zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Loonstrookje is abacadabra voor Nederlanders

9 oktober 2009 - Nederlandse werknemers weten niet wat zij netto verdienen. 64 procent van de werknemers weet niet hoeveel er van het brutosalaris wordt ingehouden. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder 583 respondenten. Verder komt naar voren dat 87 procent niet precies weet waar de afdrachten op het loonstrookje voor staan.

Van de werkende Nederlanders die niet weten hoeveel er wordt ingehouden van het brutoloon snapt 45 procent de gebruikte termen op het loonstrookje niet. Daarnaast denkt negentien procent dat het ingehouden bedrag iedere maand wisselt. Florence Schmit, uitgever van NationaleVacaturebank.nl: "Het is opvallend dat een groot deel van de Nederlanders het eigen nettosalaris niet kent omdat dit het bedrag is waar mensen maandelijks van rond moeten komen. Ondanks de slechte begrijpelijkheid van het loonstrookje, zouden mensen dit toch echt moeten weten om te voorkomen dat ze aan het eind van de maand niet uitkomen." Goed van vertrouwen

36 procent van de werkende Nederlanders heeft geen idee waar alle afdrachten op het loonstrookje voor staan, toch gaan zij er vanuit dat het klopt. 22 procent van de werknemers controleert zijn loonstrookje nooit. "Om inzicht te hebben in de eigen financiële situatie is het belangrijk om het loonstrookje maandelijks te controleren. Hoe vaker je dit doet, hoe begrijpelijker het wordt. Daarbij werkt de overheid aan het verduidelijken van het loonstrookje. Er is echter al ruim een jaar overheen gegaan tussen het moment dat het kabinet aangaf met een simpeler loonstrookje te komen en het indienen van het wetsvoorstel om dit te bereiken afgelopen Prinsjesdag. Totdat dit er werkelijk van komt kunnen werkgevers hun personeel helpen meer inzicht te krijgen in het loonstrookje," aldus Schmit.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Eerste loonstrook van 2009 bevat vele nieuwe elementen
 Vereenvoudiging loonstrookje bespaart miljoenen
 Recessie is geen reden om geen salarisverhoging te vragen
 Nederlander verwacht salarisverhoging
 
 
reacties
 
Johan  |   | 
9-10-2009
 | 
09:03 uur
Mocht u zelf problemen hebben met het lezen van uw salarisstrook, Schroom niet, u bent niet de enige.
Dagelijks krijgen wij de vraag ter uitleg van alle termen, afkortingen en persentages welke gemeld staan op de loonstrook.
Als u zelf wil weten hoe e.e.a. in elkaar zit, loop even langs bij uw HRM, P&O, (Nog meer afkortingen voor de afdeling personeelszaken). Zij zijn meer dan bereidwillig om u uitleg te geven over al uw afdrachten en het verschil tussen uw brutto en uw netto loon. Als u een leidinggevende functie bekleed in de organisatie waar u werkzaam bent kunt u ook het voortouw nemen en uw medewerkers hiermee van dienst zijn. Dit door uitleg te kunnen geven of wellicht in een werkbespreking naar voren te brengen dat als er vragen zijn ze deze altijd mogen en kunnen stellen aan u of aan de verantwoordelijke persoon of afdeling.

Nu zijn er nog een aantal bedrijven welke de salarisadministratie hebben uitbesteed aan een accountantskantoor, payroll service of salaris verwerkingskantoor.
In deze gevallen is het lastig om uw vragen beantwoord te krijgen.
U kunt vragen of een van de (senior) medewerkers van het dienstverlenende bedrijf u en uw personeel komt informeren.
U kunt ook zelf informatie inwinnen bij diverse instanties, internet en eventueel bij uw buurman(vrouw)ondernemer.
Uw personeel/medewerkers zullen u dankbaar zijn als u hun de onbegrijpelijke materie kan uitleggen en hier duidelijkheid over kan verschaffen.

Mocht u er nu nog steeds niet uitkomen kunt u altijd contact met mij opnemen, wij zullen u kosteloos ter dienst staan met uw vragen op personeelsgebied.

J. van Diessen
yvette  |   | 
9-10-2009
 | 
09:50 uur
Sinds wanneer is een onderzoek onder 583 respondenten representatief?
Nico Meersman  |   | 
18-02-2011
 | 
10:00 uur
Ik snap ook wel dat mensen hun loonstrookje niet altijd begrijpen. Er staat zoveel verschillende informatie op dat het ook heel moeilijk te begrijpen is. Ook is het niet duidelijk wat er allemaal precies ingehouden wordt op het bruto loon. Voor werknemers is het nog moeilijker om dat steeds meer bedrijven hun salarisadministratie uitbesteden, zoals aan (Klik hier) De knowhow binnen het bedrijf neemt daar ook mee af. Voor veel werknemers is het dan lastig om de stap te nemen en te bellen naar bedrijven waar ze wel terecht kunnen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10