zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgevers: stagiairs niet goed voorbereid

2 december 2009 - 65 procent van de bedrijven vindt sollicitaties van stagiairs over het algemeen matig tot slecht. Werkgevers ergeren zich tijdens sollicitatiegesprekken vooral aan studenten met gebrekkige kennis over het bedrijf. Daarnaast vallen veel studenten door de mand omdat ze te weinig interesse of motivatie tonen.

Dat blijkt uit de Landelijke Stage Enquête 2009 van Stagemotor.nl onder 673 studenten en 127 werkgevers. 



Sollicitatievaardigheden
Bijna 80 procent van de ondervraagde bedrijven vindt dat studenten meer training moeten krijgen om aan hun sollicitatievaardigheden te werken. Gemiddeld krijgen stagiairs van werkgevers een 6,2 als rapportcijfer voor hun sollicitatievaardigheden. Bijna 90 procent van de ondervraagde stagiairs vindt dat ze door hun school niet goed worden begeleid bij het zoeken naar een stage.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Recessie schreeuwt om betere stagebegeleiding
 Stagiair profiteert van crisis
 Goede CEO was ambitieuze stagiair
 Stagiair vervangt ontslagen medewerker
 
 
reacties
 
J.W. Hajee  |   | 
3-12-2009
 | 
11:08 uur
Langs de Zijlijn !
(over kwaliteit stageaires)

Wat willen we nu eigenlijk? We zijn continu aan het experimenteren met het onderwijs in dit land, en staan toen dat 5 jarigen vijfjarigen tegen hun kleuterjuf brullen : Hey Christa ik mot poeppe!
Als je daar al alle rang, stand en orde verschil wegneemt, dan ontbreekt alle basis voor aanvaarding van maatschappelijk gezag in latere levenstadia. Domweg omdat het kind dat in de beginfase van het leven niet is aangeleerd.
Komt zo een kind eenmaal op het vervolgonderwijs terecht, dan zijn lesuitvallen tot 25% toe geen zeldzaamheid. Hier leert het kind dus per saldo dat het die ouderen geen ruk interesseert of dat kind ''leert'' of niet. Immers de basisvoorwaarde om dat te kunnen wordt zo maar eens te hooi en te gras ingevuld. Dat is dan de aanwezigheid van een docent(e) of iemand die daar voor door kan gaan.
Van een ferm deel van die docenten moet inmiddels worden vastgesteld dat ze het rekenen te nauwernood, en in vele gevallen het Nederlands nauwelijk tot niet echt machtig zijn.
Het resultaat is dan uiteindelijk na 16 - 18 levensjaren een kind dat ongeinteresseerd is geraakt, het nederlands schrijft zoals het het oor in komt, en rekent dankzij de hulp van een zakjapanner (als het mee zit)

En dan komen ze plotseling in het echte leven terecht: De eerste stage! De meesten branden op het eerste stageadres totaal af. En dan is het de kwaliteit van de stagementor en de begeleider die bepaalt of dat duurzaam gaat zijn, of dat de tiener eens goed duidelijk gemaakt wordt dat het er in het ''echte'' leven toch wat anders aan toe gaat. Dan worden inzet,betrokkenheid, interesse, etc. namelijk plotseling wel voor de volle 100% geeist.

Moet ik verder nog uitleggen, of begrijpt u nu zelf wat er terug moet veranderen naar zoals het was? Het lijkt mij tamelijk eenvoudig. Zet mensen voor de klas die vakkennis hebben, laat ze weer gezag uitstralen. ( Er is niks mis met de termen: Meester, Meneer , Juf, of Mevrouw)
En zorg ervoor dat klassen op tijd beginnen en dat er ALTIJD les is op de roosteruren. Dan leer je kinderen orde, tucht, en regelmaat. En heb je bovendien kans dat ze onderweg wat meer hebben opgestoken.

Enne... oh ja,... wat is er mis met een melding naar huis als een kind regelmatig niet op de les verschijnt en bij absentie van degewenste reactie huisbezoek door iemand van school? Niks eigen verantwoordelijkheid van het kind! Gewoon leren van jongs af aan dat de samenleving bloeit bij orde en dat je daar als kind ook al lerend deel van uit leert maken.

En dat wilde ik toch even aan u allen ter overdenking kwijt.!

Willem
Liliane  |   | 
3-12-2009
 | 
17:53 uur
Geachte Willem

Over kwaliteit stagiairs

Ik ben het volkomen met u eens wat betreft opvoeding, orde, tucht en regelmaat. De opvoeding van een kind begint echter niet op school maar in de eerste plaats thuis.
Verder gooit u grote verwijten naar docenten die volgens u ter nauwernood kunnen rekenen en het Nederlands nauwelijks tot niet echt machtig zijn.
Dat men in het onderwijs in Nederland toestaat dat kinderen brullen tegen de leerkracht, kan inderdaad invloed hebben op latere levensstadia. En wie zijn dan die 'ouderen' uit het vervolgonderwijs?
Als zo'n kind, dat ongeïnteresseerd is geraakt, op een stage-plaats belandt, zal het inderdaad geconfronteerd worden met attitudes zoals inzet, interesse en betrokkenheid, die volgens u alleen daar worden geëist.
Ik kan u verzekeren dat in onze school de afwezigheden sterk worden gecontroleerd door middel van een degelijk opvolgsysteem. Onze leerlingen van het technisch onderwijs, die ook stagelopen worden daar degelijk op voorbereid en in ons rapporteringssysteem wordt wel degelijk rekening gehouden met schoolattitudes en vakattitudes zoals stiptheid, beleefdheid, taalgebruik, respect, orde, netheid en milieu, belangstelling en betrokkenheid, concentratie, iniatief en zelfwerkzaamheid, doorzettingsvermogen, afwerking en nauwkeurigheid, werktempo en tijdsgebruik, veiligheid, ergonomie, omgang materiaal, beleefdheid, houding, eerlijkheid en hulpvaardigheid.

Een leerkracht uit het onderwijs in België

L. Vandamme
pieter  |   | 
7-12-2009
 | 
10:00 uur
Respect, orde en regelmaat. Toverwoorden. In de afgelopen jaren, toen het op school ''vooral leuk'' moest zijn om te leren is er veel verloren. Het echte studeren op sommen, taal, en de zaakvakken werd ondergeschikt aan leuk zijn. Niet te zwaar belasten die arme kids. Nu plukken we er de wrange vruchten van. Ik heb 40 jaar voor de klas gestaan en gezien hoe het werd. Ik wilde er niet aan maar ja de tijden veranderen jongen... Nu sta ik aan de zijlijn en kijk en denk er het mijne van.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10