 
16:22 uur
@Chantal.
Wij mannen praten ook wel over eten hoor, al is het niet ons belangrijkste onderwerp.
Warm eten als ontbijt, dat doen ze in England, en dat is ook geen succes.
Als de stofwisseling op gang komt moeten we daar eerst energie in stoppen, dat werkt weer vermoeidheid in de hand, dat is ook de oorzaak van het middagdipje.
Dus ontbijten om de stofwisseling op gang te krijgen liever niet te zwaar.
De recessie overleven we wel en achteraf zal die ook nog eens blijken mee te vallen. Er wordt te veel energie gestoken in pessimisme. Optimisme kost minder energie. Een vriendelijk opgewekt gezicht vraagt minder inspanning van de spieren dan een zwaar gemoed. vandaar dat pessimisme uitput.
R. Civile  |   | 
19-01-2009
 | 
17:09 uur
Beste Ad, Beste Chantal,

Ik kan me heel goed voorstellen dat de meningen mogelijk zijn verdeeld over al of niet ontbijten. Voor mij is het persoonlijk geen ding maar ik brunch veel liever. Voor de rest heb ik persoonlijk nooit klachten gehad over al of niet op gang kunnen komen of vroeg moe.

T.o.v. veel van mijn collega's lijk ik zelfs minder vaak ziek te zijn. Just an observation. Voor waar het het artikel aangaat, we weten dat veel surveys makkelijk kunnen worden gekleurd en manipulatief zijn en soms zelfs ronduit creatief in uitkomst en presentatie.

Chantal, ik heb geen enkel probleem met mijn concentratie vermogen 's morgens omdat ik er altijd voor zorg dat meetings zelden langer duren dan 2 uur aan één gesloten. Na die twee uur neemt het menselijke brein namelijk vrijwel niets meer op.

Ik kan me ook prima meten met collega's van wie ik weet dat ze wel ontbijten. Dus het verhaaltje gaat voor mij niet helemaal op.

Wat wel op gaat is je stelling, [misschien ook enige scepsis en verbazing???] Dat mannen over eten kunnen praten. Alhoewel smaken mogen verschillen kook ik namelijk graag als we iets kunnen vieren onder elkaar. Mind you, de beste koks zijn raar maar waar mannen.... ;O)

RC
Chantal Steinmann  |   | 
20-01-2009
 | 
10:09 uur
@Rene, ik zeg ook niet dat mannen niets om eten geven, maar meestal worden discussies over eten mbt wat goed is en wat niet door vrouwen gevoerd. De meeste vrouwen zijn namelijk heel bewust bezig met eten. Helaas gaat het dan meestal niet over effectiviteit tijdens het werk, maar over dat het op gang komen van de stofwisseling zorgt voor meer verbranding en dus minder vet... Tja, vrouwen en uiterlijk.

Vwb ieders ochtendritueel werkt voor iedereen iets anders wel of niet. Hier kunnen dus nooit algemene uitspraken over gedaan worden. Dus als jij aangeeft dat jij 's morgens wel goed geconcentreerd bent geloof ik dat. Over meer of minder ziek zijn heeft naar mijn idee niets te maken met wanneer je eet maar meer met wat je eet. Je zult dus waarschijnlijk gezonder eten dan je collega's.

@Ad, ik ben het eens met jouw visie over de recessie in combinatie met pessimisme. Volgens mij gebruiken veel bedrijven de recessie ook als excuus om schoon schip te maken. Ik vind dat bedrijven deze tijd positief op moeten pakken en al hun processen eens goed moeten evalueren en optimaliseren. Draai de recessie om in progressie. Dan komen we er met z'n allen wel doorheen, ontbijtend of niet.
R. Civile  |   | 
20-01-2009
 | 
12:46 uur
Beste Chantal, Mijn reactie was er eentje met een knipoog. Het gebeurd wel wat vaker dat artikelen prediken voor eigen parochie om stellingen en standpunten te onderbouwen.

Natuurlijk moet een ieder vooral doen wat die zelf goed dunkt. Zou een ochtendritueel bij de dames echt helpen bij het onderhouden van de lijn?

Groet,

RC
Ad de Beer  |   | 
20-01-2009
 | 
13:12 uur
@Chantal,
Een prachtige slotzin, een tegeltje waard. Ik zal hem eens plaatsen op www.ikdoenietmeemetderecessie.nl!

Wij mannen praten inderdaad veel liever over voetbal of sport. De ''male chauvinistic pig'' laat liever niet merken dat hij zich bekommerd om zijn lichaam en zijn lijn. Maar dat doen we wel hoor. We zweten ons kapot in de sportschool of stiekem op de hometrainer thuis. Zo kun je tenminste sport en ''er goed uitzien'' combineren toch?
@René.
Kom eens kijken naar mijn figuur. Ochtendritueel: eerst een half uur zweten op de hometrainer, dan douchen, dan een cracker Brie met thee. Daarna aan de slag, de hele dag computer, vergadering, onderhandelen en schrijven. Tussendoor als het kan even met de honden op stap en een stevige lunch (4 sneetjes vezelwit). In de avond een maaltijd, tradioneel, aardappels, groenten, lapje en wat zuiver na.
Ik heb het bier naar de weekenden verbannen en dan nog niet eens altijd.
En ziet: een hele kilo kwijt in 6 maanden.
Chantal Steinmann  |   | 
20-01-2009
 | 
14:53 uur
Goed bezig Ad!
R. Civile  |   | 
20-01-2009
 | 
15:34 uur
Ik sluit me graag aan bij Chantal, Ad. Goed bezig. Ik ben bang dat ik een ander tempo, metabolisme en dag indeling heb, al komt het beroepsmatig wel op hetzelfde neer. Same shit, same old story. Ik moet er nog 20 kwijt en ben nog even moet aan het verzamelen maar voor de vakanties is het zover.


Een glimlach van een male.chauvinistic.pig.

Groet,

René
icmr.nl
Tamara  |   | 
27-01-2009
 | 
08:58 uur
Ik ontbijt nooit.
Ik ben geen ochtendmens en heb de tijd nodig om wakker te worden.
Dat betekent mijn kopje thee en een sigaretje.
Ik kan op kantoor eten en eet mijn eerste broodje rond 10 uur.

Eerder krijg ik het gewoon niet weg.
Chantal  |   | 
28-01-2009
 | 
09:34 uur
Misschien is dat drinkontbijt dan toch een idee voor jou Tamara ;-)

En nee, ik werk niet voor Campina :)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10