zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Heeft bevlogenheid invloed op effectiviteit?

17 augustus 2009 - Schouten & Nelissen constateert dat bedrijven in de huidige economische omstandigheden minder investeren in trainingen. Een zorgwekkende ontwikkeling, aldus het trainings- en organisatieadviesbureau. Op basis van continu onderzoek heeft zij de positieve effecten van haar trainingen op de effectiviteit van medewerkers inmiddels onomstotelijk aangetoond.

Naast dit continue onderzoek naar de effectiviteit van trainingen, wil het bureau nu met een nieuwe, grootschalige meting de effecten van trainingen op de bevlogenheid van medewerkers onderzoeken. Daarom gaat Schouten & Nelissen de komende twee weken op zoek naar 500 kandidaten die een gratis training willen volgen. Zij verlenen daarmee hun medewerking aan dit wetenschappelijk onderzoek. Met het onderzoek wil het bureau het belang van trainen onderstrepen voor het bedrijfsleven. Door de trainingen gratis aan te bieden, komt voor 500 mensen een training toch binnen handbereik. 



Zinvolle investering

Directeur Anne Schouten van Schouten & Nelissen is bezorgd over de terughoudendheid van het Nederlandse bedrijfsleven. "Normaal gesproken staat het ontwikkelen van medewerkers, in het kader van kennisontwikkeling, hoog op de agenda van bedrijven. Door de crisis is dit echter op een lager pitje gezet. Dat is begrijpelijk, maar geen gunstige ontwikkeling.’’ Zij vervolgt: "Wij trainen 25.000 deelnemers per jaar en weten dus uit ervaring hoe belangrijk het is om te blijven investeren in de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers, zeker in tijden van economische tegenslag. Het trainen van zaken als assertiviteit, leiderschap en timemanagement verdient voortdurend álle aandacht en is altijd een zinvolle investering. Als die aandacht verslapt, heeft dat tal van nadelige gevolgen. Anne Schouten vervolgt: Verder signaleren wij dat ook de overheid haar focus ergens anders heeft liggen. Zij investeert in het kader van bij- en omscholing met name in kennisopleidingen, en relatief weinig in gedragstrainingen." 

Effect van trainen op bevlogenheid

Schouten & Nelissen is ervan overtuigd dat het succes van organisaties in belangrijke mate wordt bepaald door de bevlogenheid van de mensen die er werken. Anne Schouten: ‘’Gebleken is dat bevlogen medewerkers fysiek en mentaal gezonder zijn en daardoor beter presteren. Trainingen spelen hierbij een belangrijke rol. Vandaar dat wij er veel waarde aan hechten óók het effect van
trainingen op de bevlogenheid van medewerkers wetenschappelijk te onderzoeken. Eerder dit jaar hebben we dit kleinschalig onderzocht voor onze assertiviteitstrainingen. Die bleken zonder meer een positief effect te hebben. Dit onderzoeksresultaat is voor ons aanleiding nu op grote schaal de effecten van ons totale trainingsaanbod op bevlogenheid in kaart te brengen. Vandaar onze zoektocht naar vijfhonderd deelnemers. Voor dit wetenschappelijk onderzoek werken wij onder andere samen met prof. dr. Wilmar Schaufeli, hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit van Utrecht. Hij is de autoriteit op het gebied van Arbeid en Gezondheid en verricht wereldwijd onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van burn-out en bevlogenheid." 

Vooral managers baat bij training
Anne Schouten wijst er tot slot op dat medewerkers momenteel terughoudend zijn in het tonen van hun ‘zwaktes’. ‘’Wij merken dat zij in deze tijden niet snel om een effectiviteitstraining vragen. Daarnaast wordt er op dit moment een groot beroep gedaan op managers om hun teams door dit zware weer te loodsen. Met name deze managers hebben juist nu ook baat bij training. Met dit onderzoek en de gratis trainingen kunnen we vijfhonderd van hen helpen en investeert Schouten & Nelissen in twee weken tijd ruim één miljoen euro in het aanjagen van de Nederlandse economie." 

Aanmelden

Voor het onderzoek is Schouten & Nelissen op zoek naar werkende Nederlanders op mbo+/hbo/wo-niveau met een concrete trainingsbehoefte. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf vandaag aanmelden via deze website. Geef aan welke training u zou willen volgen en wat uw motivatie daarvoor is. De aanmeldtermijn sluit maandag 31 augustus 2009.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bevlogen werknemer mentaal gezonder
 Goede manager blijft schaars – zes tips om hem beter op te leiden
 Crisis is hét moment om te investeren in opleidingen
 Crisis stimuleert eerder gierigheid dan leergierigheid
 
 
reacties
 
Richard Koopman  |   | 
17-08-2009
 | 
10:12 uur
Volgens mij klopt de stelling wel dat bevlogenheid een effect heeft op effectiviteit (Obama vs. Balkenende), maar dat dat met training te maken heeft, lijkt me een preek voor de eigen parochie van Schouten Nelissen. Bevlogenheid in organisaties heeft alles te maken met mindset en vooral dialoog. Zet daar voor de verandering eens op in ipv schijn oplossingen dmv training (alle hoera voor trainingen, maar niet als oplossing voor ontbreken van bevlogenheid...)
A.J.  |   | 
20-12-2012
 | 
14:27 uur
Deze reactie schrijf ik vanuit mijn expertise als leiderschapscoach voor ondernemers, managers en leidinggevenden.
Ik zie wel degelijk een enorme toegevoegde waarde voor het ontwikkelen van een organisatie middels ontwikkelprogramma's. Er zit verschil tussen training en innerlijke, persoonlijke ontwikkeling. Training kan een ingang zijn om nieuwe vaardigheden te leren.Persoonlijke Ontwikkeltrajecten gaan veel verder en hebben een fors groter rendement. Wanneer leidinggevenden hun Persoonlijk Leiderschap echt gaan ontwikkelen stimuleren zij daarmede wel degelijk een bevlogen werkomgeving.

Dan gaat het er wel om dat met het Persoonlijk Ontwikkelprogramma daadwerkelijk MEETBARE en CONCRETE RESULTATEN worden geboekt.
Leadership Management ziet dit dagelijks bij haar klanten gebeuren.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10