zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bevlogen werknemer mentaal gezonder

Stimuleer het optimisme onder uw medewerkers en oogst bevlogenheid

18 juli 2007 - We leven in een dynamische en competitieve maatschappij, van alle kanten wordt er aan ons getrokken, van ons verlangd, geëist. Zowel aan het thuisfront als op de werkvloer moeten taken verricht worden, deadlines gehaald zijn en wordt men ook nog eens geacht innovatief, pro-actief en creatief te werk te gaan. Voor een toenemende groep werknemers resulteert dit veeleisende werkgedrag in oververmoeidheid.

De uitdagende doelstellingen kunnen echter ook oproep doen tot een enorme motivatie en bevlogenheid. In het onderzoek De invloed van de bevlogenheid en werkverslaving op gezondheid, uitgevoerd door Suzanne Stofberg aan de opleiding Psychologie van de Universiteit van Amsterdam, wordt gekeken naar de bevlogen werknemer. De vraag of bevlogen werknemers ook gezonder zijn, zowel lichamelijk, mentaal als sociaal, staat centraal in de studie.

Mentaal gezonder


Bevlogen werknemers zijn alleen op mentaal gebied gezonder dan niet-bevlogen werknemers. Lichamelijk bleek er geen onderscheid tussen het wel of niet bevlogen zijn van een werknemer. Mentale gezondheid is echter een belangrijk onderdeel van bevlogenheid, daar het voornamelijk een instelling typeert en deze eerder een psychische dan een fysieke uiting betreft.

Aanbevelingen
Er blijkt tevens een sterk verband te bestaan tussen een optimistische instelling en bevlogenheid. Hoewel onderzoek naar bevlogenheid nog in de kinderschoenen staat wordt aanbevolen om optimisme onder werknemers te behouden en te stimuleren. Een leidinggevende kan ervoor zorgen dat er een positieve werkomgeving behouden wordt, of ontstaat als deze er nog niet is.
Dit houdt in dat er voldoende aandacht geschonken dient te worden aan alles wat goed verloopt op de afdeling, en dat werknemers zich dusdanig gewaardeerd voelen dat optimisme over zichzelf en de geleverde prestaties ontstaat. Een positieve, optimistische instelling hangt samen met bevlogenheid, wat op zijn beurt weer tot productiviteit leidt. Dit laatste is een streven van vrijwel iedere organisatie, en dus een investering waard.

Werkverslaving
De invloeden van werkverslaving en gezondheid worden in dit onderzoek op alle vlakken bevestigd. Werkverslaafden hebben een minder goede gezondheid op alle gezondheidsschalen. Men is tevens minder optimistisch en ervaart meer negatieve werk-thuis interferentie.


Bron: Scriptiewinkel.nl
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Stephen Steijger  |   | 
18-07-2007
 | 
08:43 uur
Mijn idee is ook dat als medewerkers werk doen waar hun passie en vitaliteit ligt, ze vanzelf meer bevlogen worden.
Dit soort mensen zijn ook meer bereid om hun grenzen te verleggen en hun talenten meer te benutten.
Uit mijn eigen onderzoek voor mijn boek bleek dat 39% van de breinwerkers werk doet dat hun hart niet raakt. Er is Nederland nog veel te doen.
Ron Ladage  |   | 
18-07-2007
 | 
09:41 uur
Zo een onderzoek van Suzanne Stofberg van de Universiteit van Amsterdam met een niet erg schokkende uitkomst.
Ze moet nog verder onderzoeken, maar het wordt weer voer voor managers om binnen het bedrijf er wat mee te doen.
Natuurlijk weten we al jaren dat een gemotiveerde werknemer of werkgever, die met echt plezier in zijn vak werkt zich veel beter voelt dan iemand die met de pest in zijn lijf 8 uur op zijn werk moet zijn.
Ook is het voor mij echt geen verrassing dat bij een goede balans tussen werk en privé (gezin) je veel gezonder bent.
Alle werknemers weten dat uit ervaring, daarom is het des te schrijnender dat bedrijven hier nog steeds weinig mee doen. Aandeelhouders hebben daar helemaal geen boodschap aan en zetten de managers onder druk om kostenbesparend te werken en alle leuke zaken weg te halen bij de werknemers.
In 2001 stond er in het Algemeen Dagblad dat bij 10% welzijn gevoel en motivatie, de winst zeker 30% hoger in de productie komt te liggen, des te verwonderlijker dat zo weinig managers daar iets mee gedaan hebben.
Van goed werken wordt geen mensen ziek, van werken onder slechte omstandigheden of het nu lichamelijk is of geestelijk, daar wordt je ziek van.
Ik hoop dat Suzanne haar onderzoek af kan ronden en het in tienvoud naar alle werkgevers in ons land toezendt. Misschien kan ze eens de opleidingsinstituten die managers opleiden benaderen, dan leert de toekomstig managers het op school en dat onthoudt hij beter dan leren in de praktijk, want daar zie je er niets mee gebeuren.
Het is goed dat jonge mensen dit onderwerp blijven aankaarten, want herhaling is de kracht van de reclame.

Trojan  |   | 
18-07-2007
 | 
10:20 uur
Het lijkt me logisch dat een positieve instelling bijdraagt aan de productiviteit van een werknemer! Moet je daar onderzoek naar doen om dat te weten te komen? Een gelukkige melkkoe geeft toch ook meer en betere melk dan een ongelukkige melkkoe.

Verplaats jezelf eens in een ander mens/dier, dan komen de antwoorden vanzelf!! Als ik onder druk wordt gezet krijg ik last van mijn maag, daardoor voel ik me slecht en heb ik een lagere irritatiegrens en dat resulteert uiteindelijk in een kwantitatief/kwalitatief lagere productiviteit. Ik kan me zo voorstellen dat dit ook voor meerdere (zoog)dieren geldt. Dieren zijn per slot van rekening ook een levende wezens en die zijn zoals bekend ook zeer gevoelig voor stress en andere externe druk. Misschien moeten we eens kijken wat stress bij dieren doet en hoe dit in verhouding staat tot mensen? Lijkt me dat daar een interessantere conclusie uitrolt dan uit dit onderzoek.

Jammer dat weinig bedrijven/managers zo "bevlogen" de eigen werknemers coached! Het probleem is dat er altijd ergens een autoritaire, zenuwachtige pennenlikker rondloopt, die van iedere mug 10 olifanten weet te maken. Waardoor het ontstaan van een optimistische werkhouding direct weer wordt verstoord. Dus... Kijk eens hoe je zelf wordt beinvloed door stress en vraag jezelf af of je dat een ander ook aan wil doen en ga verder met je werk als manager!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10