zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zeven tips om ook nu een baan te vinden

16 oktober 2009 - De kranten staan vol met DSB en het onafwendbaar lijken van een faillissement. Vele medewerkers zullen hun baan verliezen, net als vele tienduizenden in andere branches al overkomen is als gevolg van de huidige economische situatie. Eerder al werd gemeld dat de Nederlandse werkloosheid zal verdubbelen.

Nisandeh Neta van Open Circles Academy: "Natuurlijk is het heel vervelend als u uw baan kwijtraakt. Zeker als u er veel plezier in had. Toch is het voor uzelf beter om krachtig vooruit te blijven gaan terwijl vele anderen juist ‘afremmen’. Zelfs in lastige economische tijden zijn er kansen. U moet er alleen wat meer voor doen. Als u daar klaar voor bent zijn hier zeven tips hoe u ondanks de recessie een baan kunt vinden.



1. Kijk goed naar bedrijfskundige gegevens
Onderzoek over bedrijfstakken en branches geven een indicatie over mogelijke tekorten in die bedrijven aan personeel. Vestig uw aandacht op juist die bedrijven. 

2. Actualiseer uw vaardigheden

Geef een werkgever geen kans u te passeren omdat uw vaardigheden verouderd zijn. Ook al wilt u niet gaan werken in de verkoop dan toch zijn de meest belangrijke vaardigheden: overtuigen, onderhandelen en overwicht tonen. 

3. Probeer part time- of freelance werk

Denk eens aan meerdere banen in plaats van één. Bovendien geeft het hebben van meerder banen meer zekerheid, een groter netwerk, de mogelijkheid nieuwe vaardigheden te leren en een interessanter CV. 

4. Maak vaart met uw sociale netwerk

Er zijn talloze mogelijkheden om uw CV online te plaatsen. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van LinkedIn en in uw netwerk bekijken wie mogelijk iemand kent bij een bedrijf dat interessant voor u kan zijn. Vraag dan of die persoon u wil introduceren. 

5. Denk resultaatgericht

In de huidige recessie is het bepalend of u kunt laten zien hoe u van toegevoegde waarde voor een bedrijf kunt zijn. Dus als u succesvol was in verkoopgroei, kostenreductie, verhogen van winstmarges, acquisitie en dergelijke, laat dat dan duidelijk uit uw CV blijken. 

6. Doe een rollenspel
Oefen uw antwoorden voor een sollicitatiegesprek en vooral het antwoord op de vraag waarom u nu niet werkt. Het sleutelwoord is vertrouwen. U moet uw situatie oprecht en eerlijk uit kunnen leggen zonder verbitterd en verslagen over te komen. 

7. Poets en pep uzelf op

De manier waarop u zichzelf aanbiedt heeft direct invloed op de tijd die het zal duren een nieuwe baan te vinden. Weet waar u goed in bent en promoot uzelf maximaal.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkloze vertrouwt vooral op eigen kracht om baan te vinden
 Ontslagen? U heeft vier maanden om te ontdekken wat u wilt
 Vijf aanvullende strategieën om een baan te vinden in moeilijke tijden
 De beste zes manieren om werk te vinden zijn gratis
 
 
reacties
 
Janus Kizuna  |   | 
16-10-2009
 | 
08:23 uur
Als sollicitant moet je er inderdaad alles aan doen en als je de beste kandidaat bent, wordt je er helaas nog steeds niet altijd uitgehaald. De kwaliteit van de recruiters - zowel bij de werving & selectiebureaus alsook de recruiters in dienst van de werkgever - is bedroevend slecht. Natuurlijk bevestigen uitzonderingen de regel, maar iemand die recht van school komt is niet in staat om de juiste mensen te recruiteren op verschillende niveaus. Toch worden die vaak wel naar voren geschoven.
Dat alles neemt niet weg dat je er van de kant van de sollicitant alles moet doen om je presentatie zo goed mogelijk te laten zijn. Belangrijk is ook dat je je niet uit het veld moet laten slaan, als je haast zeker weet dat je zeer geschikt bent voor een baan en de baan toch niet krijgt. Dit puntje hoort er m.i. absoluut bij.
Civile  |   | 
16-10-2009
 | 
18:28 uur
Ik kan het alleen maar met Janus eens zijn in deze. Uiteraard moet een sollicitant zijn of haar uiterste best doen. Hier wil ik dan graag wel een lans breken voor hen die heel hard hun best doen en soms net bepaalde vaardigheden niet helemaal eigen heeft.

Ik wil hier zeker naar voren brengen dat de sollicitatie procedures, en hen die deze onderhouden, abominabel beneden peil is. Je ziet bijzonder vaak dat een functie volkomen fout is opgesteld en dat de gewenste criteria meer niet dan wel met elkaar in overeenstemming is.

Voorts is uit onderzoek en gepubliceerde cijfers bekend dat in meer van de helft van de gevallen het HR personeel, die de uiteindelijke schifting doet, absoluut niet hiertoe de expertise voor blijken te hebben.

Ik moet ook mijn voorganger hier een punt geven voor waar het HR staf op zich betreft bij sollicitaties. Meer dan eens nemen mensen beslissingen betreffende personeel terwijl ze inhoudelijk geen enkele affiniteit met e materie blijken te hebben.

De gehanteerde excuses op dit vlak zijn dan ook jammer genoeg niet van de lucht vaak. Al jarenlang pleit ik om een expertise ter plaatse te nemen bij gesprekken en het nemen van beslissingen.
ingeb  |   | 
19-10-2009
 | 
09:04 uur
De banenmarkt is precies dat: een markt. Degene die zich het best weet te presenteren en weet in te spelen op de koper, wint. Dat is een tweezijdig spel overigens.

Alle slecht funtionerende mensen opzij geschoven: Ik ben van mening dat de persoon gespecialiseerd in het vakgebied samen met HR de recruitering doet. HR voor de vaardigheden en de presentatie van de organisatie; de specialist voor zijn/ haar specialisatie. Ik als HR adviseur weet echt niet genoeg van bijv. ICT om op basis van een CV/ gesprek te weten of iemand geschikt is. Maar ik weet wel of iemand bij de organisatie/ afdeling past. En dus bemoei ik me niet met de specialisatie.

Helaas denkt de sollicitant nog altijd dat hij/ zij het beste weet of deze bij de functie past. Dat is NIET zo. Je solliciteert omdat je denkt dat je op die functie een goede tijd kan hebben en iets bij te dragen hebt. Je weet echter te weinig van de baan/ afdeling/ bedrijf/ behoefte, enz om het echt te weten.

Bovendien ken jij als sollicitant de concurrentie niet. Ga er nu eens niet vanuit dat je als sollicitant altijd gelijk hebt en ga er ook niet vanuit dat de recruiter je probeert te naaien. Capabel of niet, zij zijn op zoek naar de beste kandidaat voor een vacature. Ze zijn niet gaan werken om je het leven zuur te maken. Dus, maak gebruik van je kennis en zet het op een vruchtbare manier in.

Anderen de schuld geven kan altijd nog.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10