zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland scoort goed op concurrentiekracht IT

18 september 2009 - Nederland is wereldwijd het vijfde meest concurrerende IT-land van 2009. Nederland haalt een score van 70,7 van de 100. De Verenigde Staten, Finland, Zweden en Canada hebben het meest gunstige klimaat voor IT-bedrijven. Na Nederland volgen het Verenigd Koninkrijk en Denemarken als nummers zes en zeven.

Dit zijn resultaten uit het nieuwe onderzoek dat de Economist Intelligence Unit (EIU) uitvoerde. Het onderzoek werd gefinancierd door de Business Software Alliance (BSA). Het onderzoek, dat voor het derde achtereenvolgende jaar is uitgevoerd, analyseert en vergelijkt de IT-sector in 66 landen, waaronder Nederland. De onderzoekers wilden weten in hoeverre deze sector de ruimte krijgt om zijn concurrentiekracht te versterken. Het onderzoek concludeert dat Nederland het best presteert op het gebied van IT-infrastructuur dankzij de breedbandpenetratie. Een onderdeel waarop ons land zich nog kan verbeteren, is volgens het onderzoeksrapport human capital. 



Motor van herstel

"In het huidige economische klimaat is de ondersteuning van een sterke technologiesector belangrijker dan ooit," zegt Jacco Brand, Benelux-voorzitter van de BSA. "Technologie kan de motor zijn van economisch herstel en economische groei op de lange termijn. Nederland is in deze lijst naar de vijfde plaats geklommen. Deze stijging is voornamelijk te danken aan het sterke stimuleringsbeleid van R&D en technologische innovatie in ons land. Maar Nederland zou enorm profiteren van een grote pool van IT-studenten." 

Sterke bedrijven

"Wereldwijd is de IT-sector zonder al te veel kleerscheuren uit de crisis gekomen, ondanks de lagere technologie-uitgaven," zegt Denis McCauley, directeur Global Technology Research bij de Economist Intelligence Unit. "Beleidsmakers moeten zich met hun stimuleringsmaatregelen blijven richten op bedrijven die de concurrentiekracht van de sector op de lange termijn versterken. Dat is beter dan maatregelen die de output van de sector op de korte termijn verhogen of die noodlijdende IT-bedrijven ondersteunen." 

Zes concurrentieversterkers

Volgens de Economist Intelligence Unit dragen zes factoren bij aan een gezond IT-klimaat:
- een groot aanbod van geschoold personeel;
- een innovatieve cultuur;
- een hoogwaardige technologie-infrastructuur;
- een robuust rechtssysteem dat intellectueel eigendom beschermt;
- een stabiele, open en competitieve economie en
- een regering die de juiste balans weet te vinden tussen het stimuleren van technologie en de markt zijn werk laten doen. 

Aanbevelingen
 

1. Langetermijninvesteringen in kennis en ervaring blijven een vereiste

Landen die beschikken over een combinatie van IT, ondernemerschap en gedegen talenonderwijs, bieden een getalenteerde IT-arbeidspool. Europa loopt op het gebied van getalenteerde IT-medewerkers achter bij de Verenigde Staten en Azië. Dit geldt in het bijzonder voor Nederland. 

2. Protectionisme en ondersteuning van ‘nationale kampioenen’ bemoeilijken het herstel en de concurrentiekracht van de sector op de lange termijn

Regeringen moeten een balans zien te vinden tussen het stimuleren van de groei en investeringen in de sector enerzijds, en anderzijds het ondersteunen van oneerlijke concurrentie en protectionisme waardoor de concurrentiekracht verzwakt. 

3. Het beleid voor intellectueel eigendom verbetert in veel opkomende economieën, maar kan nog beter
Bescherming van intellectueel eigendom blijft cruciaal voor de concurrentiekracht in de IT-sector. Het is bovendien een relatief kosteneffectieve manier om economische ontwikkeling op de lange termijn te stimuleren.
4. Toegang tot breedbandnetwerken zijn van levensbelang voor de concurrentiekracht van IT 
Technologische bedrijven eisen snelle, betrouwbare en veilige toegang tot internet. Daarnaast groeit het belang van breedband nu meer IT-diensten en -applicaties via internet worden aangeboden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Overheid investeert in ICT, grote bedrijven juist niet
 ICT branche bespaart deze crisis niet op marketing
 HR onderkent ICT-vaardigheden steeds meer
 Steeds meer ICT-investeringen ondanks geluiden over recessie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10