zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CV verstuurd? Zes follow up tips

15 september 2009 - Uw CV opsturen is de eerste stap op weg naar dat felbegeerde sollicitatiegesprek. Zelfs als u via via al voorgesteld bent, dat CV moet een potentiële werkgever hebben voor u op gesprek mag. Maar daarna zijn er nog een aantal dingen die u kunt doen om uw kansen om uitgenodigd te vergroten.

Werkplekexpert Liz Ryan zet er een paar op een rij op BusinessWeek



1. Check LinkedIn

Kijk of een van uw contactpersonen iemand in het bedrijf waar u solliciteert kent. Bij voorkeur iemand die op de betreffende afdeling werkt of iemand van HR. Is dat het geval, vraag uw contactpersoon dan of hij of zij u wil introduceren. 

2. Vraag informatie per e-mail

Stuur iedereen die u kent (middels de bcc-knop!) of ze iemand kennen binnen het bedrijf waar u wilt gaan werken, het liefst op de betreffende afdeling en kijk of ze u alvast kunnen introduceren. Dit vooral om iedereen te dekken die niet dagelijks op LinkedIn zit of daar geen account heeft. 

3. Bel op

Bel het bedrijf op voor aanvullende informatie over de organisatie en de functie. Stel doordachte en slimme vragen en wie weet biedt de persoon aan de andere kant van de lijn u aan te helpen of u op de hoogte te houden van de selectieprocedure. 

4. Doe onderzoek naar de HR-manager

Ga naar de website van het bedrijf en kijk of u er achter kunt komen met wie u uw gesprek zou gaan voeren. Zoek die persoon ook op via Google. Vergeet Google News daarbij niet. 

5. Neem direct contact op met de HR-manager

Heeft u de naam gevonden van de HR-manager, stuur hem of haar dan direct uw CV en een ‘persoonlijke’ brief. Doe dit bij voorkeur per ouderwetse post, want een ongevraagd e-mailtje wordt meestal direct verwijderd. 

6. Ga uit van de onderneming, niet van uzelf

Als u die brief aan de HR-manager schrijft, focus dan vooral op wat u voor de onderneming kunt betekenen in plaats van op uzelf. Schrijf bijvoorbeeld liever ‘Gefeliciteerd met uw nieuwe productlijn, die wordt ongetwijfeld een succes’, dan het standaard ‘Ik zag uw vacature op internet’.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Open sollicitatie werkt, mits CV klopt
 Acht tips voor een relevant CV
 Sollicitant maakt zich vooral druk om eigen presentatie
 Drie tips om u voor te bereiden dat sollicitatiegesprek waar alles van af hangt
 
 
reacties
 
Johan van Diessen  |   | 
15-09-2009
 | 
10:55 uur
Lang leve de digitale snelweg, onuitputtelije bron van informatie, namen, achtergronden en nog veel meer ''gevaarlijke'' informatie.

Om een bedrijf binnen te komen is het geen verkeerde manier om dit via de achterdeur of op een persoonlijke manier te benaderen.
Let wel; Mocht u uiteindelijk uitgenodigd worden om uw cv bij te staan in een persoonlijk gesprek, U alle persoonlijke informatie welke u over uw gesprekspartner heeft gevonden meteen weer vergeet. Dit voorkomt dat u in het gesprek het gladde ijs gaat opzoeken en in (te) persoonlijke sferen het gesprek gaat voortzetten.
Een klein detail kan fatale gevolgen hebben in een sollicitatiegesprek als deze te persoonlijk dreigt te worden.

Toch ben ik er wel een groot voorstander van om alle mogelijke informatie van het bedrijf, de functie en de aanstaande collega's op te zoeken.
Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen in het gesprek, betere communicatie, minder onduidelijkheden en is het makkelijke op ''to the point'' te komen in het gesprek.
U houd hiermee het gesprek op gang en u zult versteld staan hoe content uw gesprekspartner is dat u zich al reeds zo verdiept heeft in uw nieuwe functie.

Succes met uw sollicitatiegesprek.

Johan

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10