zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Crisis stimuleert eerder gierigheid dan leergierigheid

26 juni 2009 - De huidige economische crisis lijkt voor de Nederlander geen reden te zijn om geld te investeren in de eigen opleiding en ook de sociale partners laten het afweten. Dat constateert Theo Bovens, voorzitter van het College van bestuur van de Open Universiteit Nederland in zijn rede bij de opening van het academisch jaar.

De crisis lijkt tot meer aandacht voor scholing te leiden. Een aantal scholingsfondsen meldt dat de bodem van de jaarkas in zicht is, werktijdverkorting wordt gecombineerd met scholing, en de dreigende werkloosheid onder afgestudeerden mbo en hbo wordt gepareerd door ze te laten doorstuderen. Maar dit is volgens Theo Bovens niet het grote scholingsoffensief onder werkenden waar iedereen op zat te wachten. "Waar het bij het bevorderen van leven lang leren om gaat,is werkenden bewust maken van de noodzaak tot investeren in het vergroten van je kennisniveau. Het moet volstrekt normaal worden dat je tijdens je loopbaan af en toe tijd en middelen steekt in de eigen scholing. De Nederlander geeft nu minder uit, en spaart. Onderwijs laat hij het liefst door de overheid of werkgever betalen. In jezelf investeren met financiële middelen komt maar mondjesmaat voor. Men is gierig geworden, terwijl juist nu leergierigheid gewenst is." 



Blikvernauwing

Bovens signaleert bovendien dat de crisis zorgt voor blikvernauwing bij sociale partners en onderwijsinstellingen. "Omdat de instellingen het nu even druk hebben met werklozen of bedreigden op de arbeidsmarkt, voelen ze minder de noodzaak tot structurele veranderingen. Geld voor korte-termijnscholing is er ineens volop, waardoor het geld voor de structurele aanpak onvoldoende blijft. Door het ontbreken van een flexibele scholingsinfrastructuur voor werkenden, kunnen hogescholen en universiteiten nu bijv. nauwelijks onderwijs geven aan werknemers met deeltijd-ww. Natuurlijk is het afstandsonderwijs van de Open Universiteit een goed alternatief, maar ik blijf pleiten voor goede voorzieningen op alle onderwijsniveaus voor een leven lang leren."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Leidt de crisis tot een devaluatie van het MBA-diploma?
 Werknemer kiest opleiding als wapen tegen ontslag
 Kredietcrisis geen reden om niet te investeren in opleidingen
 Ontslagangst stimuleert populariteit opleidingen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10