zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf feiten over productiviteit op de werkvloer

10 maart 2009 - De productiviteit moet omhoog. Maar wat heeft daar eigenlijk invloed op? Het blad Werkgeven schetst in de nieuwste nummers een aantal feiten omtrent dit veelbesproken onderwerk. Management Team vat samen.

1. Nederland is een productief landje


Nederland scoort hoog als het gaat om arbeidsproductiviteit gemeten per gewerkt uur. Alleen de Belgen werken net wat slimmer. Maar: kijken we naar de productiviteit per fte, dan blijft Nederland hangen in de middenmoot door korte werkweken, lage arbeidsparticipatie en lange vakanties. 

2. Productiviteitsgroei in Europa stagneeert
Zowel in Nederland als in de hele Europese Unie zakt de arbeidsproductiviteit steeds verder terug. Tussen 1990 en 1995 werden we jaarlijks 2,5 procent productiever, tussen 2000 en 2005 was de groei nog maar 1,1 procent. De Amerikaanse productiviteitsgroei laat juist een stijgende trend zien. 

3. Productiviteit stijgt bij een aantrekkende conjunctuur

Eerder meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de productiviteit stijgt in tijden van laagconjunctuur, maar later moest ze dat herzien: in tijden van laagconjunctuur nemen bedrijven vaak maatregelen die ertoe leiden dat de productiviteit stijgt. 

4. Technologische vernieuwing is niet zaligmakend

Wie niet innoveert, krijgt uiteindelijk met een dalende productiviteit te maken. Maar: volgens onderzoekers van het CBS leveren innovaties van niet-technologische aard meer productiviteitswinst op dan een combinatie van wel- en niet-technologische verbeteringen. 

5. Investeren in gezondheid werkt

Hoog ziekteverzuim leidt tot daling van de arbeidsproductiviteit. Werknemers met extreem overgewicht verzuimen gemiddeld veertien dagen meer dan collega's met een normaal gewicht. Als bedrijf wilt u dat natuurlijk voorkomen, bijvoorbeeld door te investeren in een gezonde levensstijl. TNO adviseert: spoor medewerkers aan op de fiets te komen. Fietsende werknemers verzuimen gemiddeld één dag minder per jaar dan hun niet-fietsende collega's.

 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Wederzijds vertrouwen essentieel om recessie te overleven
 Ontbijt overslaan kost miljarden
 Crisis funest voor sfeer
 Acht communicatietips tegen kredietstress in uw team
 
 
reacties
 
Jacqueline  |   | 
10-03-2009
 | 
08:58 uur
Mooi om te zien dat er oog is voor andere factoren bij het verbetereren van arbeidsproductiviteit.

Ik heb flinke verbeteringen gezien na coachingstrajecten op het gebied van
- verbetering van de communicatie (als je aan een half woord genoeg hebt, hoef je geen uren te vergaderen)
- medewerkers leren omgaan met conflicten (scheelt heel veel ruis en dus tijd)
- verbetering van samenwerking binnen teams (meer synergie en de resultaten verbeteren, wat inspireert en stimuleert)
- voorkomen van (psychisch) ziekteverzuim: stress, angst en frustratie zijn vaak te voorkomen, als managers de signalen al vroeg opmerken en weten hoe ze die kunnen ombuigen.

Coaching verdient zich terug. Zeker in tijden van crisis.

Jacqueline Keuning
PMA Coach
Erik  |   | 
10-03-2009
 | 
09:13 uur
Ik snap hier niets van:

3. Productiviteit stijgt bij een aantrekkende conjunctuur
Eerder meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de productiviteit stijgt in tijden van laagconjunctuur, maar later moest ze dat herzien: in tijden van laagconjunctuur nemen bedrijven vaak maatregelen die ertoe leiden dat de productiviteit stijgt.

Gaat het nu om aantrekkende conjunctuur of om laagconjunctuur? En wat was nu precies die herziening? Het blijft zo te zien een stijging van productiviteit tijdens laagconjunctuur?
Beetje rommelig bericht naar mijn bescheiden mening.
Ad de Beer  |   | 
10-03-2009
 | 
10:42 uur
Dat het CBR steeds met wisselende berichten komt is inmiddels duidelijk. Dat heeft te maken met het simpele gegeven dat er niets zo veranderlijk is als een mens. Mensen vangen in statistieken is net zo onmogelijk dan water vervoeren in een vergiet.
Een bedrijf dat zijn zaakjes op orde heeft, heeft een continue stijging van productiviteit omdat continue verbeteren onderdeel is van de bedrijfsvoering. Continue verbeteren kan alleen maar als de mensen, de medewerkers, optimaal betrokken zijn. Innovatie is leuk, maar sociale innovatie is het toverwoord. Voor sociale innovatie is het echter weer noodzakelijk dat het organisatie paradigma van het scientific management wordt losgelaten. Empowerment en talentmanagement als basis voor de organisatie zorgen, als fundament voor het systeem, zorgt, indien goed en doordacht ingevoerd en in combinatie met Hoog Rendement Management, voor steeds stijgende productiviteit, betere kwaliteit, lagere kosten en meer tevreden klanten.
Hoe? Ik kom het graag een keer uitleggen.
Gerrit Michels  |   | 
10-03-2009
 | 
12:00 uur
Dit is een zeer oppervlakkig bericht waar je in concreto dus helemaal niks bereikt. Wil je resultaat gericht je productiviteit op de werkvloer verhogen, dan zal per definitie, eerst de top van de organisatie haar eigen functioneren moeten verhogen. Hoe? Ik kom het graag uitleggen. www.germarmich.com
Ad de Beer  |   | 
10-03-2009
 | 
13:29 uur
@Gerrit,

dat eerst de top moet verbeteren is een achterhaalde filosofie.
De top moet commitment tonen, dat wel, maar een bottom up aanpak is bewezen vele malen effectiever. Bewijzen zien? Ik kan vele geslaagd projecten met verbeteringen tot wel 50% laten zien, zonder eerst de top aan te pakken.
Het denken in termen van een machtige top past ook niet in het rijnlandse model wat we naar aanleiding van de financiele crisis en in het kader van sociale innovatie moeten gaan omarmen.
Gerrit Michels  |   | 
10-03-2009
 | 
14:41 uur
Beste Ad, als de top commitment gaat vertonen, is dit niet al een duidelijke verbetering? Vervolgens over welke bedrijfsomvang hebben we het? Binnen het MKB, leert mijn ervaring, zijn er prima resultaten te behalen door de gehele organisatie te betrekken in het realiseren van structurele verbeteringen. Graag maak ik van jouw aanbieding gebruik om enkele van jouw projecten met verbeteringen tot wel 50% in te zien. Met vriendelijke groet, Gerrit.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10