zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Manager: 'laat opleidingsbudget buiten schot'

27 oktober 2009 - Nu de budgetten in de meeste organisaties weer zijn bepaald, wordt ook duidelijker waar de klappen gaan vallen. Als er komend jaar in arbeidsvoorwaarden wordt gesneden, sneuvelen achtereenvolgens de bonus, de winstdeling en de auto van de zaak. Als het aan leidinggevenden ligt, blijft het opleidingsbudget vooralsnog echter buiten schot.

Dit blijkt uit onderzoek van Van Harte & Lingsma onder ruim 600 leidinggevenden, uitgevoerd door onderzoeksbureau PanelWizard. Traditioneel bepaalt een groot deel van de organisaties in de maand oktober de opleidingsbudgetten voor het volgende jaar. Van de organisaties waarvan de budgetten nu bekend zijn, zegt bijna 60 procent het budget van 2009 in stand te houden. Slechts een kleine groep gaat verlagen en een nog kleinere groep verhoogt het budget. Dit geldt voor zowel grote als kleine ondernemingen. "Opvallend is dat bijna een derde van de respondenten het budget nu nog niet heeft bepaald of nog geen definitieve keuzes heeft gemaakt. We moeten dus ook niet te vroeg juichen," waarschuwt Bob Hoogstra van opleidings- en trainingsbureau Van Harte & Lingsma. "Maar de signalen voor werknemers en ook voor onze sector zijn relatief gunstig, zeker gezien het zware weer buiten. De overgrote meerderheid van leidinggevenden wil absoluut niet bezuinigen in ontwikkeling van mensen." Ontwikkelde werknemers

Toch lijken de opleidingsbudgetten ook te lijden onder de financiële crisis. Waar dit jaar nog bij 14,7 procent van de bedrijven de opleidingsbudgetten zijn verhoogd ten opzichte van 2008, is de verwachting voor komend jaar dat slechts 5,7 procent de budgetten verder opschroeft. Hoogstra: "Geen complete verrassing natuurlijk, organisaties proberen overal waar het kan te bezuinigen. Tegelijkertijd geldt bij steeds meer bedrijven dat werknemers zelf ook steeds vaker invloed kunnen uitoefenen op keuzes in hun arbeidsvoorwaardenpakket. Dan rijst de vraagt of je een investering in jezelf als mens als ‘extraatje’ ziet, zoals een telefoon van de zaak, of als cruciaal onderdeel van je eigen ontwikkeling en je loopbaan." Uit het onderzoek blijkt overigens dat 67 procent van de medewerkers de mogelijkheid tot het volgen van een opleiding van groot belang acht. 

Meer ruimte

Als gevolg van de crisis hebben verschillende organisaties minder werk, waardoor werknemers juist nu de tijd hebben om zich bij te scholen. 60,8 procent van de respondenten geeft inderdaad aan dat er dit jaar meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling was. "Toch verschilt dit blijkbaar sterk per organisatie," zegt Hoogstra. "In veel organisaties moeten werknemers juist een tandje bijzetten; om die reden worden in een derde van de bedrijven de opleidingsbudgetten voor 2009 niet opgemaakt."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Crisis stimuleert eerder gierigheid dan leergierigheid
 Meer betrokkenheid met minder budget
 Werkgever bezuinigt eerder op leaseauto dan op pensioen
 Kredietcrisis geen reden om niet te investeren in opleidingen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10